Projektplan 2002-03-12


Projektplan Tjernobyls barn
                                                      2002-03-12                                           Sida 1 (6)


1.     Bakgrundsbeskrivning
Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är fortfarande världens största nukleära katastrof. Ofattbart stora landområden i Vitryssland, Ukraina och Ryssland blev nedsmittade av minst ett 20-tal radioaktiva ämnen – främst Cesium-137 och Strontium-90 med en halveringstid på 30 respektive 29 år men även av mer långlivade ämnen som plutonium med en halveringstid på 24 000 år. Omkring 10 miljoner människor beräknas ännu leva i radioaktivt nedsmutsade områden i dessa tre länder. Det radioaktiva molnet från Tjernobyl spred dessutom sitt dödliga gift i mindre mängder över hela norra halvklotet. Där det råkade regna blev marken radioaktiv.

Den ryska staden Novozybkov med 45 000 invånare varav 12 000 barn på cirka 20 mils avstånd från Tjernobyl en av de värst drabbade platserna. Flera byar kring staden har evakuerats, då de är lika radioaktivt nedsmutsade som de värsta områdena i den förbjudna skyddszonen runt kärnkraftsverket.  
De medicinska följderna av strålningen från Tjernobyl är omöjliga att bevisa. Frågan är kontroversiell med många starka krafter är inblandade. Det enda som går att slå fast är att den rådande hälsomässiga och sociala situationen kan relateras till katastrofen som sådan. Novozybkovborna utsätts efter olyckan ständigt för vad man kallar lågdosstrålning som av många anses vara farligare än en omedelbar högdosstrålning som dödar omedelbart och drar bort (Hiroshima). De som bor i radioaktivt nedsmutsade områden tvingas dessutom varje dag äta radioaktiv mat, elda med radioaktiv ved etc.

Den medicinska situationen i Novozybkov är med andra ord katastrofal. Omkring 70-80 procent av alla barn är sjuka, de flesta i typiska vuxensjukdomar. Efter namnen på klasslistorna står, enligt skolfröken, diagnoserna. Nya sjukdomar har emellertid inte uppstått i området - med undantag av så kallat Tjernobyls syndrom eller Tjernobyl aids, ett tillstånd av kraftigt nedsatt immunförsvar som i förlängningen kan vara en bidragande orsak till ökningen av olika sorters cancer. Vid sidan av cancersjukdomarna nämns ofta problem med alla inre organ (hjärta, lever, lungor, njurar), magsår, högt blodtryck, grå starr, diabetes, koncentrationsproblem, yrsel, huvudvärk och ständiga blödningar från näsa. För att bara nämna något.

I Tjernobylolyckans spår ses dessutom en omfattande arbetslöshet likaväl som utbredd alkoholism. Den forna sovjetregimen har dessutom efterlämnat en icke fungerande administration och en omfattande oförmåga att ta tag i den egna situationen. De radioaktiva områdena har mer eller mindre avsiktligt ”glömts bort” av de styrande, då problemen helt enkelt är för stora och svåra. De berörda måste med andra ord ha hjälp av olika slag – inte minst en symbolisk spark i häcken att själva komma igång och göra något åt sin situation.

Se exempelvis:
Chernobyl – a continuing catastrophe. United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), Geneva, GE.99-05644-March 2000. OCHA/99/20
(Bilaga 1)

The Chernobyl Catastrophe and Health Care. Michel Fernex, MD Professor emeritus, Medical Faculty of Basel, former member of Steering Committees of Scientific working groups on Malaria and filariasis, WHO, Geneva. Address: F-68480 Biederthal, France.
(Bilaga 2)

2.     Bedömt behov av stöd till människor i drabbat område

Exempel på för Lions Club möjliga hjälpinsatser i Novozybkov:

·     Sjukhuset – Vi rustar sjukhuset med medicinsk utrustning, medicin och kompetens.

·     Specialkliniken för Tjernobyls Barn i Moskva. Ett läkarteam åker 3-4 gånger om året från Moskva till Novozybkov för att undersöka barnen. De är med andra ord privilegierade på så vis. En kvalificerad gissning är att det är intressant främst ur forskningssynpunkt. Det gagnar dem emellertid. De barn som behöver särskilt vård tas nämligen till Moskva för operation eller specialistvård – i den mån det finns några pengar till resa och uppehälle. Sjukhusvård kräver nämligen att en förälder följer med och ordnar mat etc. Tjernobylkliniken i Moskva är i uselt skick och kan mycket väl tas in i vårt projekt (om vi skulle komma över lämpligt material) vad gäller medicinsk utrustning. Läkarkåren är väl kvalificerad sin uppgift. Klinikchef Larisa Baleva är chef för barnsjukvården i Ryssland.

