torsdag 18 februari 2010

Ja till att bygga nya kärnkraftsreaktorer

Ja till att bygga nya kärnkraftsreaktorer
Det ekonomiska ansvaret för kärnkraftsägare vid en olycka fyrfaldigas från dagens tre miljarder kronor till tolv miljarder, föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Även förbudet mot nybyggnation av kärnreaktorer upphävs. Det blir möjligt att ansöka om tillstånd att bygga nya reaktorer där det i dag finns reaktorer i drift, det vill säga i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

Enligt miljöminister Andreas Carlgren innebär detta att Sverige lägger sig i topp internationellt vad gäller kärnkraftsägares skadeståndsansvar. Enligt den så kallade Pariskonventionen är taket sju miljarder kronor.
Kontrolleras av riksgälden
Kärnkraftsbolagen ska garantera upp till 12 miljarder kronor vid en olycka. Detta ska vara säkra tillgångar som Riksgälden ska kontrollera. Om kostnaderna vid en olycka överstiger 12 miljarder kronor garanterar svenska staten enligt Pariskonventionen ytterligare tre miljarder kronor. Skulle kostnaderna bli ännu högre (alltså över totalt 15 miljarder kronor) inträder bolagens obegränsade ansvar. Då kan företagets samtliga tillgångar tas i anspråk. Ansvaret gäller per anläggning.
Får bygga nya
Förbudet mot nybyggnation av kärnreaktorer upphävs. Det blir möjligt att ansöka om tillstånd att bygga nya reaktorer där det i dag finns reaktorer i drift, det vill säga i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.En förutsättning är att en ny reaktor ersätter en gammal. Det får enligt lagrådsremissen inte finnas fler än tio reaktorer.
Bundna av internationell konvention
Skadeståndsansvaret beräknas träda i kraft tidigast 1 januari 2011. Tidpunkten beror på när tillräckligt många stater har anpassat sin nationella lagstiftning till Pariskonventionen.- Så fort som de gjort det kommer detta att gälla, säger Carlgren.Enligt Carlgren är vi bundna av internationell konvention, men bolagen kommer nu att veta vilka villkor som kommer att gälla och vilka konsekvenserna är.
I Tyskland gäller redan mycket tuffare regler för skadeståndsansvaret. Men Carlgren säger:
- Vi tycker att det är riktigare att göra det enligt en internationell ordning.- Det ska inte vara möjligt att driva kärnkraft och sedan skicka notan till skattebetalarna.
Stödja förslagen
Miljöminister Andreas Carlgren är säker på att Centerpartiets riksdagsledamöter kommer att stödja förslagen och hänvisar till att de redan har gjort det genom att förra året godkänna klimat- och energiuppgörelsen.
- Detta är bättre än vad överenskommelsen sade, eftersom det obegränsade ansvaret lagfästs. Mer än väl uppfyller vi de krav som riksdagsgruppen kan ställa, säger han.Bolag som driver kärnkraftsanläggningen åläggs ett obegränsat ansvar, men inte moderbolaget, som i Tyskland.Det beror enligt Carlgren på att de två länderna har helt olika aktiebolagslagstiftning.- Det skulle helt kullkasta principerna i vår lagstiftning, säger han.
Däremot stoppas möjligheten att låta moderbolaget vara förmånstagare för en försäkring som det ansvariga bolaget tecknar.
Ingen effekt på elpriset
Carlgren har inga uppgifter om hur mycket de nya reglerna kan kosta för bolagen.- Men jag ser inte att det har någon effekt på elpriset, säger han.Hela kostnaden för att ansöka om tillstånd för att ersätta en gammal reaktor med en ny läggs på bolaget och Carlgren svarar inte på om han tror att det nu kommer att byggas nya reaktorer.
- Jag gör ingen bedömning av viljan att bygga nytt, säger han.
- Men det blir inga som helst skattesubventioner till det. En konsekvens av lagstiftningen är att skattebetalarna varken direkt eller indirekt kommer in. Kärnkraften ska fungera helt på marknadens villkor. Inte i något läge ska det gå att krypa upp i statens knä.



