Elbolag gör avbön inför Olofsson
2010-03-03 Publicerad 07:40
Det var något av offentlig avbön, liknande de som japanska företagsledare och politiker gör när de klantat sig, över den presskonferens som näringsminister Maud Olofsson höll igår eftermiddag. En efter en fick tre representanter för vardera Vattenfall, Eon och Fortum ödmjuka sig och erkänna misstag när det gäller ombyggnaden och uppgraderingen av kärnkraftverken i Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.
Läs mer
Grafik Elprisets utveckling på Nordpool
Nya rutiner ska ge billigare el
Norge vill ha mer svensk kärnkraft
Mer el när Ringhals startar rektorer
Höga elpriser under hela våren
Projekten har lett till att kärnkraftverken i nästan ett år gått på knappt halvfart eller stått helt stilla, samtidigt som konsumenterna upplevt en osedvanligt sträng vinter och fått betala rekordpriser för elen.
Priset på el i Sverige slog för övrigt rekord under februari med ett snitt på 93 öre per kilowattimme. Något tak för elpriset ville Maud Olofsson inte höra talas om. Hon avfärdade idén med att priset reglerar sig själv på en öppen marknad.
Maud Olofsson, som är pressad av en alltmer högljudd opinion, begärde att få förklaringar till debaclen av de tre kraftföretagen, även om hon föredrog att kalla det för en dialog.
Själv hade hon tagit på sig att se till att kraftförbindelserna till Norge, Danmark och Baltikum förstärks. I en bisats framgick också att kraft- industrin framfört önskemål om att Sverige ska förstärka ledningarna till kontinenten.
Orsaken till de långa produktionsstoppen vid kärnkraftverken förklarade branschen med riksdagsbeslutet att tillåta effekthöjningar i de existerande reaktorerna.
Samtidigt beslutade man att genomföra projekten så snabbt som möjligt vilket resulterade i att ombyggnaderna kom att göras samtidigt.
De effekthöjande projekten beskrevs som de mest komplicerade som genomförts och att det gjort att man misstagit sig på hur lång tid det skulle ta att genomföra dem.
När kärnkraftverken börjar leverera med full kapacitet kunde industrins representanter inte ge något besked om. Däremot har man lärt av misstagen och de ska inte upprepas igen.
Riktigt vad lärdomarna består i framgick inte och finskägda Fortums representant tog poäng genom att lova kompetensöverföring från företagets kärnkraftverk i Finland där det slås produktionsrekord på löpande band.
De höga elpriserna och problemen med kärnkraften visar på nödvändigheten av det Maud Olofson kallar ”det tredje benet”, det vill säga förnyelsebar el och effektivare elanvändning.
Hon lovade en reformering av systemet med elcertifikat och en fortsatt utbyggnad av vindkraften till 2 000 nya vindkraftverk fram till 2020.
Nils-Olof Ollevik
nils.ollevik@svd.se
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...