tisdag 25 augusti 2009

Lågt förtroende för kraftbolagen

Villaägarnas Riksförbund
Lågt förtroende för kraftbolagen
2009-08-25 16:48
19 av 20 är missnöjda med elpriset, och förtroendet för kraftbolagen är mycket lågt - på varje person som har förtroende för kraftbolagen går 8 som misstror dem. Det visar en ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund.
Villaägarnas Riksförbund har genomfört en enkätundersökning om elkonsumenters attityder till elkonsumtion och åsikter om elmarknaden. Enkäten sändes till drygt 36 000 personer. 5 441 svar inkom.
- Det höga elpriset är sannolikt en stor del av förklaringen till folks låga förtroende för kraftbolagen, men en del av ansvaret för det ligger i sin tur hos politikerna, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.
Undersökningen visar även att kunskapen om att utsläppsrätterna höjer elpriset är låg. Utsläppsrätterna gör det dyrare att producera el i kolkraftverk, och eftersom all el handlas till samma pris gör vatten- och kärnkraftverk stora vinster - de har ju inga omkostnader för utsläppsrätter. Under 2008 höjde utsläppsrätterna elpriset med 10-15 öre.
- Vi lever idag med ett systemfel där elkunderna betalar för utsläppsrätter som inte finns. Vi föreslår därför en skatteväxling på el från konsument till producent. Det kostar inte staten en krona, har inga miljöeffekter och påverkar inte möjligheterna att investera i ny produktionskapacitet, avslutar Jakob Eliasson.
Ladda ner rapporten "Elkundernas attityder till elpriset, kraftbolagen och miljön" (pdf).
För mer information kontakta: Jakob Eliasson, energipolitisk expert, 076-848 13 00
Joacim Olsson, vice förbundsdirektör, telefon 070-969 19 40 Villaägarnas Riksförbund är en intresseorganisation för landets småhusägare.
Organisationen har över 309 000 medlemshushåll. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
Regionkontor finns i Luleå, Sundsvall, Örebro, Stockholm, Norrköping, Jönköping, Göteborg och Malmö. Läs mer på www.villaagarna.se