lördag 29 augusti 2009

För fred - mot kärnkraft


NSD:
För fred - mot kärnkraft
Maj Britt Theorin, före detta ambassadör för nedrustning, gick i sitt tal i går på Nordkalottens freds- och miljödagar i Luleå till hårt angrepp mot kärnkraftslobbyisterna.
- Kärnkraft och kärnvapen är två sidor av samma mynt, säger hon.
På fredagen startade den 15e upplagan av Nordkalottens freds- och miljödagar med deltagare från Ryssland, Norge, Finland och Sverige.
Årets huvudteman är: Miljö- och nukleär säkerhet i Barentsregionen. Kommunikationer inom Barentsregionen. Kvinnor, fred och säkerhet. Folkets diplomati. Huvudtalare är tidigare FN-ambassadören och medlemmen av Canberrakommissionen Maj Britt Theorin. Hon går till hårt angrepp mot kärnkraftslobbyisterna.
Tar upp farorna
- Drömmen om att leva i en värld utan nukleära hot inrymmer såväl kärnvapen som kärnkraft. Den drömmen kan vi göra till verklighet men då måste vi sluta blunda för kopplingen kärnkraft-kärnvapen. Då måste vi stoppa kärnkraftslobbyns framfart och aktivt agera för en kärnvapenfri värld, säger hon.
Maj Britt Theorin tar upp farorna med kärnkraften och slår hål på argumentet att kärnkraften inte släpper ut koldioxid.
- Att satsa på kärnkraften är att hamna ur askan i elden. Kärnkraften avger inte koldioxid under själva driften men däremot slukar hela processen - uranbrytning, anrikning, transporter, bränsletillverkning, byggande och rivning av reaktorer och avfallshantering - ofantliga mängder fossila bränslen.
- Koldioxiden som sådan är inte det största hotet. Det är den uppvärmning av biosfären som den åstadkommer. Och här bidrar kärnkraften även under drift. Kärnkraftens verkningsgrad är nämligen bara 30-35 procent, till och med sämre än för kolkraftverk. Det mesta blir alltså spillvärme, säger hon.
Ökning av cancer
Hon påpekar att kärnkraftverken bidrar till uppvärmningen av vattnet i hav och floder som är den största faran med växthuseffekten.Hon redovisar också en rapport från tyska strålskyddsinstitutet som visar: En 60-procentig ökning av cancer bland barn under fem år som bor i en omkrets på fem kilometer från ett kärnkraftverk. Risken för leukemi ökade med 117 procent.
Att kärnkraftens avfallsproblem skulle vara lösta tillbakavisar Maj Britt Theorin helt och hållet.
- Ingenstans i världen har något slutförvar genomförts. Man har inte hitatt något sätt att garantera den isolering från liv, luft och vatten som krävs i minst en halv miljon år, säger hon.
Ris åt egen rygg
Maj Britt Theorin kallar ickespridningsfördraget som förbjuder spridning av kärnvapen men tillåter utbyggnad av kärnkraft för en kompromiss som "binder ris åt egen rygg".
- Denna dubbelhet speglar sig tydligt i frågan om Iran. Landet har utsatts för stark dilomatisk press att stoppa en del av sin kärnkraftsindustri. USA under Bush har skramlat med vapen, säger hon.Hon påpekar också att andra länder som skulle kunna kritiseras på samma grunder som Iran går fria från kritik.
- Barack Obama har som väl är visat mindre krigiska tendenser och öppnat för en dialog mellan USA och Iran, säger Maj Britt Theorin.