måndag 14 december 2009

Radioaktivt avfall hot i Centralasien

Radioaktivt avfall hot i Centralasien
Publicerad: 30 juni 2009, 21.15.

En radioaktiv katastrof hotar Centralasien där 800 miljoner ton radioaktivt avfall ligger under bar himmel, enligt FN. Fyra länder i regionen vädjar nu till västvärlden, EU och FN om hjälp.
Över 100 delegater från Centralasien, västregeringar och internationella organisationer samlades på måndagen i Genève för möte om situationen med radioaktivt avfall i det forna Sovjetunionen. Mötet organiserades av FN:s utvecklingsprogram UNDP, och är det hittills största om ett ”extremt allvarligt” miljö-, hälso- och säkerhetsproblem, enligt FN.
Det radioaktiva avfallet kommer från uranbrytning i främst Kirgizistan, Tadzjikistan, Kazakstan och Uzbekistan som under kalla kriget tillhörde Sovjetunionen. Där hämtade Sovjet under årtionden uran som användes för att tillverka landets kärnvapen. Men vid uranbrytningen bildades slaggprodukter i form av stenkross, grus, gyttja och slam – radioaktivt avfall som dumpades i dammar och på avfallsplatser utomhus.
- Under Sovjetåren fanns viss kontroll med taggtrådsstängsel, cementskydd och vakter med Geigermätare. När Sovjet försvann och den ekonomiska krisen slog till på 1990-talet rasade alltihop samman, säger Neal Walker, FN:s representant i Kirgizistan till SvD.
- Nu ligger tonvis med radioaktivt avfall spritt i naturen, i många fall nära internationella floder och tättbefolkade städer. Det har börjat läcka ned i grundvattnet och djur betar på radioaktiva marker. Vi har flera kritiska områden där radioaktiviteten i luften, marken och vattnet ligger långt över gränsvärdena, säger Neal Walker.
Enligt UNDP handlar det om över 800 miljoner ton utspritt radioaktivt avfall. Extra riskfyllt är det eftersom området med radioaktivt avfall regelbundet drabbas av jordbävningar och extremt väder som kan få radioaktivt material att spridas snabbt och okontrollerat. Det finns även ”ovanligt många fall av cancersjukdomar” i området där totalt nära elva miljoner människor lever, säger han vidare. En ordentlig studie av de radioaktiva slaggprodukternas effekt på människors hälsa måste dock göras.
- Men vi behöver inte vänta på statistik om cancerfall för att börja städa upp. Vi vet att detta är farligt, och att en större katastrof kan inträffa när som helst. Att lämna det radioaktiva avfallet är som att spela rysk roulette med miljontals människoliv, säger Neal Walker.
Det varnas också för att kriminella grupper lägger beslag på det radioaktiva materialet för att göra så kallade ”smutsiga bomber”, som sprider radioaktiva ämnen med hjälp av vanligt explosivämne.
Vid mötet i Genève diskuterades hur avfallet kan tas omhand, vilka städer som bör prioriteras och vem som kan hjälpa till att rensa upp i Centralasien. De fyra länderna deklarerade sig beredda för en gemensam aktion, en enighet som anses viktig i en politiskt labil region. Men man behöver teknisk hjälp och pengar.
FN, den europeiska säkerhetsorganisationen OSCE, EU-kommissionen och internationella atomenergiorganet IAEA förklarade sig villiga att bidra med stöd – dock utan att ange någon siffra. Även regeringarna i Kanada, Finland, Norge och Tjeckien ställer upp, utan exakta sifferlöften. Sverige deltog inte i mötet ”eftersom inbjudan kom så sent”, säger en diplomat vid svenska FN-delegationen i Genève.
- Vi hoppas att Sverige hjälper till att prioritera denna fråga under EU-ordförandeskapet. Ryssland vill också vara del av en lösning, och samarbeten mellan privata företag och stater kan bli aktuellt, säger Neal Walker.
GUNILLA VON HALL

Min kompis Anders har just varit i Kazakstan och sett det här. Han säger att det är det värsta han någonsin sett alla kategorier. Och han har sett en del...