Novozybkov o Olyckan


Tjernobyls barn
Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, Ukraina, den 26 april 1986 gjorde stora landområden radioaktivt smittade i Ukraina, Vitryssland och Ryssland. Dessutom drabbades stora delar av hela norra halvklotet av radioaktivt nedfall av varierande grad.
Röjningsarbetet medförde stort lidande och i många fall sjukdom och död för de 800 000 män som, många av dem motvilligt, sanerade olycksplatsen. I dag lever närmare 10 miljoner människor i radioaktivt nedsmutsade områden i de tre värst drabbade länderna med allt vad det innebär av sjukdomar och för tidig död. Flera miljoner av dem är barn.
Staden Novozybkov med ca 45 000 invånare varav 12 000 barn, i sydöstra Ryssland är en av de värst utsatta platserna. Lions Club 101-U har goda kontakter där och förberedande diskussioner har förts angående bildandet av en lokal Lions Club. Mitt förslag är att vi tar tag i och genomför detta samt kommer fram till ett långsiktigt hjälpprogram för denna stad och dess människor. Möjliga insatser skulle kunna vara:
- Upprustning av sjukhuset till ett Lions-sjuhus (medicinsk utrustning, medicin, kompetens)
- Vitaminer som specialprojekt. En av följderna av radioaktivitet är nedsatt immunförsvar. (hela befolkningen men framför allt barn)
- Losec - också ett projekt (folk får magsår av den radioaktiva maten. Losec finns inte i Ryssland)
- Utveckla och sprida metoder att rena mat från radioaktivitet (prof Nesterenko i Gomel, Vitryssland, har metoden)
- Skänka datorer (486 och bättre) - skapa ett Lionsdatortek eller Lions datakafé - i syfte att höja framför allt ungdomars
kompetens och öppna dörren mot världen via internet.
- Sponsra undervisning i engelska på barnhemmen och därmed höja statusen för de sämst ställda
- Fadderverksamhet för barnhemsbarnen
- Lägerverksamhet - ett Lions Läger - i rena områden lokalt (radioaktiviteten föll i hot spots) för alla barn
- Utbyte skolbarn emellan (öka motiveringen att lära engelska). Novozybkov har såväl konstnärs- som idrottsskola.
- Starta Lions Secondhandbutik, där inhemsk personal säljer beg kläder från distriktet och själva
finansierar sina jobb.
För 1000 år sedan kom vikingarna människorna här till undsättning.
Nu är det dags för Vikingadistriktet 101-U att visa vad vi går för.
Jag bifogar några artiklar som under de senaste åren varit publicerade i olika, svenska tidningar. Det är avsett som ett bakgrundsmaterial för distriktsrådets ledamöter. Materialet bör följaktligen inte i detta skick spridas hur som helst i klubbarna. Det behöver uppdateras, så använd det med försiktighet. Citera det heller inte i massmedia, utan att först kontakta mig.
08-511 74 771
Olyckan
Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, Ukraina, hade aldrig hänt, om inte säkerhetssystemen hade kopplats bort inför ett experiment. Operatörerna bröt mot instruktionerna och några sekunder senare var katastrofen ett faktum.
Experimentet skulle göras i samband med den årliga översynen av reaktor 4. Syftet var att förbättra nödströmförsörjningen av kylvattenpumparna vid yttre nätbortfall. Liknande experiment hade genomförts tidigare men den här gången skulle provet göras flera gånger och måste säkerhetssystemen kopplas bort.
Fredagen den 25 april 1986, när reaktorn hunnit ned på halvfart, kom oväntat en begäran från kraftkontrollen i Kiev om nio timmars fortsatta el-leveranser till industrin. Om operatörerna Valerij Chodemtjuk och Vladimir Sjisjnok hade avbrutit provet då och startat säkerhetssystemen igen, så hade ingenting hänt. Men nedställningen fortsatte nio timmar senare och provet startade tidigt på lördagsmorgonen klockan 01.23. Mindre än en minut senare exploderade reaktor 4, varpå reaktortaket rasade in. Valerij Chodemtjuk blev kvar i härdsmältan medan Vladimir Sjisjnok lyckades ta sig ut men dog av brännskadorna några timmar senare.
Brandmännen i städerna Tjernobyl och Pripjat både såg och hörde explosionerna. Glödande bränsle- och grafitfragment slungades upp ur reaktorn medan ett moln av radioaktiva partiklar steg upp i atmosfären. De tyngsta partiklarna föll ned i närområdet och stora mängder stoft fördes bort med vindarna. Slumpvis föll det ned över hela norra halvklotet där det råkade regna. I dag beräknas 8-10 miljoner människor i framför allt Ukraina, Vitryssland och Ryssland bo i kontaminerade områden.
