WHO/IAEA igen

Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) rapporter är de medicinska följderna av Tjernobylolyckan förbluffande få. WHO kan emellertid inte rapportera vad som helst utan att först fråga IAEA om lov. Frågan är om det har påverkat resultatet.  

På 50-talet var WHO negativ till kärnkraften och varnade för dess hälso- och miljömässiga risker. Nobelpristagaren MJM Muller slog för organisationens räkning fast hur viktigt det är att människan slår vakt om det genetiska materialet.
- Kommande generationers hälsa är hotad av den växande kärnkraftsindustrin och det ständigt ökande antalet radioaktiva källor, sa han.
Det föll inte god jord hos kärnkraftsförespråkarna. Tio år efter WHO:s tillblivelse bildades IAEA 1956 med uppgift att ”påskynda och bidra till en utvidgning av atomenergin för fred, hälsa och välgång över hela världen”.
- De bestämde sig för att sätta stopp för yttrandefriheten inom atomenergin genom att ingå avtal med olika FN-organisationer och då speciellt WHO, säger Michel Fernex, professor emeritus i tropisk medicin och aktiv inom den internationella organisationen Läkare mot atomkrig.
- Avtalet tillkom 1959 och gäller än i dag. Det begränsar WHO:s handlingsfrihet och går på tvärs mot organisationens syfte att förvärva kunskap om och arbeta för bästa möjliga hälsa för världens alla folk.
Michel Fernex menar, att det är förklaringen till, att WHO höll sig borta från Tjernobyl de fem första åren.
- Dr Alice Stewart vid Birminghams universitet har visat att barn till mödrar som utsatts för röntgen under graviditeten i hög grad får cancer och leukemi under sitt första levnadsår. När WHO började jobba i Vitryssland 1991, hade de barn som drabbats antingen dött eller blivit botade. Därför kom de aldrig med i statistiken. Grekiska läkare hade då redan visat en ökning av leukemi hos barn bosatta i bergen runt Aten. Området utsattes för radioaktivt nedfall från Tjernobyl.
Michel Fernex menar dessutom att WHO valde att undersöka fel saker – exempelvis tandhälsa i stället för missbildningar hos nyfödda och förändringar i arvsmassan. Vid en WHO-konferens i Genève 1995 ströks systematiskt alla forskare som ville tala om effekterna av låga strålningsnivåer på levande organismer från talarlistan.
- Det blev sedan regel vid alla följande konferenser.
Läkare från de berörda länderna vittnade emellertid om en kraftig ökning av sjukdomar som diabetes mellitus, sköldkörtelcancer, leukemi, cancer i njurar, lungor och andra organ samt neurologiska skador. Rapporterna och debatterna från Genève har emellertid aldrig blivit publicerade vilket är brukligt. WHO påstod att de helt enkelt inte hade råd. Många tror att en annan orsak kan vara överenskommelsen med IAEA.
- Kärnkraftslobbyn och IAEA har genom åren använt allt sitt inflytande till att förneka medicinska data som kommer från de berörda länderna, säger Michel Fernex. Kanske vill de undvika utbetalningen av kompensation till de berörda offren. Att kompensera alla skulle kosta så mycket att hela kärnkraften blev olönsam.
Ordföranden för Norska läkare mot Atomkrig, Björn Hilt, har skrivit till WHO och till norska hälsoministern Tora Tönne i syfte att få bort överenskommelsen med IAEA. Hälsoministern ansåg inte att det var hennes bord och WHO menar, att överenskommelsen på intet sätt hämmar WHO i sin verksamhet. Vem som undertecknat svaret är emellertid okänt. Namnteckningen är oläslig och brevet saknar namnförtydligande.
- IAEA ska främja kärnkraftens fredliga utveckling och WHO är förpliktad att inte arbeta med kärnkraftens medicinska effekter utan att först konsultera IAEA, säger dr Gunnar Westberg, ordförande för Svenska läkare mot kärnvapen. Paragrafen är egentligen en förolämpning mot WHO och borde tas bort.
Att sjukdomar skulle bero på strålning är närmast omöjligt att bevisa. Ohälsa kan också bero på dålig hantering av olyckan, på evakueringen, på stress, oro, näringsbrist och sociala omständigheter.
- Människan är inte skapad att hantera problem av den här storleksordningen, säger Gunnar Westberg. Och även psykiska diagnoser ska tas på största allvar. Vi vet ju hur dåligt flyktingar från krigsdrabbade länder mår. Det dåliga hälsotillståndet i Tjernobyl borde snarare kallas olycksrelaterat.
Gunnar Westberg tror emellertid inte, att WHO skulle ägna Tjernobyl något större intresse ens om de fick. Det finns så många andra hälsoproblem i världen.
-  En kraftig folkopinion är det enda som skulle kunna få WHO att satsa på Tjernobyl. Men de vill naturligtvis inte stöta sig med de berörda regimerna heller. De skulle omedelbart hamna i blåsväder, om de ägnade sig åt antirysk verksamhet.
Monica Antonsson

Fotnot

WHO:s internationella sköldkörtelprojekt har nyligen visat att även låga stråldoser kan resultera i nedsatt sköldkörtelfunktion, så kallad hyperthyroidism, som kan ge följande effekter:
Hos nyfödda: mental efterblivenhet, hämmad tillväxt samt dvärgväxt.
Hos vuxna: sömnsjuka, lättja, orkeslöshet, onaturligt tung sömn, känslighet för kyla, viktökning, svullna händer och fötter, ökad mensblödning, sterilitet, nedsatt hjärtfunktion.