Tjernobylheroin


En sällsynt utstuderad drog kan vara på väg från öst. Myndigheterna i St Petersburg varnar för radioaktivt ”Tjernobylheroin” som uppges ha dödat 120 personer.
- Finns det där, så har vi det snart i Stockholm, säger Stefan Holmén, chef för citypolisens narkotikaenhet.

Heroin som behandlas med radioaktiv strålning blir betydligt giftigare och mer effektfullt än vanligt heroin. Det har skrupellösa narkotikaproducenter i öst upptäckt. För att slippa bestråla heroinet odlar de opiumvallmon ”papaver somniferum” i den radioaktiva jordbruksmarken i och omkring den förbjudna 30-kilometerszonen kring kärnkraftverket i Tjernobyl.
Området har Europas bördigaste mark och kallades förr Sovjetunionens kornbod. Efter Tjernobylolyckan blev jorden radioaktiv. Bara i Vitryssland förgiftades minst 18 miljoner hektar jordbruksmark. Befolkningen har inga alternativ. De odlar såväl spannmål som grönsaker som förr och äter radioaktiv mat. Vilken bonde i den situationen skulle säga nej till lite lukrativ vallmoodling?
- Opiumvallmon växter vilt där borta, säger Stefan Holmén. Missbrukarna brukar göra sina egna hopkok. Det heroin som kommer från Ryssland är oftast en brun sörja av mycket dålig kvalitet.
Från St Petersburg rapporteras om khimiya, en brun narkotisk lösning, tillverkad av vallmofrön, som ger kraftigare rus än heroin. Tjernobylheroinet tycks emellertid vara omsorgsfullt tillverkat. Det går inte att med mänskliga sinnen skilja från rent heroin.
Det finurliga med att odla vallmo i radioaktiv jord, är att plantorna genomgår en serie mutationer – plötsliga förändringar av arvsanlagen. Likt andra växter och smådjur i Tjernobyl frodas de som aldrig förr. Deras livslängd är så kort, att de aldrig hinner utveckla några strålningsrelaterade sjukdomar. Tjernobylvallmon är större än normalt och ger därmed mer heroin. Den nya drogen är därför en högvinst för de lokala narkotikahajarna. 
- De som använder drogen blir allt mer radioaktiva, säger Grigory Latishev, chef för narkotikabekämpningen i St Petersburg till St Petersburg Times. Det innebär att missbrukarna gradvis sönderfaller inifrån.
Även Moskva har noterat en alarmerande ökning av Tjernobylheroin och myndigheterna har förklarat krig mot smugglarna som kommer från Vitryssland och Ukraina. De radioaktiva områdena ligger i skärningspunkten mellan de båda länderna och Ryssland.
Stefan Holmén berättar att heroin är en nedåtdrog. Den förekommer alltså inte på fester. Missbrukarna, som oftast vill fly från något, blir trötta och hängiga.
- Det är de mest nedgångna narkomanerna som går på heroin. Heroinet är ofta en slutstation och det är lätt att dö av en överdos.
Stefan Holmén berättar att polisen noterat en kraftig ökning av heroinmissbruk hos arbetslösa invandrarungdomar i Stockholms västra förorter. Missbrukarna blir dessutom bara yngre och yngre.
- De är inte dumma i huvudet, påpekar han. De saknar helt enkelt sysselsättning.
Marknaden erbjuder såväl rökheroin som heroin att injicera. Det förstnämnda är oftast brunt och det sistnämnda är vitt.
- Många tror att rökheroin är mindre farligt än det som injiceras, säger Stefan Holmén. Dessutom slipper de trasslet med sprutor, vilket minskar risken för HIV- och gulsotssmitta. Men kroppen ser ingen skillnad. Den tackar och tar emot. Rökheroin är precis lika farligt som annat heroin.
Varken Citypolisen eller ECAD (Europeen Cities Against Drugs - en sammanslutning av narkotikabekämpare i 200 europeiska städer) känner till Tjernobylheroinet.
- Det låter så otäckt, att det är säkert sant, säger Pauline Lönnroth vid ECAD. 
Stefan Holmén konstaterar att ett Tjernobylheroin i Stockholm skulle belasta de redan utsatta missbrukarna med ökad cancerrisk vid sidan av risken för HIV, AIDS och gulsot.


- Då får vi självlysande narkomaner på Sergels torg, säger Stefan Holmén som menar att missbrukarna i så fall fått mer problem än de gjort sig förtjänta av.
- Kanhända blir de radioaktiva också och därmed farliga för sin omgivning.
Anders Brahme, professor i medicinsk strålningsfysik vid Karolinska Institutet, känner väl till att radioaktiv lågdosstrålning kan stimulera tillväxten hos växter. Det är en väl beprövad metod särskilt i Ryssland, visar det sig. 
- Jag tror inte att radioaktivt heroin utgör någon större fara för tredje man, säger han. Men det beror förstås på hur stor aktivitet det rör sig om. Det måste man mäta, innan man kan ge något säkert svar. Generellt kan man säga, att den som äter radioaktiv mat eller använder radioaktivt heroin får radioaktivitet i sig. Men det är stor skillnad på om det röks eller injiceras. Vid rökning blir det mesta av radioaktiviteten trots allt kvar i askan. 

Monica Antonsson