onsdag 27 maj 2009

Nya sprickor stoppar reaktor 3 i Oskarshamn

Barometern:
Nya sprickor stoppar O3:an
Oskarshamn i dag 07:25 Uppdaterad i dag 08:00
Nya sprickor har upptäckts på kärnkraftverket O3:s styrstavar.Ingen vet vad de beror på och enligt strålsäkerhetsmyndigheten är det tveksamt om reaktorn får starta förrän OKG kommit till rätta med problemet.Enligt uppgift till Oskarshamnstidningen kan det dröja mycket länge innan O3:an kan vara i drift igen.
Under effekthöjningen och avställningen har företaget också undersökt styrstavarna.Och då upptäckte man nya sprickor.
O3:an fick ju vara stängt från oktober till december förra året och alla trasiga styrstavar byttes ut.På mindre än ett halvår har det uppkommit nya likadana skador.
- Vi kommer att informera om detta i slutet av veckan. Nu håller vi på att gå igenom vilka skador det är, hur omfattande de är och vad de kan bero på. Det är väldigt många som arbetar med detta.- Innan vi är klara med den genomgången finns det inte mycket jag kan säga, förklarar Anders Österberg.
När styrstavarna byttes ut förra gången misstänkte man att orsaken till skadorna är att vattnet som omger dem har för omväxlande temperatur. Det kallas termisk utmattning.
- Det är en av de teorier som funnits, men vi har inte hittat någon orsak till de tidigare skadorna. Det är mycket viktigt att vi gör det nu, säger Anders Österberg.
- Det kan vara termisk utmattning, felaktigheter i materialet eller något annat. Nu är det viktigt att vi får en definitiv grundorsak. Utan det kan vi inte eliminera problemet förklarar Anders Österberg.Han poängterar att företaget ser mycket allvarligt på de nya skadorna och satsar alla tänkbara resurser på att få en lösning.
Hur snart den kommer vågar han inte uttala sig om.Men enligt källor med god insyn i företaget kan det dröja mycket länge innan man startar igen.Strålsäkerhetsmyndigheten bekräftar också att OKG anmält att de hittat sprickor i de nya styrstavarna.
- Vi kommer inte ge något tillstånd till återstart så länge det finns någon som helst misstanke om att det finns sprickor. Vi kommer att göra en mycket grundlig utredning innan vi ger starttillstånd, förklarar myndighetens presschef Mattias Sköld.
Han berättar också att även systerreaktorn Forsmark tre kommer att kontrolleras grundligt.
- Jag förutsätter att man gör precis lika grundliga analyser som OKG gjort när F3:an går ner, säger Mattias Sköld.