måndag 24 augusti 2009

Studsvik släpper ut strontium-90 (som orsakar skelettcancer)

Hej vänner,

Jag har precis kollat HELCOM’s hemsida – http://www.helcom.fi/
Helsinki kommissionen har också det något finare namn:
Baltic Marine Environment Protection Commission

Det finns flera nya rapporter och så kollade jag den senaste utsläppsrapport:
http://www.helcom.fi/environment2/ifs/ifs2008/en_GB/Cs137_discharges/
Table 2. Annual strontium-90 discharges from different installations in 1984-2007 [Bq].

Där ser jag bl.a. att:
- Under de senaste 7 åren har Studsvik – tvärt emot alla andra kärnanläggningar – varje år med början år 2000 konstant ökat sina utsläpp av strontium 90 (som bl.a. årsaker skelettcancer) till Östersjön! Det rör sig om mera än tredubblade utsläpp sedan 2000!

- Redan 2006-01-01 lades uppgifter (enligt SSI) om detta ut på Sveriges radios hemsida: (överskrift och citat)
Studsvik släpper ut farliga ämnen
Bland länderna runt Östersjön är kärnteknikföretaget Studsvik i Nyköping den största utsläppskällan av Strontium 90, ett radioaktiv ämne som är cancerframkallande i högre doser. Det visar en ny rapport från strålskyddsinstitutet, SSI.

- Utsläppen av strontium 90 är ungefär 1000 gånger större per år från Studsvik än från det svenska kärnkraftverk som annars släpper ut mest av det radioaktiva ämne som i högre doser kan orsaka skelettcancer.

- Mjölk från kor i Studsviks omgivning har högre halt av radioaktivt cesium än mjölk producerad i närheten av något av kärnkraftverken (citat slut)

- Artiklen kan hämtas från:
http://www.sr.se/Sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=764931

Om någon känner för att driva kampanj mot Studsviks våldsamma förorening av vårt allasammans hav och av näromgivningen, så kan man bl.a. använda uppgifterna ovan – och den bifoga illustration. Studsvik förtjänar att detta läggs ut på våra hemsidor!
Studsvik är ett litet skitföretag med globala ambitioner om att vara atomindustrins sopgubbar – de har redan kontrakt med Tyskland, USA, England (Sellafield) och nu senast Italien. En del radioaktivt skit utomlands ifrån frakter de via Östersjön till sin anlägning på svenska ostkusten, nära Nyköping.
Trots att de inte drivar några reaktorer, svinar de värre än de värsta kärnkraftverk! Detta är ett faktum. Jag har dessutom en hel del andra skandalösa uppgifter om Studsvik – så hör av er, om de behövs... Se attachment!
Mvh – Per Hegelund.