·     Vitaminprojekt – En av följderna med att bo i radioaktiv miljö och äta radioaktiv mat är att immunförsvaret blir försvagat. Det drabbar med andra ord såväl barn som vuxna. Immunförsvaret kan byggas upp med multivitamin, varpå människorna får ett stärkt skydd mot sjukdom. Ett bra projekt är alltså multivitamin framför allt till barnen.

·     Losecprojekt – En annan följd av att barnen äter radioaktiv mat är att de får magkatarr/magsår. I Ryssland finns ingen effektiv medicin för det.

·     Ren mat – Det finns metoder att åtminstone delvis rena mat från radioaktivitet. Metoden har utvecklats av professor Nesterenko i Gomel, Vitryssland, inte långt från Novozybkov. Den bör kunna överföras till Novozybkov.

·     Lions Datortek / Internetcafé – Vi skänker datorer till ett datortek, förhoppningsvis med internetanslutning. Kanhända måste vi hyra en lokal också. I vilket fall som helst kan det skapa arbetstillfällen, locka ungdomar och äldre att lära sig engelska och öppna dörren mot den övriga världen. Vi kan säkert också sponsra datorklasser och datorklubbar med datorerPC 486 och bättre. Verksamheten ska självfinansieras.

·     Lions Secondhand shop – Istället för att skänka begagnade kläder öppnar vi en liten butik för försäljning av secondhand kläder till billigt pris, där de fattigaste kan handla med stoltheten i behåll. Verksamheten som eventuellt måste skötas i samarbete med socialen är tänkt att skapa ett antal arbetstillfällen som alltså finansierar sig själva. Kontinuerliga hjälpsändningar måste emellertid till.

·     Lions sy- och vävstuga – Vi rustar en lokal med vävstolar, symaskiner och strykutrustning. Dit kan kvinnorna gå för att sy om kläder och därmed hjälpa sig själva. Kläder som är så dåliga att de inte kan sys om blir till mattrasor. Trasmattorna de väver kan de sälja och tjäna pengar på. Detsamma gäller stickat och virkat. I stället för att tanterna i syföreningen stickar vantar åt dem, skickar vi garn och stickor, så får de göra det själva.

·     Lions hobbysnickeri – På samma sätt som kvinnorna lär sig ta vara på allt och får tillgång till maskiner, kan männen få såväl kunskap som hjälp till material och verktyg att renovera sina dragiga bostäder, där familjerna fryser halvt ihjäl om vintrarna. Här behövs rejält med kunskapsöverföring!

·     Lions soppkök – Det går kanske att ordna ett soppkök för de allra fattigaste och på något vis skapa arbetstillfällen och få det att gå ihop av sig självt. Det finns något liknande i kyrkans regi, har jag hört.

·     Undervisning i engelska – Barnen i Novozybkov känner ingen motivering att lära sig engelska. De träffar inga utlänningar och alla TV-filmer är dubbade (i den mån de har tillgång till TV). För internet behövs det emellertid och staden har minst två pensionerade lärarinnor i engelska. De skulle kunna undervisa barnhemsbarnen i första hand. De skulle på så vis få ett litet försprång i livet.

·     Faddersystem – Om den ekonomiska hanteringen går att ordna, skulle vi kunna bygga upp ett faddersystem av framför allt barnhemsbarnen.

·     Lions läger – I stället för att ta några få barn från oroliga föräldrar till Sverige för sommarvistelse, är vi med och sponsrar deras sommarläger i den rena zonen.

·     Utbyte mellan skolor – Novozybkov har flera skolor. Somliga är till och med inriktade på konst, musik och idrott. Ett utbyte i form av brevväxling etc är fullt möjligt. Även det är en sporre att lära sig engelska.

Dessa och andra idéer måste naturligtvis förankras hos Novozybkovborna, innan projektet sjösätts. Representanter därifrån bör definitivt besöka oss, så att de förstår vad det är frågan om.


