UNT 3. 8. 09
Kritik mot Forsmarks säkerhetsarbete
Det finns brister i säkerhetsarbetet vid kärnkraftverket i Forsmark. Den anser Strålskyddsmyndigheten, SSM, efter en inspektion. Bland annat måste man vid kärnkraftverket bli bättre på att utreda incidenter och se till att de inte sker igen.
Under våren har SSM gjort en inspektion av hur Forsmarks Kraftgrupp AB har arbetat med utredning av händelser och hur denna i sin tur ska leda till bättre erfarenheter kring säkerheten. Och myndigheten är inte nöjd med resultatet.
Bland annat skriver man i föreläggandet att "att praxis för säkerhetsgranskning av händelser inte fullt ut lever upp till vare sig interna krav eller gällande myndighetskrav."
En av de saker som SSM anmärker på är att det inte finns en beskrivning över hur sådana utredningar ska göras. Inte heller framgår det av kraftverkets kvalitetssystem hur de åtgärder som vidtas efter en incident har fungerat, skriver man i inspektionsrapporten.
SSM påpekar också att det inte finns någon anvarsbeskrivning för de personer som jobbar med att utreda incidenter. Det fick man kritik för redan 2001 av SKI, men man har ännu inte tagit fram några ansvarsbeskrivningar, något som SSM tycker är anmärkningsvärt. Enligt SSM utgör säkerhetsgranskningen en väsentlig del av försvaret för att hindra att brister i säkerheten återkommer.
"För att vara en lärande organisation måste det vara högt i tak och de som utreder händelser måste ha den organisatoriska friheten att lyfta fram brister och förhållanden som rör alla nivåer i organisationen. Det gör det extra viktigt att ansvar och befogenheter är tydligt avgränsade och dokumenterade för att kunna genomföra utredningar av hög kvalitet inom verksamheten", skriver SSM. Forsmarks Kraftgrupp AB har nu året på sig att åtgärda bristerna.
Av: unt.se
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...