GP. 6. 2. 10
Ologisk omsvängning av Centern om kärnkraften
Att satsa på kärnkraft gör att vi inte satsar tillräckligt på förnybara energilösningar. Det innebär också att vi låser oss fast vid en riskfylld, miljöfarlig och dyr energiform, skriver Ludvig Tillman och Patrik Eriksson, Greenpeace.
När Centerpartiet i dag inleder sina kommundagar i Göteborg är det exakt ett år efter partiledningens historiska omsvängning i kärnkraftsfrågan i samband med Alliansens energiuppgörelse. Kursändringen aktualiseras i mars av en proposition om att riva upp förbudet mot ny kärnkraft – precis 30 år efter folkomröstningen 1980.
Regeringspartiernas förslag till förändringar i energipolitiken belyser det faktum att Sverige står inför ett tydligt, avgörande vägval – förnybart eller kärnkraft. Att satsa på kärnkraft gör helt enkelt att vi inte satsar tillräckligt på förnybara energilösningar. Det innebär att vi låser oss fast vid en riskfylld, miljöfarlig och dyr energiform som direkt hindrar förnybara energikällor att leva upp till sin fulla potential att tillgodose samhällets energibehov på ett flexibelt, effektivt och långsiktigt sätt. Det är viktigt att förstå att vi inte kan välja båda vägarna.
Politiskt har de föreslagna förändringarna av kärnkraftslagarna ett flertal konsekvenser. Med största sannolikhet innebär kärnkraftspropositionen att riksdagen mister sin rätt att kontrollera en framtida avveckling av de tio åldrade reaktorer som i dag är i drift. Kontrollen hamnar i stället hos industrin. Ett annat exempel är att Alliansen överger löftet i sitt valmanifest där det lovades att förbudet att uppföra nya reaktorer inte skulle upphävas under mandatperioden.
De goda nyheterna är att vi inte behöver kärnkraften för att ge oss säker energitillförsel och rädda klimatet. Att det förnybara inte kan klara av att försörja det svenska energibehovet är en missuppfattning. Om vi satsar på en förnybar utveckling skapas inte bara förutsättningar för entreprenörer, småföretagare och en kraftfull ekonomisk tillväxt – för att inte säga en ny arbetsmarknad med explosiv jobbpotential.
Centerpartiets omsvängning går därför inte ihop med partiets politiska identitet. Centern har en lång tradition att värna både miljö och näringslivsutveckling, därför är det inte konstigt att många inom partiet känner sig främmande inför en satsning på energi som inte bara är miljömässigt underlägsen utan även är subventionerad, monopoliserad och centraliserad. De centerpartister som gjort ett ställningstagande mot kärnkraften har uppenbarligen gjort det baserat på förnuft, verklighetsförankring och visioner om ett Sverige i uppåtkurva.
För energifrågan handlar om visioner för Sverige, i dag och i framtiden. I kölvattnet av klimat- och finanskrisen är det tydligt att det är visioner baserade på möjligheter i stället för risktagande som kommer att driva en god samhällsutveckling. Centern och andra partiers representanter i såväl distrikten som i riksdagen kan spela en viktig roll – om de verkar för en fortsatt kraft- omställning, inte för kärnkraft. Den senaste veckans debatt har om något visat att frågan är långtifrån färdigdiskuterad, varken för väljare eller folkvalda.
Ludvig Tillman
ansvarig för kärnkraftsfrågor, Greenpeace
Patrik Eriksson
kampanjchef, Greenpeace
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...