3.     Vad är hittills gjort för att kartlägga och till delar ge stöd

Kartläggning av hjälpbehov och katastrofområde:
Någon sådan föreligger inte. FN:s olika organ har sysslat med detta de senaste tio åren utan att kunna enas om vare sig olyckans konsekvenser eller föreliggande hjälpbehov.
Till grund för det föreslagna projektet ligger i skrivande stund Monica Antonssons, LC Vallentuna, studier (4 år) av olyckan och dess konsekvenser, en rad vetenskapliga rapporter och erfarenheter från fem resor i katastrofområdet:

       ”Jag upplever att hjälpbehovet egentligen är allra störst i Vitryssland som fick ta emot 70 procent av nedfallet vilket gjorde en femtedel av landet radioaktivt förgiftat. Fortfarande odlas och betas den radioaktiva jorden. För att fördela giftet blandas de radioaktiva produkterna (framför allt spannmål och mjölk) med rena produkter och sprids över landet. Enligt professor Nesterenko i Gomel har detta gjort att 80 procent av befolkningen numera har radioaktivt Cesium-137 i kroppen. Här finns – vid sidan av behovet av medicinsk och annan hjälp – ett stort behov av finansiell hjälp till mycket specifik forskning. Problemet är att landet styrs med järnhand av Europas siste diktator – Lukasjenkov – som själv fördelar all hjälpverksamhet till landet. Det omöjliggör, enligt mitt förmenande, alla hjälpinsatser till Vitryssland just nu. Vi skulle inte ha någon möjlighet att påverka resultatet. Fler kontakter bör emellertid tas för att utröna framtida möjligheter till stöd.

       Landgränsen mellan Vitryssland och Ukraina går mitt inne i skyddszonen runt kraftverket. De som återvänt hit eller bosatt sig här (ofta ryssar fördrivna från Baltikum) är i stort behov av hjälp med mat och kläder etc. Problemet för vitryska sidan är president Lukasjenkov (se ovan). Som möjliga hjälpområden återstår alltså Ukraina och Ryssland.

       Hjälpsändningar till totalt kanske 500 gamlingar i den ukrainska delen av zonen är enkla att genomföra, om vi skulle vilja det. Dessutom finns säkert både städer och byar utanför zonen i Ukraina med mycket stora hjälpbehov. Jag har emellertid just nu inga sådana kontakter. Däremot har jag besökt ett av fyra Tjernobylsjukhus i Kiev och förvånats över den höga standarden. Professor Stephanova vädjade emellertid om vitaminer för behandling av Tjernobyl Syndrom (se ovan).

       Jag har sett filmer och har annan information om andra sjukhus i Kiev, där Tjernobyloffer – främst barn – behandlas och där hjälpbehovet är mycket omfattande. Jag har ännu inte några hållbara kontakter där men planerar ännu en resa dit.   

       Tidigare trodde jag, att jag skulle finna det största hjälpbehovet hos dem som evakuerades i just Ukraina. De hamnade i huvudstaden Kiev och i den nya kärnkraftsstaden Slavutych fem mil öster om Tjernobyl. Hela 3,5 miljoner Tjernobyloffer har emellertid vissa privilegier i Ukraina och är antagligen inte mycket fattigare än andra, även om det finns undantag (de av strålningen sjuka).
      
       Slavutych med ca 25 000 invånare (fortfarande kärnkraftsarbetare) byggdes i all hast under första halvåret efter olyckan. Det hade sagts mig att människorna där bor i dåliga baracker och att de av omvärlden behandlas som pestsmittade, med anledning av sin härkomst. Så jag åkte dit och kunde konstatera att det ligger en viss sanning i det sistnämnda. Staden är byggd på radioaktiv mark, så slavutychborna får sällan eller aldrig besök utifrån. Det är emellertid en av de mest moderna städer som forna Sovjetunionen kan visa upp. Den liknar vilken välmående stockholmsförort som helst. Här får folk sin egen bostad med tillgång till kabel-TV, teatrar, biografer och idrottsanläggningar. De har flyttat hit av fri vilja och riskerar sin hälsa fullt medvetet mot dubbel lön och högre levnadsstandard än de kan få någon annanstans. Jag har svårt att se något direkt hjälpbehov här. 

