måndag 14 september 2009

DN: Svensk kärnkraft har gått i stå...

Svensk kärnkraft står stilla allt oftare. Produktionen har backat varje år sedan 2004. Så mycket stillestånd som 2009 har det aldrig varit sedan de senaste reaktorerna togs i drift 1985.

År 2009 ger den svenska kärnkraften i bästa fall cirka 58 TWh el, om alla planer håller. Det är mer än 20 procent sämre än toppåret 2004. Orsaken är fler och längre

Foto: Sven-Erik Sjöberg
Kontrollrummet på Forsmark.
Flera allvarliga stopp för kraftverken i år – produktionen har backat konstant sedan 2004.


oplanerade stopp, till stor del säkerhetsrelaterade. Oskarshamn 3 står stilla sedan den 1 mars. Planerad återstart var den 1 juni, det senaste budet är 4 oktober. Om det målet klaras ska verket gå på begränsad effekt (67 procent) i ytterligare två månader.
Effekten ska höjas från 1.200 till 1.450 MW. Det är ett stort jobb, 2.700 personer har tagits in utifrån, upp till 1.600 arbetar samtidigt.Trots detta håller inte tidsplanen. Det finns tre skäl till detta, enligt informationschefen vid Oskarshamnsverket Anders Österberg. Man hade räknat med att en stor del av arbetena skulle kunna utföras parallellt, men en ny säkerhetsanalys visade att detta skulle medföra risker. Man har därför i stället fått göra dem efter varandra.
Dessutom dök problemet med sprickor i styrstavarnas skaft upp igen. Styrstavarna är reaktorns viktigaste säkerhetsfunktion, bland annat för snabbstopp. De förs in i härden underifrån. Om en sprucken styrstav skulle falla ur betyder det en ofrivillig effektrusning.Detta får naturligtvis inte inträffa. Strålsäkerhetsmyndigheten har föreskrivit villkor och deadline för att lösa problemen.
Därför stod både Oskarshamn 3 och Forsmark 3 stilla i tre månader hösten 2008.
Men likadana sprickor visade sig på nya styrstavar på de båda reaktorerna inom bara några månader. I Oskarshamn kom detta i vägen för de andra arbetena. Vidare har leverantörerna enligt Österberg ”fokuserat på det fysiska arbetet mer än på dokumentation”. Oskarshamn 3 står nu stilla i väntan på denna dokumentation. Av liknande skäl står Ringhals 2. Man väntar på papper.
Systerreaktorn Ringhals 1 står stilla sedan den 15 mars. Under stoppet upptäcktes att reaktorn inte haft en fungerande inneslutning under den föregående driftssäsongen. Ett system för ventilstängning hade inte varit inkopplat.
Varför har starten för Ringhals 1 förskjutits från maj till september?
– Det är omfattande arbeten för att höja säkerheten. Säkerheten går först, säger informationschefen Erik von Hofsten.
Flera andra reaktorer har haft stopp eller kört på begränsad effekt. Alla reaktorer måste stoppas cirka en månad per år för bränslebyte och underhåll. Som bäst går de94 procent av tiden. Några svenska reaktorer har tidigare varit nära det. Men medan USA:s 100 reaktorer år efter år nått över 90 procent så låg de svenska 2008 på omkring 80 procent och i år nedåt 75 procent.
År 2000 gav kärnkraften ännu mindre el än den gör i år, men då berodde det inte på några fel, utan på att kraftverken sänkte produktionsplanerna för att elpriset var för lågt.
Fredrik Lundberg