Ryssbränderna kan sprida radioaktivitet
De ryska myndigheterna varnar nu för att bränderna i Bryansk län kan lösagöra radioaktiva partiklar ur jorden och att de kan virvla upp i atmosfären och spridas vidare med vindarna. Det finns allt fog för oro. Bränder är det största hotet i såväl den förbjudna zonen runt kärnkraftsverket i Tjernobyl som i de efter nedfallet nedsmutsade områdena. Staden Novozybkov är en av de värst drabbade platserna efter Tjernobylolyckan. Och i Novozybkov ligger kvinno- och barnsjukhuset Änglagård...
Aftonbladet:
600 skogsbränder just nu
Ryssland fortsätter kampen mot de värsta naturbränderna i landets moderna historia.
Regeringen varnar nu för att bränderna kan lösgöra farliga radioaktiva partiklar i atmosfären.
Hettan från bränderna i Brjansk-regionen, som sedan mer än 20 år är nedsmutsad av radioaktivt avfall från Tjernobylkatastrofen, kan lösgöra farliga radioaktiva partiklar i atmosfären.
Det sa Sergej Sjojgu, ministern med ansvar för krishantering, på torsdagskvällen.
Stoppar spannmålsexport
Försvarsdepartementet gav order om förflyttning av vapendepåer runt Moskva till säkrare platser. Det talades om "ammunition till artilleri och robotar". Det framgick om det rör sig om kärnstridsspetsar.
Premiärminister Vladimir Putin meddelade att Ryssland tillfälligt tvingas stoppa spannmålsexporten. Ryssland är en världens största exportörer av vete. Exportstoppet gäller från den 15 augusti till årets slut.
Beskedet överraskade spannmålsmarknaden, där världsmarknadspriset på vete rusade upp till den högsta nivån på två år.
Putin sade att regeringen anslår 35 miljarder rubel till skördeskadestöd åt lantbrukare. Tio miljarder ska utgå i direkta bidrag, resten i form av lån.
Hjälp utifrån
Att värmen dröjer sig kvar försvårar för släckningsarbetet av de bränder som fortsätter att bryta ut runt om i landet. De har hittills skördat 50 liv, sedan en kropp hittats i ett nedbrunnet hus i Nizjnij Novgorod-regionen och ett offer avled på sjukhus i Voronezj-regionen.
På torsdagen var närmare 600 bränder fortsatt aktiva, fler än hälften nytillkomna det senaste dygnet.
Tiotusentals brandmän arbetar med att försöka tämja bränderna – nu med hjälp utifrån. Två italienska och två ukrainska flygplan var på väg. Även Azerbajdzjan, Estland, Vitryssland, Kazakstan, Bulgarien, Polen och Tyskland har erbjudit sig att hjälpa till.
Ryssland fortsätter att bada i hetta och prognoser visar fortsatt höga temperaturer på uppemot 40 grader, åtminstone fem dagar till.
Djurhägn hotat
På torsdagen hotade lågor det största hägnet för vilda och tama djur i staden Choteitji i distriktet Jegorjevsk utanför Moskva.
– Det finns 640 hundar, 270 katter och tidigare "cirkusartister", bland annat apor och björnar, i Bim-hägnet. Ett skogsområde brinner på bara 100–150 meters avstånd från hägnet. Björnarna är i störst fara, sade Sergej Serdjuk, chefen för djurskyddsstiftelsen Bim till Interfax.
Hägnet är beläget på en plats som är svår att nå, så elden bekämpades av personalen och av frivilliga.
– Situationen är svår i resten av distriktet. Brandkåren åker till befolkade områden i första hand, och kan inte lägga sina ansträngningar på djuren, sade Serdjuk.
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...
fredag 6 augusti 2010
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)