torsdag 7 maj 2009

Säkerhetsbrister i Finland

Säkerhetsmyndighet hotar stoppa finskt reaktorbygge
2009-05-07 08:46
Helsingfors, onsdag 6 maj 2009 - Greenpeace kräver att bygglovet för Finlands femte kärnreaktor, Olkiluoto 3, ska dras in sedan allvarliga brister i konstruktionen av den elektroniska kontroll- och skyddsutrustningen avslöjats. Olkiluoto 3 är en så kallad EPR, European pressurised reactor, ofta porträtterad som kärnkraftsindustrins flaggskepp.
Undersökande journalister vid finska tv-stationen YLE kunde igår, tisdag, visa upp ett brev från tillsynsmyndigheten STUK, Strålsäkerhetscentralen, till VD:n för den franska reaktortillverkaren Areva. I brevet skriver STUK:"I stort verkar bygget av Olkiluoto 3 fortskrida bra men jag kan inte se några konkreta framsteg vad gäller konstruktionen av kontroll- och skyddssystemen. Utan en genomarbetad konstruktion som uppfyller de grundläggande principerna för kärnsäkerhet, och som konsekvent och tydligt följer de koncept som presenterades i en bilaga till bygglovsansökan, blir det omöjligt för mig godkänna dessa viktiga system för installation. Det skulle innebära att byggarbetet stoppas och att det blir omöjligt att genomföra tester.", skriver Jukka Laaksonen generaldirektör på STUK till Arevas VD Anne Lauvergeon.
De elektroniska kontroll- och skyddssystemen är centrala för driften av en kärnreaktor, eftersom de kontrollerar allt från uteffekt till styrstavar och kylsystem. Det gör att systemen också har en nyckelroll för reaktorns säkerhetsfunktioner. Självklart borde konstruktionen ha godkänts före bygget startades, men så skedde inte. Myndigheterna såg mellan fingrarna med den bristfälliga dokumentationen och gav den nya Olkiluotoreaktorn en gräddfil i tillståndsprocessen, vilket Greenpeace påpekade redan år 2005.
Myndigheterna valde ändå ett "praktiskt" synsätt och gjorde säkerhetsbedömningen utifrån de dokument de råkade ha. Nu ser vi resultatetCentrala komponenter som är viktiga för kärnreaktorns säkerhet har redan tidigare prickats för olika problem och defekter. Enligt den finska tillsynsmyndigheten STUK handlar det totalt om 1500 säkerhetsbrister. I brevet som sändes till Arevas VD Anne Lauvergeon i december 2008 av STUKs generaldirektör Jukka Laaksonen pekar tillsynsmyndigheten också på att Areva inte agerar professionellt i bygget av Olkiluoto 3. "Attityden eller bristen på kunskap" Arevas representanter visar "förhindrar att problem kan lösas och att konstruktionsfel inte åtgärdas". Enligt brevet väntar STUK fortfarande på att Areva levererar en "genomarbetad konstruktion som uppfyller grundläggande krav för kärnsäkerhet", Gårdagens uppgifter är bara det senaste i en lång rad bakslag för reaktorn Olkiluoto sedan bygget startades för fyra år sedan. Problemen har inneburit att projektet nu ligger 3 år efter tidsplanen och har dragit över budget med 50 procent.För mer information kontakta:Lauri Myllyvirta, ansvarig för energifrågor Greenpeace i Finland: +358 50 3625 98Aslihan Tumer, Greenpeace International Energy Campaigner: +31 6 461 62022