Ett hundratal brandmän var snabbt på plats, där brandmajor Leonid Teljatnikov ledde arbetet i den livsfarliga strålningen. Några dagar senare fördes han och 27 andra akut strålsjuka till Moskva för att dö. De kallades hjältar men var i praktiken radioaktivt avfall. De begravdes i zinkkistor under halvmetertjocka, blyförsedda betongblock på Mitinokyrkogården.
Den brinnande härden på 20 ton måste kvävas. Från helikopter släpptes 5000 ton bor, dolomit, sand, lera och bly rakt ned i reaktorn medan 400 gruvarbetare grävde en tunnel under byggnaden för att därifrån kunna kyla härden med flytande kväve. Nakna kröp de i 50 graders hetta med små gruvvagnar framför sig mot en säker död.
Omkring 400 000 människor har evakuerats ur den radioakiva zonen på tre mils avstånd från kärnkraftverket och från flera hundra förgiftade byar. De tvingades lämna allt, varpå soldater gjorde processen kort med deras husdjur. Tjuvar plundrade deras hem och spred det livsfarliga godset över hela det forna Sovjetunionen.
Omkring 800 000 så kallade likvidatörer sattes in i saneringsarbetet. Hälften var värnpliktiga och många tvångshämtades i sina hem om nätterna. Bland likvidatörerna fanns även hjältemodiga patrioter och äventyrare som lockades av den ovanligt höga lönen. Tiotusentals dog och hundratusentals blev invalider. Alla blev sjuka på något vis.
Robotar byggde till sist en jättelik sarkofag över reaktor 4. Den läcker ymnigt numera och är på väg att rasa in. Dessutom sjunker härdsmältan. Den befann sig hösten 1997 en dryg meter över grundvattennivån. Når den dit förgiftas floden Pripjat som har sitt utlopp i floden Djnepr som rinner ut i Svarta Havet som står i förbindelse med Medelhavet.
I dag står reaktor 1 i Tjernobyl stilla på grund av en trasig generator. Reaktor två är avstängd efter en brand i kontrollrummet 1992 som lämnade byggnaden med ett stort, gapande hål i taket. Båda kan startas igen efter smärre reparationer. Reaktor tre stängdes av "för gott" den 15 december 2000 men kan startas igen utan större besvär. Omkring 6000 arbetare som får fortfarande dubbel lön för att arbeta halvtid. Avstängningen kom till stånd genom en överenskommelse med G7-länderna och EU-kommissionen - mot att Ukraina får pengar att bygga två nya kärnkraftverk för. Ukraina lider kronisk brist på energi.
- Vi måste ta upp reaktorhärden i reaktor 4, säger brandchef Jurij Savich i Tjernobyl. G7-länderna har lovat hjälpa till ekonomiskt men än fattas pengar. Dessutom vet ingen riktigt hur man gör, så har vi otur får vi ännu ett haveri i Tjernobyl.
Monica Antonsson
Zonen
Tremilzonen runt kärnkraftverket i Tjernobyl är ett övergivet land. Eller borde åtminstone vara det. Men människor längtar hem och flyttar tillbaka och staten driver jordbruk på en av de forna kolchoserna. Zonen har blivit ett livs levande helvete.
När vi närmar oss Zonen, svänger Vladimir Pashinsky oväntat in på en liten skogsväg. Han är fackföreningsbas för skogsarbetarna i Ukraina och har hämtat oss vid vitryska gränsen. Leende dukar han upp en picknick på motorhuven varpå tolken, den timide språkprofessorn Josef Akoplov, i raskt takt tömmer först fyra och sedan ytterligare två stora glas vodka.
- Medikamente Radiatore, säger Vladimir och lyfter sitt glas medan Josef förklarar att en sup eller två hör till. Det skyddar mot radioaktiviteten. Kärnkraftsarbetarna börjar varje dag med en vodka.
Zonen är världens giftigaste plats. Ändå syns inte ett spår av haveriet för 15 år sedan, när över 50 ton radioaktivt material slungades ut i atmosfären. Det är vackert, som någon säger, men fåglarna hänger döda i träden. 70 procent av radioaktiviteten hamnade i Vitryssland men även Ukraina och Ryssland drabbades hårt. Därefter föll radioaktivt regn i Finland, Sverige, Norge, Polen, Tyskland, Österrike, Rumänien, Schweiz, Italien, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Storbritannien, Grekland, Israel, Kuwait, Turkiet, Japan, Kina, USA och Kanada.
