Miljödepartementet
Lagrådsremiss: Fyrdubblat ekonomiskt ansvar för reaktorägare vid olycka
2010-02-18 13:11
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att det ekonomiska ansvaret för reaktorägare vid en olycka fyrdubblas från dagens tre miljarder kronor till 12 miljarder kronor. Reaktorägarna ska garantera denna summa. Vidare införs ett obegränsat ansvar, där reaktorägarnas alla tillgångar kan tas i anspråk. Förslagen är en följd av 2009 års klimat- och energipolitiska överenskommelse.
- Reaktorägarna ska ta det fulla ansvaret för säkerhet och försäkring vid kärnkraftverken. Hittills har reaktorägarna haft låga krav att garantera ersättning vid olyckor men genom den föreslagna lagstiftningen skärper vi nu kraven, säger miljöminister Andreas Carlgren.
- Sverige lägger sig därmed i internationell topp med långtgående skadeståndsansvar för ägarna. Därmed går vi nu längre än Paris-konventionen, där nivån är sju miljarder kronor, säger Andreas Carlgren.Reaktorägarna ska enligt de nya reglerna garantera att de kan betala upp till 12 miljarder kronor (1200 miljoner euro), vid olyckshändelse. Garantin kan vara i form av försäkring eller borgensåtagande. Att garantin håller ska granskas av regeringen, med stöd av bl.a. Riksgälden. Ansvaret gäller per anläggning. Det uppfyller och går längre än den internationella Paris-konventionens krav om garantier på cirka sju miljarder kronor. Regeringen föreslår även att ett obegränsat ansvar införs som innebär att bolagets alls tillgångar kan tas i anspråk om det skulle behövas.
Ansvaret vid olycka är idag begränsat. Med den nya lagen ska tillståndshavarens samtliga resurser kunna användas vid en allvarlig olycka. Ytterligare förslag förtydligar det ökade ansvaret. Tillståndshavaren ska enligt lag ha tillräckliga finansiella resurser för att ta sitt fulla ansvar för verksamheten, till exempel att handla effektivt vid en olycka. För att säkerställa ytterligare medel får egendomsförsäkringen inte ha någon annan som förmånstagare, vilket gör att ersättningen från den försäkringen inte längre får betalas ut till ett ägarbolag.
Enligt lagrådsremissen upphävs förbudet mot nybyggnation av kärnreaktorer. Det kommer att vara möjligt att ansöka om tillstånd att bygga nya reaktorer där det idag finns reaktorer i drift, d.v.s. i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. En förutsättning är att en ny reaktor ersätter en gammal. Det får enligt lagförslaget inte finnas fler än tio reaktorer. Den s.k. avvecklingslagen upphävs och ändringarna i miljöbalken och kärntekniklagen, som innebär att förbudet att uppföra kärnkraftsreaktorer tas bort, träda föreslås i kraft den 1 augusti 2010.Regeringen kommer i prövningen av nya reaktor att göra en allmän bedömning enligt Miljöbalken. Försörjningstrygghet, samt klimat- närings- och arbetsmarknadspolitiska faktorer ska vägas in. Bästa möjliga teknik ska användas. Enligt regeringens klimat och energiöverenskommelse ska kärnkraften och vattenkraftens andel av elförsörjningen minska till förmån för ökad andel förnybar el.Kommunerna där ny kärnkraft kan komma att bli aktuell kan säga nej i enlighet med det kommunala vetot.Kontakt:
Lennart BodénPressekreterare hos Andreas Carlgren 070-950 22 45
Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv om lagrådsremissen om kärnkraft
2010-02-18 13:09
- Det är bra att regeringen lägger fram ett färdigt förslag på kärnkraftsområdet. Med tanke på den mycket långa tid det tar att ersätta befintlig kärnkraft är det viktigt att lagändringen nu genomförs, säger Annika Lundius, vice VD, Svenskt Näringsliv.
Svenskt Näringsliv välkomnar både möjligheten att ersätta äldre befintliga reaktorer med nya och att avvecklingslagen avskaffas. Vi vill poängtera att det är av vikt att se till de samlade ekonomiska villkoren för kärnkraftsproduktion i Sverige jämfört med i konkurrerande länder, främst Finland och Baltikum. Den totala ekonomiska situationen för ny kärnkraftsproduktion påverkar naturligtvis var de framtida investeringarna görs. - Nu ges möjlighet att ersätta befintlig kärnkraft som kommer att falla för åldersstrecket med ny kärnkraft. Men det är enbart marknadens aktörer som kan bedöma de ekonomiska möjligheterna för investeringarna, säger Annika Lundius. Sverige har idag en elproduktion som i stort sätt är helt koldioxidfri. Kärnkraften står för nästan hälften. En vällovlig utbyggnad sker för närvarande av vindkraft som på marginalen är viktig för att få in fler aktörer på elmarknaden och öka konkurrensen, men den kräver idag subventioner. Även med en hög energieffektivisering bedömer Svenskt Näringsliv att kärnkraften har en viktig roll i den långsiktiga elförsörjningen.
För ytterligare information:Annika Lundius, 08-553 430 33Göran Norén, 08-55 34 31 41
Svenskt Näringsliv samlar 50 medlemsorganisationer och närmare 60 000 företag med 1,7 miljoner anställda. Följ vår verksamhet på vår hemsida http://www.svensktnaringsliv.se/ och genom våra olika nyhetsbrev. Prenumerera på http://www.svensktnaringsliv.se/nyhetsbrev/ Vår pressjour når Du på telefon 08-553 43 001.
Vänsterpartiet
Obegränsat ansvar en bluff
2010-02-18 13:24
Miljöminister Andreas Carlgren säger sig vara nöjd med att kärnkraftbolagen nu har getts ett obegränsat ansvar i och med dagens regeringsbeslut att ge bolagen ett ökat skadeståndsansvar vid en eventuell kärnkraftsolycka och ger grönt ljus för tio nya reaktorer som ska ersätta dagens tio.
- Det går knappast att tala om att kärnkraftbolagen tar ett obegränsat ansvar när som miljöministern själv sa på presskonferensen att en olycka kan få ”otänkbart stora” konsekvenser. Frågan om var uranet ska brytas om kärnkraften ska finnas kvar under oöverskådlig tid i Sverige behöver också få ett svar av miljöministern, säger Wiwi-Anne Johansson, miljöpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Det är märkligt att den borgerliga regeringen med centern i spetsen vill att det byggs fler kärnkraftverk när vi enligt Energimyndigheten kommer att ha ett överskott av el i en nära framtid. Det är lika underligt med tanke på att ny forskning visar att uran inte kommer att finnas i mer än 20-30 år framöver.
- Kärnkraften är lika farlig som tidigare och jag är glad att vi rödgröna har fattat gemensamt beslut att fasa ut kärnkraften i takt med vad vi bygger ut den förnybara energin och att det inte kommer att byggas några nya reaktorer om vi vinner nästa val, avslutar Wiwi-Anne Johansson.
För ytterligare information:
Wiwi-Anne Johansson (V), klimat- och miljöpolitisk talesperson, 0705 - 76 45 76
Vänsterpartiets presstjänst, 070 – 620 00 64
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...
torsdag 18 februari 2010
Fyrdubblat ekonomiskt ansvar för reaktorägare vid olycka
Etiketter:
ansvar,
ersättning,
Forsmark,
Olycka,
Oskarshamn,
Ringhals