       Efter resorna till Ukraina – som är mer Europa än Ryssland - har jag kommit fram till att det främsta målet för åtgärder från Lions Club i detta skede bör bli den ryska, radioaktiva staden Novozybkov. Staden har starka kulturella rötter vilket underlättar kontakterna. Den ligger dold avsides ”bakom” Vitryssland och Ukraina och är i det närmaste bortglömd av myndigheterna. Sjukhusets standard går inte ens att jämföra med Tjernobylsjukhuset i Kiev.” 


Lions Club har tidigare varit inblandad i olika hjälpinsatser till Novozybkov. Av dem kan nämnas:
·       LC Järna, LC Högalid och LC Täby har sedan 1997 vid flera tillfällen sänt medicinsk utrustning, julklappar och andra förnödenheter till Novozybkov.
·       LC Järna och Monica Antonsson (nu LC Vallentuna) körde i april 1999 två ambulanser skänkta av Rolf Sundevall, SOS International, till sjukhuset i Novozybkov. (Bilaga 3)
·       Monica Antonsson (då presumtiv medlem i LC Vallentuna) med vänner i Vallentuna Revyn bildade föreningen ”Hjälp till Tjernobyls Barn” och körde i juni 2000 fyra handikappbussar med lift och en ambulans till Novozybkov. Fordonen var skänkta av Färdtjänsten, Samtrans, Taxi 020 och SOS International och tilldelades sjukhuset, kvinnokliniken, barnhemmet, Chernobyl Union och stadsadministrationen. Samtliga fordon var fyllda av medicinsk utrustning och andra förnödenheter.  (Bilaga 4)
·       LC Vallentuna och LC Täby samarbetar just nu om en transport med bland annat tre kuvöser och drygt 3000 julklappar till Novozybkov.


4.     Önskvärd inriktning av Lions stöd till drabbat område
Stödbehoven är oerhört omfattande och kräver ett brett stöd från Lionrörelsen för att vinna tillräcklig kraft. Projektplan Tjernobyls barn syftar närmast till att under 5 år ge stöd till befolkningen i den ryska staden Novozybkov. Det kan inte uteslutas att under årens lopp kommer andra liknande projekt för och inom andra orter att växa fram.
Steg 1: Att göra projekt Tjernobyls barn till ett projekt för Distrikt 101-U. Beslut förutsätts kunna tas under DM 2002-04-06.
Steg 2: Att med stöd av IRD Bruno Pettersson informera Lionrörelsen på MD 101 nivå i syfte att göra projektet till ett gemensamt projekt för MD 101.
Steg 3: Att med stöd av IRD Bruno Pettersson informera Lionrörelsen på NSR nivå i syfte att göra projektet till ett gemensamt projekt för de nordiska länderna inom Lionrörelsen.
Steg 4: Att med stöd av IRD Bruno Pettersson informera om och söka bidrag från LCIF och CORE 4.

5.     Önskvärd inriktning av information och stöd för projektet inom Lionrörelsen
Möjligheterna är många och alla vägar bör prövas. Förteckningen nedan är ett utkast och måste bearbetas på djupet.

Lionsklubbar måste bringas till samarbete, först inom Distrikt 101-U. Detta inte bara för att få in nödvändiga medel genom Lionsaktiviteter, utan kanske för att på sikt skapa förutsättningar för ett stöd utanför Lionrörelsen. Med stöd avses media och sponsrande företag, myndigheter, organisationer samt inte minst allmänheten.

6.     Projektets generella natur från grunden
I inledningsfasen bygger de förtecknade bedömda behoven på studier, rapporter, besök m.m. Det är viktigt att projektet tidigt inriktas mot att inhämta de stödbehövande människornas egna behov av olika stöd och hur det kan byggas upp och genomföras. Projektet skall undvika problem av naturen ”ge oss inte mössor nu, vi fryser mest om fötterna”.
För att kunna nå denna inriktning måste Lionrörelsen på ett tidigt stadium bjuda in de rätta representanterna för Novozybkov och i en dialog kartlägga hjälpbehoven och i vilken takt och på vilka villkor dessa kan tillgodoses. Med denna grund kan projektet därpå inrikta olika aktiviteter för att samla in pengar och i övrigt få stöd med varor och tjänster. Först när denna kartläggning är klar kan en slutlig projektplan ansättas. Det synes vara lämpligt att inbjuda representanter för Novozybkov till tiden  då Distrikt 101-U genomför Distriktsmöte med Upptaktskonferens, 2002-09-07.


