måndag 17 augusti 2009

Kärnkraftsanställd tvingades dricka uran

Kärnkraftsanställd tvingades dricka uran
Arbetare vid en israelisk kärnkraftsreaktor tvingades dricka uran som en del i ett experiment. Det hävdar en före detta anställd som nu åtalar anläggningen.

Det var 1998 som mannen och fyra andra anställda vid kärnkraftsreaktorn i Dimona tillfrågades om att delta i försöket. Syftet var att visa hur uran utsöndras via urinen. Mannen tackade ja av rädsla för att förlora sitt jobb. Uranet gavs i ett glas med vindruvs- eller grapefruktjuice, sedan fick deltagarna lämna ett urinprov, skriver tidningen Haaretz.
Varnades inte om riskerna
Experimentet utfördes utan skriftligt medgivande från deltagarna – de ska heller inte ha varnats om riskerna.– När jag efteråt berättade om händelsen för medarbetare sade de att jag var dum som drack uranet och att de inte skulle ha gått med på att göra det under några omständigheter, säger mannen enligt sin advokat.En artikel om experimentet ska ha publicerats i den vetenskapliga tidskriften Health Physics, skriven av flera forskare med cheferna för Dimona-anläggningens kemilaboratorium i spetsen.Mannen som är kemist hade jobbat på anläggningen i 15 år när han pensionerade sig förra året. Han hävdar att han stämplades som bråkmakare när han försökte förbättra säkerheten vid kärnkraftsreaktorn. Han fick sämre arbetsuppgifter och hotades slutligen med avsked, om han inte valde att pensionera sig.
Kräver 3,4 miljoner
Nu kräver han cirka 3,4 miljoner kronor i kompensation.Den israeliska kärnenergikommissionen uppger att Dimona-anläggningen "har arbetarnas säkerhet och hälsa som högsta prioritet". Enligt kommissionen var halten uran som de anställda drack (100 mikrogram) lägre än vad invånarna i staden Be´er Sheva får i sig via kranvattnet varje månad.