Änglagård

 hämta bilder från D/Ryssland2005/Änglagård

 

SÖNDAG 20 SEPTEMBER 2009

Kvinnosjukhuset Änglagård i Novozybkov

Någon efterlyste fakta.
Ekonomiskt ansvarige, bankmannen Anders Rönnholm, är i Novozybkov och jag har inte tid att slå upp alla fakta så jag plockar ur minnet:

1997-1998 startades föreningen "Hjälp till Tjernobyls barn". Jag hade i oktober 1997 varit i Tjernobyl för första gången och flygit med helikopter över den havererade reaktor 4. Vi hade dessutom "mellanlandat" några dagar i den efter olyckan radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov, där jag fick se en verklighet jag inte trodde fanns. Ni kan läsa lite om det här och här och här och här.

Föreningen behövdes för att vi:

1) skulle kunna köra hjälptransporter till Ryssland (man får ingen skattebefrielse i tullen utan organisation) och

2) för att vi skulle kunna få ett pg-konto där vi kunde lägga medel typ arvoden för mina föredrag, våra egna gåvor mm.

 

1997-2002 körde vi 8-10 långtradare till Novozybkov med framför allt sjukhusutrusning som vi fick från olika sjukvårdsinrättningar i Sverige. Getingeverken skänkte bland annat två splitter nya autoklaver (värde 400 000 kr) för sterilisering av operationsinstrument.

Kostnad: 50 000:-/transport. Pengarn kom främst från sponsorer.


1999 körde vi själva med väpnad eskort två ambulanser genom Ryssland till Novozybkov med sponsring främst från Lions i Järna. 2000 körde vi dit en ambulans och fyra handikappbussar. Samtliga fordon fyllda med förnödenheter sponsrade av Samtrans och Taxi 020.
Samma år gick jag med i Lions eftersom projektet blivit för stort för att drivas privat. De andra hängde på en och en.
2002 koncentrerades arbetet i projektet Änglagård. Det fördes upp på distriktsnivå i Uppland.

2003 blev Änglagård med mig som projektledare och bankmannen Anders Rönnholm som ekonomiskt ansvarig vice projektledare ett riksprojekt för hela Sverige vilket innebar att Sveriges alla Lionsklubbar (ca 15 000 medlemmar) enades om att renovera Novozybkovs kvinnosjukhus (BB, MVC och kvinnosjukdomar) för 2,7 miljoner skr.

Verkligheten var sådan att taket läckte och svartmögel klättrade på väggarna. Det regnade in på mammor och barn och vid ett tillfälle föll ett helt sjok av innertaket ner och höll på att döda en kvinna. Golven var likaså ruttna och höll bara ihop av de korkmattor som spikats fast. Det blåste in genom fönstren och patienterna frös. Dr Lydia sa att snart snöar det väl in också. För att bara nämna något.
Vi behövde ett passande namn och Colin Nutley gav mig vänligt nog lov att kalla sjukhuset Änglagård.

2003 såg vi till att sjukhuspersonal från Danderyds sjukhus kom på plats för kunskapsutbyte. Samma år var chefsdoktorn Lydia Bavkunova (bild ovan) på studiebesök på såväl Danderyd som Karolinska sjukhuset. Man kan utan överdrift säga att hon fick en chock. Vi tog också hit en officiell delegation (borgmästare mfl) från Novozybkov för att de skulle få se hur vårt samhälle fungerar och hur Lions arbetar - att vi alltså inte har några välfyllda fickor att bara ösa pengar ur och att varje krona samlas in av ideellt arbetande människor. Borgmästaren (är han väl inte förstås) Barry Andersson i Stockholms Stadshus bjöd delegationen på lunch och ryske ambassadören deltog i flera sammankomster, bland annat en stor insamlingskonsert med Monica Dominique, Monica Nielsen, Inger Nilsson, Berit Bohm, Nina Lizell (jag fyller på vartefter jag kommer ihåg vilka som var med).

 

Bilder:

Den här lille killen föddes när vi var där vid ett tillfälle. Läkaren vid skötbordet grät i den filmade intervju som gjordes. Vi har försökt hålla kontakt med pojken men föräldrarna hoppas på ett mirakel och gömmer honom helst. Svenska läkare föreslog omedelbart amputation av det krokiga benet som saknar skelett på tre ställen däribland hälen. Ryssarna försöker dra ut benet genom att gipsa det vilket har varit väldigt plågsamt för pojken. Benet ska nu amputeras. Vi har fått en vädjan om pengar till proteser. Men det har vi ju inga.

