onsdag 11 november 2009

Socialdemokraterna Norrbotten - Vattenfalls utförsäljning ett dråpslag !

Socialdemokraterna Norrbotten

- Vattenfalls utförsäljning ett dråpslag !
2009-11-11 09:44
Riksdagsledamot Karin Åström, ledamot i näringsutskottet konstaterar uppriktigt upprörd att beskedet om att statliga Vattenfall planerar att sälja ut hela sitt svenska elnät för att kunna få loss resurser till en miljardsatsning på brittisk kärnkraft, är ett allvarligt hot mot såväl den svenska energipolitiken som miljö- och klimatpolitiken.Enligt uppgifter i ett pressmeddelande vill Vattenfall sälja ut det svenska elnätet för att investera 50 miljarder i ett brittiskt kärnkraftsbolag.-Det är inte acceptabelt i en tid när alla - inklusive ansvarige näringsminister Maud Olofsson - i alla sammanhang pratar om nödvändigheten av att ställa om den svenska energiförsörjningen till förnyelsebara och långsiktigt hållbara alternativ och i den omställningen använda vårt gemensamt ägda Vattenfall. Jag har bara en fråga just nu och det är: var står Maud Olofsson egentligen? Är allt prat och alla löften om stopp för utförsäljning av vår gemensamt ägda Vattenfall bara populistiska media utspel?
Att Maud Olofsson har vridit centerpartiet 180 grader i kärnkraftfrågan är allom bekant.
Det säger Karin Åström och menar också att planerna på utförsäljning av en central del av statliga vattenfall är ett mer än slarvigt hanterande av svenska skattebetalarnas gemensamma egendom.
Hon får kraftfullt medhåll av landstingsrådet Kent Ögren som understryker att det statliga elnätet är en central infrastruktur för kraftförsörjningen av hela den norrländska industrin.
- Utan det elnätet är vi helt i händerna på privata aktörer och har inga som helst möjligheter att kontrollera priserna till den viktiga basindustrin i Norrbotten. Och med det handlar det inte bara om en urholkning av svenska folkets gemensam egendom - det handlar om ett direkt hot mot flera hundra jobb enbart i Norrbotten och hinder i de långsiktiga utvecklingsmöjligheterna för såväl näringsliv som samhällen i länet men också hela landet.
Det säger Kent Ögren och kräver tillsammans med riksdagsledamot Karin Åström ett snabbt och entydigt besked från regeringen om att Vattenfalls elnät inte säljs ut och att satsningarna på energialternativ och klimatomställning prioriteras före kärnkraftssatsningar.
Karin Åström medverkar under förmiddagen i en politisk debatt arrangerad av Norra Skogsägarna med bl a Ola Alterå (s).
Plats Nolia City konferens, Piteå.
För mer informationKarin ÅströmRiksdagsledamot
Näringsutskottet 070 546 66 64
Kent Ögren Landstingsråd 070 528 71 92