Naturskyddsföreningen
Fritt fram för ny kärnkraft trots olösta avfallsfrågor
2010-02-18 14:18
Regeringen beslutade idag om en lagrådsremiss som gör det möjligt att bygga kärnkraftverk i Sverige.
– Regeringen vill subventionera ny och ökad kärnkraft i Sverige. Det strider mot regeringspartiernas energiöverenskommelse. Samtidigt visar ny forskning på säkerhetsbrister i industrins metod för slutförvar av det radioaktiva avfallet, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.
Den lag som hittills funnits i Sverige som förbjuder uppförandet av nya kärnkraftverk ska tas bort och istället ska kärnkraftsbolagen kunna ansöka om att byta ut kärnkraftverk mot nya som bara får placeras på samma platser som de gamla.
– Det här beslutet öppnar för en kraftig ökning av kärnkraften i Sverige eftersom nya kärnkraftverk i regel är mycket större än gamla. Nya kärnkraftverk skulle också låsa Sverige i mer icke-förnybar och farlig energi under resten av detta århundrade, säger Mikael Karlsson.
Naturskyddsföreningen menar att det är ologiskt att utöka kärnkraften i Sverige innan avfallsfrågan är löst.
– Nya större kärnkraftverk kommer att producera betydligt mer radioaktivt avfall än de gamla. Ännu saknas en säker metod att ta hand om avfallet, som kommer att vara farligt i hundratusentals år. Regeringen lämpar därmed över ett stort problem på våra barn och barnbarn, säger Mikael Karlsson.
Regeringen presenterade också sitt förslag om hur ansvaret vid en kärnkraftsolycka ska fördelas. Den del av ansvaret som företaget självt ska stå för genom borgen eller försäkring höjs till 12 miljarder.
– Det är mycket små belopp som bara täcker några procent av vad en kärnkraftsolycka kan innebära i kostnader för samhället. Därmed innebär förslaget de facto en stor subvention till kärnkraftsindustrin, vilket strider mot regeringspartiernas energiöverenskommelse, säger Oscar Alarik miljörättsjurist vid Naturskyddsföreningen.
Regeringen skriver också i sitt förslag till ny lag att kostnader över 15 miljarder ska företaget självt stå för, s.k. obegränsat skadeståndsansvar. Men det menar Naturskyddsföreningen är en regel med liten praktisk verkan.
– Kärnkraftsverken drivs av dotterbolag till storkoncerner som Eon och Vattenfall och den svenska aktiebolagslagen gör det inte möjligt att kräva moderbolagen på ersättning för kostnader som dotterbolagen orsakat. Vid en allvarlig olycka går dotterbolagen i konkurs och staten får ta den största delen av kostnaden, medan ägarbolagen går fria, säger Oscar Alarik. I Tyskland har regeringen krävt att moderbolagen måste skriva under ett avtal med staten att de ska stå för de kostnader som uppkommer vid en olycka.
– Det är helt orimligt att svenska Vattenfall ska hållas ansvarigt för kostnader vid allvarliga kärnkraftsolyckor i Tyskland men inte i Sverige. Slutsatsen blir att regeringen har valt att skydda kärnkraftsindustrin framför svenskarnas hälsa och miljö. Dessa subventioner kommer även fortsättningsvis göra att kärnkraftens verkliga kostnader för skador och risker inte syns på marknaden, säger Mikael Karlsson.
För frågor kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande 070-316 27 22 mikael.karlsson@naturskyddsforeningen.se
Oscar Alarik, miljöjurist 070-611 32 29 oscar.alarik@naturskyddsforeningen.se
Anders Grönvall, presschef, 070-655 46 19 anders.gronvall@naturskyddsforeningen.se

Naturskyddsföreningen är en ideell miljöorganisation med kraft att förändra. Vi sprider kunskap, kartlägger miljöhot, skapar lösningar samt påverkar politiker och myndigheter såväl nationellt som internationellt. Dessutom står vi bakom världens tuffaste miljömärkning Bra Miljöval. Klimat, hav, skog, miljögifter och jordbruk är våra viktigaste arbetsområden. Föreningen har 184 000 medlemmar och finns i lokalföreningar och länsförbund över hela landet. Välkommen att bli medlem, skänka en gåva eller bli företagssponsor.