Zonen ser ut att ligga öde. Inte en människa syns till och telefonledningar som fallit ner får ligga kvar där de ligger. Men åkrarna är märkligt välskötta och nyplöjda. Nyslaget hö torkar på sina hässjor och rätt som det är ser vi hundratals biffkor beta på en åker. Det visar sig att staten driver ett experimentjordbruk på den forna kolchosen Sjepetitji. Det som odlas här får inte föras ut ur Zonen men det sker ändå.
- De vackraste grönsakerna på torget i Kiev kommer härifrån, säger en kvinna i sällskapet.
De flesta hus står tomma men här och där stiger rök upp ur skorstenarna. Närmare 800 personer har återvänt, visar det sig, och gett liv åt 15 av Zonens 74 byar. Matbussen kommer en gång i veckan. För övrigt klarar de sig vad den radioaktiva jorden och skogen kan ge. De flesta som återvänt är gamlingar men även ryssar fördrivna från Baltikum har kommit hit för att ta för sig av åkerlapparna och börja om på nytt. De har ingen annanstans att ta vägen.
Skogsbränder uppstår oväntat och explosionsartat i Zonen. De är extremt svårsläckta och sprider radioaktivitet, så området övervakas av helikopter.
- Träd och buskar binder radioaktiviteten, säger brandförsvarschefen Jurij Savich. Han var med och planterade tall vid kraftverket 1986.
- Tallarna blev röda och vi tappade håret, säger han. I dag sår vi träd från luften.
Kärnkraftverket avtecknar sig som en silhuett mot himlen, när vi kör upp på bron över floden Pripjat. Verket är omgivet av vatten. Ytterst smala landremsor skiljer floden från dammarna med kraftigt radioaktivt kylvatten. Det som läcker ut här hamnar i floden Djnepr som ger 5 500 000 människor i Kiev med förorter sitt dricksvatten.
Vid helikopterplattan i utkanten av staden Tjernobyl väntar piloten som tar oss runt kärnkraftverket på fem kilometers avstånd. Ett öde landskap breder ut sig under oss, när vi passerar spökstaden Pripjat där 45 000 människor bodde och villastaden Tjernobyl där 25 000 hade sina hem före katastrofen. Vi ser övergivna fabriker, plundrade villaområden och skrotkyrkogårdar med radioaktiva fordon. Det enda som rör sig är en buss med personal som rullar längs vägen mot kärnkraftverket.
- Ekonomin är dålig, säger Jurij när vi landat. 2000 av 6000 kärnkraftsarbetare riskerar bli av med sina jobb. Folk betalar inte sina elräkningar. För övrigt har ingen fått lön på närmare ett halvår. Man går till jobbet ändå, annars får man sparken.
Den vackra villastaden Tjernobyl förfaller. Trädgårdarna växer igen och grindarna hänger på trekvart. Vid brandstationen och i den välkrattade stadsparken står märkligt nog monument över brandmännens heroiska insatser 1986 och de 300 första som dog. De restes till tioårsjubileet 1996. För vem, kan man undra. Den vackra kyrkan från 1850 är till och med nyrenoverad. Den 85-årige prästen finns kvar. Han lämnade aldrig sin kyrka.
- Härdsmältan ligger strax intill skorstenen, säger Josef och pekar när vi närmar oss kraftverket och dess läckande betongsarkofag i bil. Reaktor 4 är en tickande bomb. Det är bara frågan om hur stor olyckan blir om härdsmältan exploderar eller når grundvattnet. Olyckan Tjernobyl är ingalunda över. Människorna här, som tvingas leva mitt i den, vet det bara alltför väl.
- Vi hoppas vi på forskningen, säger Jurij allvarligt. Vår enda räddning är att någon kommer på ett sätt att eliminera radioaktiviteten.
Monica Antonsson
Likvidatörerna - Chernobyl Union
(VIBORG/NOVOZYBKOV, RYSSLAND)
Varje stad med självaktning i det forna Sovjetunionen har sitt Tjernobyl Union, en frivilligorganisation med uppgift att tillvarata saneringsarbetarnas intressen.
- Vi bad Moskva om 16 medaljer till våra invalider, säger Vladimir Kozhevnikov i Novozybkov i södra Ryssland. Men det kom bara fyra...
Över 800 000 personer kallades in för att sanera efter Tjernobylolyckan 1986. Minst hälften var värnpliktiga unga män. Andra kallades in efter sin yrkeskunskap. Det var chaufförer, grävmaskinister och hantverkare som behövdes i röjningsarbetet. Det var läkare och sjuksköterskor. De flesta tvångshämtades i sina hem om nätterna men det fanns också de som hjältemodigt nog ställde upp ändå.
