lördag 25 april 2009

23 år efter Tjernobylkatastrofen

Laholms Tidningen

23 år sedan Tjernobyl-katastrofen

Den 26 april för 23 år sedan havererade kärnkraftreaktorn i Tjernobyl och ödelade inte bara den närmare omgivningen, hela norra jordklotet fick känna av de radioaktiva molnen med förhöjda strålningsvärden i näringskedjan i vissa områden som konsekvens. För den som har varit i Tjernobyl och sett katastrofens omfång är det omöjligt att tro på kärnkraft, menade dokumentärfilmaren Samuel Idivuoma nyligen.

Sveriges regering vill dock ändra den så kallade stopplagen från 1980 och bygga nya kärnkraftverk.Riskerna sopar man under mattan. Klimatvinsten finns ingen. Även vid störningsfri drift släpper varje kärnkraftverk ut giftiga gaser, farliga för människor, natur och atmosfären. Kylvattnet värmer upp hav och vattendrag, förstör bland annat havsmiljön. Avfallets slutförvaring är inte löst. Hur kan dessa argument och många fler viftas bort som skrämselpropaganda? Hur kan atomkraften fortsätta, hindra energibesparing, alternativen och till och med byggas ut?
Så enkelt är det: Varje dag som ett större kärnkraftverk är i drift är vinsten cirka en miljon euro. Det är förespråkarnas huvudargument, skriver Läkare mot kärnvapen (IPPNW). Girighet ligger bakom atomföretagens missbruk, därför gör de klimat som tema till sin propaganda – med politikerna i släptåg. Människor som dagligen sysslar med kärnkraft tappar dessutom känslan för farorna. De hyser en övertro i tekniska lösningar. Vid atomtekniken rör det sig dock om en annan dimension.
En vägbro ska hålla i hundra till tvåhundra år, det kan inte jämföras med atomteknikens hundratusentals år.Vi blir inte av med kärnkraften utan en bred folkopinion.
Lena Angviken

Susanne Gerstenberg
Miljöpartiet de Gröna Laholm