 

I Ryssland hade vi på motsvarande sätt fullt stöd av svenske ambassadören Sven Hirdman och kulturattachen Marianne Hultberg som likt Rädda Barnen, Röda Korset och ryska Lions backade upp oss i Moskva.

Bilder:

Så här "steriliserade" sjukhuset operationsinstrument och engångshandskar (!) vid mitt första besök på Änglagård 1997.

Sedan dess har de fått professionell utrustning från svenska Getingeverken.

Engångshandskar är en lyx som bara förekommer i form av enstaka gåvor från utlandet. De tvättas därför och hängs på tork.







 

Anders och jag for regelbundet till Novozybkov under byggets gång för att så gott det gick försöka hålla koll på själva bygget. För övrigt lejde vi in en kontrollenhet från motsvarande landstinget i länshuvudstaden Bryansk. Handelskammaren erbjuder tjänsten men det hade vi inte råd med.
Ett av våra i vårt tycke smarta grepp var att bjuda alla byggjobbare på lunch (projektet gav upphov till 45 arbetstillfällen) en fredag. Något liknande hade antagligen aldrig har hänt i Rysslands historia. Såväl borgmästaren som dr Lydia försökte få oss att avstå men vi stod på oss och vann - det var ju vi som hade pengarna. Det dukades därmed upp till buffé på byggarbetsplatsen och männen kom för att ta för sig. Jag tror vi hade öl men definitivt varken champagne eller vodka (som man annars alltid dricker där). Byggjobbarna var väldigt skeptiska först men en timma senare sjöng vi Kalinka tillsammans. Så får man göra när man på grund av språkförbistringar inte kan tala med varandra. Det hela slutade med stor vänskap och ett förmodligen bättre utfört arbete.

 

2004 invigdes byggnad 1. Jag grät som ett barn och gråter en skvätt nu med vid minnet. Så fint var det. Förlossningskliniken sken och var åtminstone just då säkert finast i Ryssland (vars sjukhus är en skam). Dr Lydia och hennes personal dukade långbord längs korridoren på övervåningen och bjöd på invigningskalas. Jag har för mig att det var borgmästaren som bjöd. Om invigningen kan du läsa här i en nedbantad artikel. Rulla ner till Novozybkov.

Samma år sålde jag personligen almanackor för en kvarts miljon kronor till förmån för Änglagård. Vi fick dessutom öronmärkta gåvor från privatpersoner. Den då internationellt ansvarige personen snodde dessutom en stor summa pengar till ett annat projekt som han hade tänkt dra igång. Där har vi alltså summan 327 000:- som vi nu försöker samla in.

Tillskottet av pengar behövdes då vi hade upptäckt att det stod vatten under byggnad 2 som måste dräneras bort.

Bilder:

Ovan ses en patientsal före. Till höger ses en likadan sal efter. Sängarna är nya men ryska. Vallentuna Lions betalade. Vi körde dessutom över en last svenska sjukhussängar. De här nätta små slafarna är inte mycket för en gravid kvinna att ligga i. I Novozybkov tycker de dock att det är lyx.

Det är här det otrevliga inträffar. Ovanstående belopp sattes in på Lions konto. Projektet hade inget eget konto utan tilldelades pengar av de anslagna 2,7 miljonerna allt eftersom. Det betyder att i samma takt som öronmärkta pengar flöt in kunde Lions ta tillbaka pengar från de redan anslagna medlen vilket de alltså också gjorde bakom vår rygg.
2005 invigdes byggnad 2 trots att den inte var riktigt färdig. Vi var på plats med några utvalda högdjur från Lions HK. Invigningsband klipptes och tal hölls. Lions avtackades med medaljer och ordensband mm som Guvernörsrådets ordförande hemma i Sverige sedan prydde sig med på bild i förbundstidningen.
Då saknade Änglagård: yttre fasader, stuprör och hängrännor, dvs skydd av det som redan gjort. Våra extra 327 000:- skulle emellertid räcka till det.
Bilder:

Operationssalen fotograferad efter ett kejsarsnitt 1997. Observera alla blodiga trasor på golvet. Rena slaktbänken, sa en lionsman som var med.