- Jag ville göra en insats för mitt land, säger Anton Ilchuk i Viborg i ryska Karelen. Som helikopterpilot släppte jag ner sand och betong i den brinnande reaktorn. Nu har jag skador i centrala nervsystemet och defekter på njurar, lever och hjärta.
Anton har ett litet kontor på Krepostnajagatan nr 10 mitt i stan. Där arbetar han ideellt för de omkring 200 "likvidatörerna" i Viborg. Något måste han ju göra.
I Novozybkov har Tjernobyl Union 62 medlemmar varav två änkor. Alla är sjuka och 16 är invalider. De får samsas om de fyra medaljerna som kom från Moskva.
- Jag bodde i Turkmenien när militären kom och hämtade mig mitt i natten den 15 maj 1986, säger Nikolay Sinyuk som är maskinist till professionen. Jag skulle vara med och bygga upp en stad, sa de. Plötsligt befann jag mig i Tjernobyl och kunde inte komma därifrån.
I tre månader var han där. Likt de andra 16 invaliderna i Novozybkov tvingades han arbeta på reaktortaket, där det var som farligast. De försågs med blyförkläden som skyddade bröst och rygg mot strålningen som kom underifrån och skadade deras könsorgan.
- Man fick bara vistas på reaktortaket två minuter om dagen, säger Nikolay Sinyuk. Så farligt var det. De försökte med robotar, men de slutade fungera. De tålde inte heller radioaktiviteten.
Grävmaskinist Vladimir Kopeikin i Novozybkov berättar att han fick fem minuter på sig att välja mellan Tjernobyl och kriget i Afghanistan.
- Jag valde det jag trodde var minst farligt. Dessutom låg Tjernobyl i mitt land. Jag var två minuter om dagen på taket och arbetade resten av tiden i min grävskopa.
I dag har han stora problem med ständiga minnesförluster.
Det fanns lycksökare som ställde upp på den livsfarliga tjänstgöringen för sexdubbel lön och löften om en datja. Militären lovade vad som helst vitt och brett väl medvetna om att knappast någon skulle överleva länge nog att kräva ut sin lön eller sommarstuga.
De 28 brandmännen som var först på plats dog av akut strålsjuka inom några veckor. Tre kärnkraftsarbetare dog av andra orsaker.
Vad som sedan hände med sanerarna tycks ingen ha hållit ordning på. Hundratusentals likvidatörer har emellertid dött. Andra är svårt invalidiserade eller svårt sjuka i exempelvis cancer. De har skador i centrala nervsystemet och nedsatt immunförsvar. De har huvudvärk och blöder näsblod. Många har psykiska problem efter sina upplevelser och många är alkoholister. Likvidatörerna är tveklöst ett gigantiskt hälsoproblem för sina länder. I det forna Sovjetunionen hade likvidatörerna från Tjernobyl sjukpension, gratis läkarvård, fri medicin, halva biljettpriset på bussar och en rad andra förmåner. Inget av det finns kvar i dag. Arbetsoförmögna likvidatörer hankar sig fram, i värsta fall genom tiggeri. Det är därför Tjernobyl Union finns.
- Vi hoppas att utländska företag ska sluta avtal med oss och etablera sig i vårt land, säger Vjatjeslav Grisjin, president för Tjernobyl Union i Ryssland.
- Vi erbjuder halv skatt och billig energi mot att de anställer våra medlemmar. Tanken är att var och en ska få arbeta efter sin förmåga och på så sätt kunna försörja sig. Det är en skam för världen att hjältarna från Tjernobyl ska behöva tigga.
Monica Antonsson
Sverige slog larm
- Den havererade reaktorn i Tjernobyl bör kylas aktivt med luft med och vatten för att förhindra en ny katastrof. Det säger Frigyes Reisch, docent i reaktorteknologi vid Institutionen för energiteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan.
Frigyes Reisch har följt Tjernobylolyckan från första parkett redan från början. När olyckan inträffade, den 26 april 1986, var han teamleader vid Statens Kärnkraftsinspektion. I dag tillhör han den specialistgrupp vid FN:s organ IAEA som har till uppgift att kontrollera världens kärnkraftsverk.
- Jag fick telefon från kärnkraftverket i Forsmark på förmiddagen den 28 april. De hade börjat evakuera folk för att gräsmattorna visat sig vara radioaktiva.
Nyheten slog ned som en bomb varpå tidningar, radio och TV från hela världen strömmade till Stockholm. På så vis hamnadet Frigyes Reisch i centrum för omvärldens intresse.
