onsdag 30 september 2009

Risker med SKB:s slutförvar...

Naturskyddsföreningen
Ny vetenskaplig artikel visar på risker med SKB:s slutförvar
2009-09-30 13:51
Två svenska forskare från KTH har tillsammans med internationella forskare i en artikel i en ansedd vetenskaplig tidskrift presenterat nya forskningsrön som visar att det finns risker med kopparkorrosion i kärnavfallsbolaget SKB:s slutförvarsmetod för högaktivt kärnavfall.
I en ny artikel i den vetenskapliga tidskriften "Catalysis Letters" publicerar KTH-forskarna Gunnar Hultquist och Peter Szakálos tillsammans med 11 andra forskare en bred analys av kopparkorrosion i syrefri miljö. I artikeln som heter "Water Corrodes Copper" visar forskarna med mätningar och termodynamiska beräkningar att koppar reagerar med vattenmolekyler under bildning av kopparhydroxid och vätgas. Kopparen korroderar alltså även när syrgas inte är närvarande. I dagsläget styr SKB helt forskningen om kärnavfall genom sin kontroll av medlen i Kärnavfallsfonden.
- Det är ett stort problem att kärnkraftsindustrin styr den svenska forskningen om kärnavfall. Om fria medel varit tillgängliga hade förmodligen problemen med korrosion av koppar framkommit tidigare. Nu måste lagstiftningen ändras så att fria forskningsmedel kan tas ur Kärnavfallsfonden. Annars kortsluts den öppna vetenskapliga granskningen av olika slutförvarsmetoder, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.
Med forskning, finansierad ur Kärnavfallsfonden, som är fri från kärnkraftsindustrin kan granskningen av SKB:s arbete förstärkas och alternativa slutförvarsmetoder, såsom användningen av djupa borrhål, utredas, menar Naturskyddsföreningen. Dessutom måste Strålsäkerhetsmyndigheten öka kvalitetskontrollen av den forskning som SKB bedriver, bland annat i berglaboratoriet i Äspö.
Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, har uppmärksammat att SKB har upptäckt problem med kopparkorrosion i sina försök i berglaboratoriet i Äspö. Men resultat som bolaget skulle publicerat för två år sedan är ännu inte släppta för allmän granskning.
- Det är även en brist att SKB har undvikit att på allvar undersöka alternativa metoder såsom slutförvaring i djupa borrhål på 3-5 km djup. Därför behövs fria forskningsmedel ur Kärnavfallsfonden för att förutsättningslöst undersöka alternativa slutförvarsmetoder, säger Linda Birkedal, ordförande i MKG.
För mer information:
På MKG:s hemsida finns mer information om kopparkorrosionsfrågan, bland annat den helt nya vetenskapsartikel som forskare på KTH tillsammans med forskare världen över skrivit om problemen med kopparkorrosion i kärnavfallsbolagets KBS-metod.
http://www.mkg.se/
Lyssna på Klotet i P1 som uppmärksammat problemen med slutförvaret:
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=3129666
För frågor kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, 070-316 27 22
mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se
Johan Swahn, kanslichef för MKG, 070-467 37 31
johan.swahn@mkg.se
Linda Birkedal, ordförande i MKG, 070-530 36 86
linda.birkedal@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation med kraft att förändra. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Dessutom står vi bakom världens tuffaste miljömärkning Bra Miljöval. Klimat, hav, skog, miljögifter och jordbruk är våra viktigaste arbetsområden. Föreningen har 184 000 medlemmar och finns i lokalföreningar och länsförbund över hela landet. Välkommen att bli medlem, skänka en gåva eller bli företagssponsor. http://www.naturskyddsforeningen.se/ Mobil hemsida (wap): mobil.naturmob.se Pg 90 19 09-2 08-702 65 00