onsdag 3 februari 2010

Ja till till effekthöjningar i Forsmark

Källa: http://www.era.se/nyh/vn.shtml?id=93447912

Ja till till effekthöjningar i Forsmark
(ERA 2010-01-28)
Regeringen har i dag beslutat att bevilja ForsmarkKraftgrupp AB tillstånd att höja effekten i reaktorerna 1, 2 och 3 vidForsmarks kärnkraftverk.
Effekthöjningsarbetet planeras att pågå vid samtliga tre reaktorer i Forsmarkfram till år 2014. Samtidigt moderniseras anläggningarna då gamlakomponenter byts ut, vilket innebär att säkerheten höjs. Total eleffekthöjningblir 410 megawatt. Detta innebär en elproduktionsökning med drygt treterawattimmar per år.
Maxproduktionen vid Forsmarks kärnkraftverk är idag 25 terawattimmar. Detmotsvarar elförsörjningen av hela Storstockholm tre gånger om.Regeringens prövning av ansökan om effekthöjningar har gjorts enligtkärntekniklagen. Kärntekniklagen är en säkerhetslagstiftning och regeringensprövning grundas på säkerhetsmässiga bedömningar.
Strålsäkerhetsmyndigheten bemyndigas att besluta om de ytterligare villkorsom ska gälla för tillståndet till effekthöjningen med hänsyn till säkerheten.
Ansökningar om att höja den termiska effekten bereds avStrålsäkerhetsmyndigheten och tillstånd beslutas av regeringen. Innanreaktorn kan drivas vid den högre effekten granskar och prövar myndighetenstegvis de utredningar, analyser och ombyggnadsåtgärder som genomförsför att uppfylla säkerhetskraven.Regeringen har tidigare lämnat tillstånd till effekthöjningar av de svenskakärnkraftsreaktorerna. Regeringen har även fått en ansökan om tillstånd atthöja den högsta tillåtna effekten i reaktorerna Oskarshamn 2 och Ringhals 4.PJ