- Det var en intressant upplevelse. Just då visste vi mer än några andra utanför verket om Tjernobyl.
Snart strömmade rapporter in om radioaktivitet på andra platser i Sverige. Analysresultaten visade att en kärnkraftsolycka måste ha inträffat öster om Östersjön. Vid 20-tiden på kvällen erkände Moskva motvilligt att reaktor 4 i Tjernobyl hade exploderat.
- Dagen därpå kom Sovjetunionens vetenskapsattaché till mig och bad om hjälp. De visste helt enkelt inte vad de skulle ta sig till. Jag förklarade redan då att härdsmältan måste kylas ned, för att situationen inte skulle förvärras.
Frigyes Reisch påpekar noga att olyckan inte var operatörernas fel. De satte säkerhetssystemen ur spel och orsakade olyckan men de gjorde det på order uppifrån. Själva hade de ingen aning om, att reaktorn kunde rusa av sig själv. Kraftverket i Tjernobyl är en misslyckad konstruktion från början, ursprungligen avsedd för att tillverka bomber.
Den brinnande härden i reaktor 4 gick inte att släcka med vatten. I stället släpptes 5000 ton bor, dolomit, sand, lera och bly rakt ned i byggnaden från helikopter för att kväva branden. Dessutom grävdes gångar under reaktorn varifrån härden kunde kylas med flytande kväve. Till sist byggde robotar en jättelik betongsarkofag över reaktor 4 för att hindra spridning av radioaktiv strålning.
- Kylsystemet under byggnaden användes inte särskilt länge, säger Frigyes Reisch som har besökt alla typer av kärnkraftverk i såväl öst som väst och jobbat flera veckor i Tjernobyl efter olyckan.
- Temperaturen steg och i samma takt som betongen i sarkofagen torkade, bildades sprickor - stora läckage där värme och radioaktivitet tar sig ut medan regnvatten tar sig in.
Härdsmältan sjunker numera och befinner sig strax ovan grundvattennivån. Ingen vet hur den ser ut - om den är en klump, flera klumpar eller utspritt material. Att reaktorn är en tickande bomb är det emellertid ingen tvekan om. Om härdsmältan sjunker ner i grundvattnet kommer radioaktivitet att sippra ut i floden Pripjat och föras vidare med strömmarna ut i världen.
- Om sarkofagen kollapsar och det tunga locket rasar in får vi ett verkligt skräckscenario, säger Frigyes Reisch. Det finns risk att trean - som är i drift och ligger vägg i vägg med reaktor 4 - exploderar. Om materialet dessutom omgrupperar sig så att grafit och uran får kontakt med regnvatten, får vi en "kritisk massa" som i sig själv kan ge upphov till explosion. Då har vi med andra ord en för omgivningen totalt okontrollerbar situation.
Det finns förslag om att ta bort härdsmältan och kyla den separat. Alternativt skulle ett tält temporärt kunna resas över byggnaden.
- Man kunde blåsa in kall luft genom ett rör och leda ut värmen genom ett annat. Man kunde rena luften, kyla ned den med en värmeväxlare och blåsa in den igen för att sänka temperaturen i kärnan. På så vis behöver den dåliga "andedräkten" aldrig komma ut och inte behöver man täta byggnaden heller.
Den riskfyllda driften i Tjernobyl fortsätter utan större investeringar. Frigyes Reisch menar att det är Väst som med tomma löften om ekonomiskt bistånd har skapat den situationen.
- Västvärlden vill cyniskt nog bygga en ny sarkofag över reaktor 4 men ju mer betong man vräker på, desto varmare blir härden. Man måste först sörja för strålskydd och avkylning. Det är en fråga om pengar. Hittills har väst föredragit att bygga glänsande bankpalats åt sig själva i stället för att avvärja en olycka.
Monica Antonsson
Novozybkov
NOVOZYBKOV, RYSSLAND)
Av Novozybkovs 12 000 barn är bara 13 procent friska. Övriga har åkommor, vuxensjukdomar, som anses vara orsakade av radioaktiviteten från Tjernobyl.
- Efter varje namn på elevlistorna antecknar vi barnens sjukdomar, säger Tamara Roskova som är lärare i engelska.
Tamara Roskova är en vänlig kvinna med på ryskt vis tuperat hår och knallrött läppstift runt munnen. Hon är gift med vice borgmästaren Vitalij Roskov som ansvarar för stadens Tjernobylavdelning. Han hjälper folk att flytta härifrån och ser till att de sämst ställda får vård och rehabilitering.
