torsdag 18 februari 2010

Skattebetalarna står för notan vid en kärnkraftsolycka

Miljöpartiet de gröna
Skattebetalarna står för notan vid en kärnkraftsolycka
2010-02-18 14:15
Regeringens förslag om skadeståndsansvar vid en kärnkraftsolycka innebär att skattebetalarna får stå för de kostnader som överstiger 15 miljarder kr. Miljöpartiet energipolitiska talesperson Per Bolund är kritisk.
- Vid en kärnkraftsolycka kommer skattebetalarna att få stå med notan för alla kostnader utöver 15 miljarder kr. Regeringen tillåter energibolagen att ta hem vinsterna och samtidigt gömma ansvaret i sina dotterbolag, säger Per Bolund. Tjernobylolyckan har hittills kostat närmare 1000 miljarder bara i Ukraina, Vitryssland och Ryssland. 15 miljarder täcker inte på långa vägar de kostnader som uppstår vid en olycka. Regeringen öppnar också upp för att ge tillstånd för nybyggnation av kärnkraftsreaktorer.
- Att öppna upp för att bygga nya kärnkraftverk är ett ekonomiskt slöseri. Det riskerar också att lägga en våt filt över investeringar i de förnybara energikällorna, säger Per Bolund.
FÖR VIDARE INFORMATION:
Per Bolund, 070-580 00 19
Kristoffer Talltorp, pressekreterare 070-925 18 93


Socialdemokraterna
S: Nej till regeringens förslag om nya kärnkraftverk - öka investeringarna i förnybart istället
2010-02-18 14:24
Socialdemokraterna riktar nu kritik mot regeringens nya förslag om att bygga fler kärnkraftverk i Sverige. - Kärnkraften är varken en långsiktigt hållbar eller förnybar energikälla. Den är dyr och riskfylld, säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth.- Elbolagen måste säkra upp riskerna med kärnkraft. Det innebär ökade kostnader för hushållen och industrin redan innan en kärnkraftsolycka inträffar. Det enda rätta är därför att i takt med vad jobb och välfärd tillåter ersätta kärnkraften med förnybara energikällor och energieffektivisering. Vi vill kraftigt öka investeringarna i vindkraft, biobränslen och andra förnybara energikällor. Det är betydligt mer långsiktigt hållbart, säger Tomas Eneroth.- Det är märkligt att regeringen vill bygga fler nya kärnkraftsverk i ett läge då forskningsuppgifter visar på att uranet kommer att ta slut inom en inte allt för fjärran framtid. Vi kommer att ersätta lagen om kärnkraftsutbyggnad med en politik för långsiktigt hållbar energiförsörjning. Energimyndigheten är tydlig med att vi i Sverige ändå kommer att ha ett elöverskott i Sverige under överskådlig framtid, säger Tomas Eneroth.- Vi tror och hoppas att en majoritet i riksdagen är beredda att rösta ned regeringens kärnkraftspolitik. Det finns ett starkt motstånd mot regeringens planer på att bygga nya kärnkraftverk och öppna för uranbrytning i Sverige. Vi upprepar vårt löfte om att en rödgrön regering kommer att bjuda in till breda, blocköverskridande samtal för en ny långsiktigt hållbar energiuppgörelse som säkrar jobb och välfärd i Sverige, säger Tomas Eneroth.