7.     Vision
Projektet skall vara genomfört efter 5 år med start verksamhetsåret 2002/2003.

Övergripande mål per 2007/2008

*    Projekt Tjernobyls barn skall vara ett pilotprojekt, som kan stimulera till andra liknande   
      projekt.
·       En fungerande Lions Club i Novozybkov. Klubben skall vara oberoende av ekonomiskt stöd utifrån för sin fortsatta verksamhet. Den skall kunna utgöra grunden för andra tillkommande klubbar inom det drabbade området.
·       Projektets satsningar under de första åren skall fungera tillfredsställande och om möjligt ha  övergått till att vara en naturlig del i infrastrukturen i Novozybkov.
·       Människorna i Novozybkov skall uppleva en förbättring och att därmed Projekt Tjernobyls barn kan bli en förebild för andra orter i det drabbade området och med likartade problem. Novozybkov skall framstå som ”ett mönster och en förebild”.


Delprojektvis mål per 2007/2008

·       Sjukhuset i Novozybkov skall vara upprustat till en godtagbar standard.
·       Bidrag ges så att fungerande utbildning av läkare och annan sjukvårdspersonal upprätthålls.
·       Bidrag ges så att fungerande utbildning och goda arbetsförhållanden för lärare och annan skolpersonal upprätthålls.
·       I Novozybkov finns ”ett Lions hus”. Där ryms aktiviteter för utbildning av ungdom i engelska och användning av datorer, utlämnande av och/eller alternativt försäljning av olika förnödenheter samt att där har Lions Club Novozybkov sina lokaler.
·       Sommarläger genomförs för barn i ”rent område”.
·       Ett  Lions internationellt läger genomförs i anslutning till sommarlägret, med avsikt att i Lions regi skapa och utveckla relationer mellan barn och ungdomar från olika länder och kulturer.


Mål för verksamhetsåret 2002/2003

·       Hjälpbehoven skall ytterligare vara analyserade och inbördes prioriterade. Detta skall ske i samarbete med representanter för Novozybkov.
      Representanter inbjuds till distriktet vid dess DM och Upptaktskonferens 02-09-07.
·       Fördjupade kontakter är tagna  inom Lionrörelsen i syfte att få projektet att även bli  en aktivitet för MD 101 och NSR.
Bidragsansökningar har inlämnats  till LCIF och CORE 4.
·       En pålitlig mottagarorganisation är etablerad i Novozybkov. Denna är ett embryo till en Lions Club i Novozybkov.
·       Samordning av transporter har etablerats så, att dessa kan ske billigt och säkert. För detta  krävs goda kontakter med såväl svenska som utländska myndigheter och andra organ.
·       Utvecklade former finns för Distriktet 101-U´s samlade stöd i syfte att få in pengar, tjänster och varor att genomföra projektet med.
·       Utbildningen i engelska och bruk av datorer har inletts.
·       Kontakter är tagna med sociala myndigheter i Novozybkov för att kartläggning av vad människor mest behöver och hur detta rättvist kan tillgodoses.
Kartläggning har skett huruvida en ”Lions butik” kan upprättas och fungera i samarbete med sociala myndigheter.
·       Sjukhuset i Novozybkov är tillgodosett med de allra mest trängande behoven av medicinsk utrustning.
      Till de senare hör att söka kartlägga eventuella behov av utbildning av läkare och annan   
      Sjukvårdspersonal.
·       Förutsättningarna för att inleda lägervistelse under sommaren 2003 för barn och ungdomar i ett ”sunt område” i närhet av Novozybkov är utredda.
·       Världsliondagen är i Distrikt 101-U manifesterad med information kring Lions verksamhet med en tyngdpunkt för IR- aktiviteter.
      Insamling av medel avsedda för projekt Baltikum och Tjernobyls barn är genomförd.
·       Kontakter med statliga och icke-statliga organ, bland andra UD, SIDA, Landstingsförbundet och berörda landsting, Kommunförbundet och berörda kommuner, är tagna och utvecklade.
Projektet har skapat ” allianser” med företag, myndigheter, andra organisationer och  allmänheten i syfta att öka tillströmningen av kontanta medel, varor och tjänster för Tjernobyls barn.