Oskarshamn fick igång den ombyggda O3:an i dag
Av: Lars Anders KarlbergPublicerad 17 december 2009 15:03 95 kommentarer
I dag, när elpriset rusat till rekordhöjder, fick Oskarshamns Kraftgrupp igång den stora O3-reaktorn, som varit avställd sedan i våras. Det är nu Sveriges i särklass största reaktor.
Elkunder och elhandlare protesterar i dag högljutt mot kärnkraftsbolagens dåliga hantering av sina anläggningar, som bara går på halvfart samtidigt som polarkylan fångar Sverige i ett järngrepp.
I dag på eftermiddagen kostade en kilowattimme el på Nordpool 14 kronor och 60 öre - en rekordnotering av samma dignitet som när förre riksbankschefen Bengt Dennis tryckte upp den svenska räntan till 500 procent under valutakrisen hösten 1992.
Flera elhandlare har i dag anklagat Vattenfall, Fortum och Eon för att ha svikit sitt ansvar att hålla kärnkraftverken i trim så att det inte ska uppstå elbrist mitt i vintern.
På Ringhalsverket står tre av fyra reaktorer stilla sedan länge och i Forsmark står en av tre reaktorer stilla.
Alla reaktorerna i gång i Oskarshamn
Fram till förra veckan stod två av Oskarshamns tre reaktorer stilla.
I torsdags fick man igång O2:an igen efter att ha fått ordning på vibrerande turbiner på och för en stund sedan meddelade Oskarshamns Kraftgrupp att man fått igång O3:an efter den långa avställningen för uppgradering som varat sedan i maj.
O3:an effekt har höjts från 1200 MW till 1450 MW och är nu världens största kokarreaktor.
Det är en rad förbättringar som gjorts - bättre kylsystem, ny turbin, ny generator ny 400 kV transformator och nya reaktordelar. Totalt har 1 miljon komponenter hanterats och 3 000 personer varit involverade.
Den omfattande ombyggnaden ska göra O3:an effektivare och säkrare samtidigt som den tekniska livslängden ökar till 60 år. O3:an har hittils varit i drift i 20 år
Nu följer drygt två månaders provdrift med en begränsad elproduktion. I dag körde man på drygt 300 MW effekt och på den nivån kommer produktionen att ligga över jul.
I slutet av februari är provkörningarna klara och då ska reaktorn kunna köras för fullt. Fram till dess kommer effekten av variera under provkörningarna.
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...