- Vi visste ingenting om kärnkraftsolyckan, säger Tamara. Alla hade huvudvärk men ingen visste varför. Först på hösten fick vi veta att vår stad är radioaktiv. Det är också därför vi blöder näsblod så ofta. De flesta har magsår också. Det beror på maten vi äter. Den är radioaktiv. Något annat finns inte att få.
Tamaras son Vladimir och svärdottern fru Natasha har två barn, nioårige Yan som har en defekt på synnerven och bara åtta procents syn på ena ögat samt femåriga Marina vars njurar nästan helt har slutat fungera.
- De kivas om vem som är sjukast, säger Tamara. Det är hur tokigt som helst.
Tamara förklarar att de som föddes före 1986 mår förhållandevis bra medan hela 87 procent av dem som föddes efter kärnkraftsolyckan är sjuka. Något samband med olyckan kan naturligtvis inte bevisas, men så är det.
- Hur ska det gå med nästa generation, undrar hon. Och nästa? Alla vet att de genetiska skadorna efter Tjernobylkatastrofen kan visa sig vara de värsta.
Novozybkov, som ligger i södra Ryssland, 20 mil från Tjernobyl i Ukraina, är en vacker villastad starkt präglad av sin snickarglädje. Före 1986 fanns här en rad välmående trä- och textilindustrier med omfattande export till såväl Asien som Europa och Amerika. Allt gick om intet på grund av kärnkraftsolyckan. Efter den ville ingen längre köpa tyg och virke från Novozybkov. Allt var radioaktivt.
- Nu har ett amerikanskt bolag köpt en av textilfabrikerna, säger Tamara. Produktionen är igång men staten tar så mycket skatt av fabriken, att ingenting blir kvar till löner. Och eftersom ingen får lön, betalar vi ingen skatt. Det är därför staden är så fattig numera. Vi har inte ens råd att reparera vår väg. Men vi hoppas på en gasledning, vartenda vedträ vi eldar är en minireaktor.
Novozybkov byggdes på ett träsk år 1701 av folk som för sin religions skull var på flykt undan tsaren. De var duktiga köpmän och så ärliga att varken stämplar eller kvitton behövdes.
- Alla branscher var representerade här, säger Tamara med stolthet i rösten. Novozybkovs köpmän var marknadsledande i allt. Före revolutionen 1917 hade vi 14 bibliotek, i dag finns bara fyra. Men vi har konstskola, musikgymnasium och sportgymnasium.
Det råkade regna i Novozybkov när det radioaktiva molnet från Tjernobyl drog in över länet Briansk den 26 april 1986. Med regnet föll radioaktiviteten till marken - främst cesium-137. En mätare i stadshusets entré upplyser om dagsvärdet som aldrig sjunker till det normala 15ci/km2.
- Det finns folk i vår stad som bor i hus där dosimetern visar ända upp till 150 ci/km2, säger borgmästare Ivan Nesterov. De är ständigt bestrålade och skulle behöva flytta. Dessvärre finns inga pengar och ingenstans att ta vägen.
Hela staden borde egentligen ha evakuerats. Det har emellertid fått räcka med fyra byar strax utanför staden, där dosimetern har visat över 1000 ci/km2 och där det är absolut livsfarligt att vistas.
Ivan Nesterov berättar att mellan 80 och 85 procent av befolkningen har sjukdomar relaterade till strålningen som lurar på marken såväl som i luft och mat. Barn är särskilt utsatta och gynekologiska sjukdomar är ett stort problem. Till och med småflickor måste operera bort livmodern. Imunförsvaret slås dessutom ut vilket banar väg för cancersjukdomar. Chefsläkare Jurij Rozhko på Novozybkov´s Central Hospital är just nu särskilt oroad över den tuberkulosepidemi som har uppstått i ryska fängelser och som nu grasserar i landet.
- Det står 76 barn med sköldkörtelcancer i kö för operation i Moskva just nu, säger han. Dessvärre har vi inte råd att skicka iväg dem. De får vänta.
Monica Antonsson
Mitinikyrkogården i Moskva
Den 26 april är det exakt 15 år sedan kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade. Det uppmärksammas med en minnesceremoni på Mitinokyrkogården i Moskva. Här hedras varje år de första 28 offren som akut strålsjuka fördes till Sjukhus nr 6 för att dö.
I en särskild minneslund på Mitinokyrkogården i Moskva vilar de första offren för Tjernobylkatastrofen. Det är en vacker plats. De omkomna har fått varsin hjältebegravning och deras ansikten är sirligt utmejslade i sten. I fonden står monumentet över människan och det radioaktiva molnet. Hjältarna fick medaljer för sina heroiska insatser och förklarades tillhöra staten. Kropparna fick därför inte föras hem till Ukraina. De begravdes i Moskva - som radioaktivt riskavfall.