Nedan ses dr Lydia i den nyrenoverade operationssalen några år senare. Rent och fint och med bättre utrustning. Tyvärr lyckades vi inte byta ut den stora lampan i taket som redan hade gjort sitt. Vi hade en men fick aldrig iväg den på grund av ryska tullen.

Vårt problem är att Lions alltså snodde 327 000 kr för oss. I samma takt som jag sålde almanackor och folk skickade öronmärkta medel till Änglagård sögs pengarna in i Lions allmänna hjälpkassa.
Jag kunde lika gärna ha sparkat mig trött. Mest pinsamt är att givarna ännu inte ens vet att deras öronmärkta gåvor gick åt helt annat håll än de hade tänkt sig.
Det har emellertid ingenting med Lions lokala klubbar och dess 15 000 medlemmar runt om i landet att göra. De vet nämligen ingenting. Detta har skett på högdjursnivå bland dem som gör karriär inom Lions.
Centralt i Sverige sker ingen som helst uppföljning av de interntionella hjälpprojekten. Vi har rest omkring i Baltikum och Vitryssland (när vi ändå varit där) till olika Lionsprojekt som varit bortglömda sedan den dag de färdigställdes. Svenska Lions vet inte ens var de ligger. Vi fick ta hjälp av norska Lions för att hitta dit och få kontakt. Om det finns mycket spännande att berätta. De karriärsugna inom Lions är enbart intresserade av att gagna projekt som kan resultera i att de får pryda X antal tidningar med sin nuna och där framstå som särskilt goda människor. Så tragiskt är det tyvärr. Om inga utsikter till god PR finns drar de sig tillbaka och tar resurserna med sig.

Det som hänt är enskilda personers fel. Det ska med andra ord inte belasta Lions Club som organisation. Inte så mycket i alla fall.
Änglagård saknar fortfarande yttre fasader, stuprör och hängrännor. Vi som drev projektet vill förstås avsluta det. De flesta av oss har lämnat Lions. Kvar finns ursprungsföreningen "Hjälp till Tjernobyls Barn" och dess pg-konto. För närvarande pågår en ytterst passiv och blygsam insamling. Mest för att jag inte har orkat dra igång en större. Vi blev alla tvungna att ta tag i våra liv efter kraschen med Lions. (Jag har dessutom skrivit en bok som sysselsa
tt mig de tre senaste åren.)
Så hur är det nu med kontot?

Den som bedriver hjälpverksamhet ska för trovärdighetens skull ha ett så kallat 90-konto. Det kostar 5000:- per år. Vi har inte råd med det. Det blir en helt annan sak om och i så fall när vi på allvar drar igång insamlingen.

Därför redovisas varenda krona i en blogg som ska renodlas så snart jag hinner. Varje givare kan där själv se att pengar kommit in och följa kontot krona för krona. Trovärdigt? Ja, det är upp till var och en att avgöra. Ingen behöver vara med.
När det blir aktuellt för uttag överförs pengarna direkt till Änglagård. Vi har ett eget konto för sjukhuset i Ryssland vilket är väldigt ovanligt. Det har lyckats tack vare Anders bankkontakter. Varje överföring av pengar går via detta konto. Dr Lydia Bavkunova och Anders R är de enda som har tillgång till kontot. Pengarna går alltså direkt och utan mellanhänder. När så sker kommer jag att redovisa det i bloggen.

Bilder:

Fotograf Per Arvidsson åkte med mig till invigningen i Novozybkov 2004. Allas Veckotidning publicerade ett reportage också med hans bilder. Medan jag och alla höjdarna stod utanför och klippte band fick han gå på upptäktsfärd längs de blänkande korridorerna med sin kamera.

Så hur går vi vidare?

För närvarande pågår förhandlingar med en större internationell hjälporganisation i Sverige om anslutning dit. Lyckas det förändras läget radikalt till det bättre. Och det behövs. En tredje byggnad på Änglagård har nämligen delvis fått stänga på grund av rasrisk. Den inrymmer laboratorier, förråd, garage för ambulanser och sjukhuskök. Det sistnämnda är nu stängt. Patienterna får mat via catering eller sina respektive familjer.

Vi får se om vi lyckas skapa ett nytt projekt för byggnad 3. Men det är ju en annan historia...