Under olycksnatten fanns 451 personer på kärnkraftsverket i Tjernobyl. Av dem jobbade 268 man med bygget av reaktor 5 och 6. De fyra färdiga reaktorerna var i full drift och i block 4 arbetade sju personer, tre i kontrollrummet och fyra i turbinhallen. Operatörerna Valerij Chodemtjuk och Vladimir Sjisjenok skulle göra ett rutinmässigt experiment och stängde av säkerhetssystemen, enligt order. Reaktorn rusade och exploderade inom några få sekunder. Vladimir Sjisjenok lyckades ta sig ut men dog av sina brännskador. Valerij Chodemtjuk blev kvar i byggnaden och begravdes av betong som vräktes i från helikoptrar i syfte att släcka den brinnande reaktorhärden.
På kraftverkets brandstation fanns sex brandmän i tjänst under ledning av brandlöjtnant Vladimir Pravik. De upplevde alla hur hela byggnaden skakade när reaktorn exploderade med ett öronbedövande dån. Pravik begärde omedelbart förstärkning från brandmännen i städerna Pripjat och Tjernobyl. De kunde själva se, hur glödande bränsle- och grafitfragment slungades upp mot den svarta natthimlen. Inom bara några minuter var de på plats.
På olycksplatsen rådde förvirring. Brandmännen hade övat olika scenarier men ingen som den här. De arbetade utan skyddsutrustning och koncentrerade sig på att rädda överlevande och släcka bränder. Få om ens någon tänkte på risken för radioaktiv strålning.
Strax efter klockan sex på morgonen var alla bränder släckta utom den i reaktor 4. Då fanns 70 brandmän på plats. Av dem överlevde bara en. Nya styrkor var redan på väg och närmare 800 000 man, så kallade likvidatörer, har sedan dess varit med och sanerat i Tjernobyl. Av dem lever kanske hälften.
Ett stort antal brandmän och kärnkraftsarbetare fördes akut strålsjuka till Moskva. De var att betrakta som minireaktorer och fullkomligt livsfarliga att komma nära. Strålningen från deras kroppar var så stark att den gick igenom både väggar och golv. Våningen under fick till och med utrymmas. Läkarna stod maktlösa inför deras söndervittrande kroppar. Brandlöjtnant Pravic och hans män begravdes i dubbla kistor under en halv meter betong. Efteråt sanerades sjukhuset. All löstagbar inredning – även golvet - bröts upp och kördes bort.
Varje år, på årsdagen av Tjernobylkatastrofen, samlas tusentals speciellt inbjudna på Mitinokyrkogården för att hylla de 28 första offren och de 100 000-tals människor som drabbats och fortfarande drabbas efter dem. De anhöriga får för en gångs skull resa upp till Moskva från Ukraina, som numera är ett eget land. För några timmar får de sörja vid gravarna. De sörjer sina män och sina söner och de sörjer de fäder de aldrig fick växa upp med. Alla var modiga, unga män på tröskeln till livet.
Minneshögtiden innehåller hedersvakt, militärparader och kransnedläggningar. Fader Michael Pokrov Brazevo håller mässa över de döda och musikkåren spelar den speciella hymn som komponerats för Tjernobyls offer. President Vjatjeslav Grisjin i Tjernobyl Union, likvidatörernas fackförening, läser telegram från statscheferna i Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Därefter vittnar den ene talaren efter den andre om den verklighet som råder i Tjernobylkatastrofens spår. TV-kamerorna är kanske säkert 50 till antalet. Ändå når liten eller ingen rapportering till väst. Västvärlden är helt enkelt inte intresserad.
Monica Antonsson
Vårbruk i Zonen
Vårbruket pågår lite varstans just nu. Så även i Tjernobyl. Femton år har gått sedan katastrofen.
- Tjernobyl är min plats på jorden, säger Anna Ivanovna Onishenko, 70, där hon står i sin prunkande trädgård i 30-kilometerszonen.
Våren är precis lika grön och skir där som här. Björkarna har spruckit ut och tulpanerna blommar. Storkarna bygger bon på stolpar och skorstenar. Fåglarna kvittrar och vildsvinen bökar i skogen. De omkring 800 gamlingar som återvänt genom skogarna till sina hem i skyddszonen runt Tjernobylverket gräver, plöjer och sår. Den ukrainska zonadministrationen har försökt köra bort dem men gett upp. Det är inget brott att längta hem. Och de har återvänt på egen risk. Åldringar löper dessutom inte samma risk som barn att utveckla cancer. Åtminstone hinner de inte dö av den.
- Vi fick en lägenhet i Kiev, säger Anna med det vackra tillnamnet Ivanovna Onishenko. Hon gråter och skrattar på samma gång och det blänker i hennes mun av stålgrå tänder.
- Myndigheterna ville att vi skulle bo i stan och trängas med min sons familj. Det gick inte. Jag kände hela tiden att vi var i vägen.
Så hon återvände till sitt vita tegelhus med duvblå fönsterkarmar. Hon har ett grönt utedass och tvätt som vajar för vinden på ett klädsträck. I trädgården odlar hon den mat hon behöver. Det är potatis, kål, lök, morötter, rödbetor, majs och smultron. Och så blommor förstås. Hennes rosor och dahlior är omtalade här.
Annas granne bor tillsammans med sin son i vad de kallar Edens lustgård. Vinstockarna är kraftiga och utgör ett lövat tak över en del av trädgården. I augusti kan de skörda tillräckligt med druvor för att kunna brygga sitt eget vin. Hon ska sylta, safta och hänga lök på tork i vedboden.
- Vem bryr sig om radioaktiviteten, säger hon och spricker upp i ett leende som blottar guldfärgade tänder av plåt.
- Hur skulle vi kunna leva vidare, om vi gick och tänkte på den?
De flesta hus i Tjernobyl har förfallit. Vegetationen har tagit över som den alltid gör. Där folk bor, är trädgårdstäpporna välskötta. Mitt i allt elände är Tjernobyl en idyll. Planteringen på torget är ny för i år, medan monumenten har stått här sedan tioårsdagen 1996. På kaféet dricker gubbarna sin piva och i livsmedelsbutiken kan den som så vill handla både kött och korv. Här finns postkontor, ett informationscenter och forskningsinstitutioner. Området är världens största laboratorium - med människor som försökskaniner. Omkring 14 000 personer arbetar här, varav drygt 6000 på kärnkraftverket som stängdes av den 15 december. Vägar anläggs och fabriker byggs. Såväl fast som flytande radioaktivt avfall måste tas omhand.
Forskarna håller koll på allt. Tallarna i höghusstaden Pripjat har till exempel tre barr per par i stället för två. Några mil bort på ryska sidan – Tjernobyl ligger där Ukraina, Vitryssland och Ryssland möts - står världens enda svarta björk vid vägkanten. Den är så unik att den försetts med staket.
- Vi har försökt få den att föröka sig men det går inte, säger skolfröken Tamara Roskova från Novozybkov 20 mil norr om Tjernobyl.
Andra förändringar - sjukdomar och missbildningar - talar de helst tyst om. Tjernobylmuseet i Kiev visar bilder på såväl djur som människor med två huvuden, kalvar med fem horn, nyfödda barn med stora svarta fläckar på kroppen och vanställda foster som dog vid födelsen. De visar cancersjuka barn, missbildade barn och barn med svåra neurologiska skador.
Men åter till Tjernobyl. Det är vikingarnas marker. Det var hit - eller snarare till Novgorod - som Rurik kom från Roslagen för att grunda det väldiga Ryssland. Hans ättlingar drog söderut till Kiev, där storfursten Jaroslav 1019 äktade den svenske Olof Skötkonungs dotter Ingegerd. Den som reser de 150 milen från Novgorod och St Petersburg till Kiev i söder kan lätt konstatera att åkrarna i norr ligger i träda efter Sovjetunionens fall. Det som händelsevis råkar växa där blir till hö. Först i de radioaktiva områdena – från Smolensk och söderut – odlas åkrarna.
I den evakuerade byn Svjatsk utanför Novozybkov bor Claudia Constantiovna, 85. Hon och 18 andra gamlingar har återvänt, trots att här är lika radioaktivt som i zonen runt kärnkraftsverket. Hennes granne bor numera i staden, där det inte är fullt så radioaktivt. Huset i Svjatsk har hon som sommarställe. Här odlar hon sin mat för att inte svälta.
Claudia har en kärvänlig katt och ett grönsaksland som är en fröjd att se. Sin höga ålder till trots gräver hon själv och rensar ogräs. Hon är förtjust i blommor och kunde fått pris för sina stockrosor, om bara någon kommit och tittat. Men det är sällan hon får besök numera. Folk vågar sig inte hit. Tjuvarna är de enda som kommer, de som stjäl byggmaterial från de radioaktiva husen. Och så västerlänningar förstås som vill titta.
- Nu har jag bara en tand kvar, konstaterar hon. Den sitter löst och är mest till besvär. Myndigheterna har försäkrat sig om att de ska få den. Den ska till Moskva för analys.
Monica Antonsson