onsdag 3 februari 2010

"OIycka med kärnbränslebehållare".

Hej,

I onsdags skickade jag en sammanfattning av några artiklar som fanns i tidningen Ny Teknik.

Under tiden har det framkommit att en olycka i en uranfabrik i Tyskland hänger ihop med en miss i Västerås. Jag bifogar artikeln som fanns i Ny Teknik den 30. 1.
"OIycka med kärnbränslebehållare".
Jag bifogar också en artikel med datum 28. 1. "Westinghouse genomför förändringar". och artikeln med datum 28. 1. "Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken".
Olyckan i Tyskland hände den 21. 1. i fabriken Gronau som ligger i närheten av den holländska gränsen. I lördags genomförde tyska grupper en demonstration.
Utdrag ur en engelsk artikel (Nuclear Monitor): "The national news in Germany reported widely on the accident. Even the prosecutor has started - on demand of local antinuclear organisations - an investigation against Urenco. On January 22 and 24 there were demonstrations in Gronau - with up to 100 people."
Med atomfientliga hälsningar
Ingeborg

Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken
Publicerad igår,
Lungmätningarna av de anställdas radioaktiva stråldoser på Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås har visat för låga nivåer . I nya mätningar uppvisar de anställda i flera fall så höga värden att de närmar sig eller överskrider gränsvärdet.
Westinghouse genomför förändringar
Experten: Strålning från uran ökar risken för att få cancer
Kärnbränsle
Strålning
Westinghouse
Omkring 100 anställda vid Westinghouses kärnbränslefabrik uppvisar högre strålvärden än väntat.
Av dem har tretton personer så höga värden att de närmar sig eller överskrider gällande gränsvärde på 20 millisievert per år som är det genomsnittliga gränsvärdet på fem år.
Det visar preliminära beräkningar av stråldoserna utifrån urinprovtagningar som företaget utfört i fjol .
Resultaten har fått Strålskyddsmyndigheten att reagera. I ett föreläggande från december kräver man att bolaget senast den 1 februari redovisar de exakta stråldoserna per individ och åtgärder för att undvika internkontamination .
Westinghouse i Västerås är en av världens ledande tillverkare av kärnbränsle. Bolaget planerar att öka tillverkningen från 600 ton urandioxid per år till 900 ton. De höjda värdena gäller främst personal i de tre verkstäder där uran hanteras öppet. De anställda får dels stråldoser genom att vistas i närheten av uranet, dels riskerar de att andas in och svälja urandamm när de bearbetar uranet.
Den externa strålningen mäts med dosimetrar. Sedan 80-talet har stråldoser från det interna intaget mätts via främst lungmätningar. Det är en standardmetod som mäter gammastrålning utanför lungorna.
De nya genomförda beräkningarna på Westinghouse visar att stråldoserna underskattats.
— Dels har detektionsgränsen för mätning av uran i lungorna varit så hög att små doser inte varit registrerbara, dels har lungmätningarna inte tagit hänsyn till att uran ansamlas i andra organ i kroppen än i lungorna, säger Rolf Falk, strålskyddskonsult hos Strålskyddsmyndigheten, SSM.
Peter Hofvander, utredare på samma myndighet, beskriver att metoden inte snappar upp det dagliga låga intag av radioaktivt urandamm som personalen inandas, det vill säga de kroniska interndoserna.
För omkring ett år sedan satte Westinghouse i gång ett nytt mätprojekt kallat REN, som syftade till att man skapa en ”ren anläggning med låga personstråldoser”.
Man lät 176 personer som jobbar med öppen uranhantering att lämna upp till sju urinprover vardera i syfte att mäta uranhalten.
Proverna analyserades sedan med en känsligare metod än den man tidigare analyserat urinprover med på Westinghouse, då efter specifika händelser och kontroller.
Resultaten landade hos SSM den 29 oktober i fjol.
—Det var helt oväntat att det fanns så stora interndoser och det är naturligtvis inte acceptabelt för någon att jobba under sådana förhållanden, säger Peter Hofvander.
Hittills har en person av de 13 med mycket höga strålvärden har omplacerats men vederbörande är nu tillbaka i tjänst.
Varken ordföranden för IF Metall-klubben eller Thomas Hellström, huvudskyddsombudet på Westinghouse, säger sig ha fått några rapporter om oro bland personalen på grund av de höjda strålvärdena.

Fakta Gränsvärden för radioaktiv strålning
- Stråldos, oftast uttryckt i måttet millisievert, visar den sammanlagda mängden joniserande strålning som en människa utsatts för.
- Högsta tillåtna stråldos för den som arbetar i en verksamhet med joniserande strålning är i dag 50 millisievert per år men nivån anses vara för hög och är på väg att sänkas till 20 millisievert per år.
- Under fem år får dosen, enligt dagens regler, inte överskrida 100 millisievert. Det genomsnittliga gränsvärdet under fem år blir därmed 20 millisievert. Så höga värden når i dag bara enstaka personer inom kärnkraftsindustrin.
- Enligt ALARA-principen (As Low As Reasonably Achievable) ska arbetsgivare göra sitt bästa för att minimera strålningen så att ingen utsätts för några stråldoser.
Källa: SSMs författningssamling 2008:51, KTH, handläggare på SSM.



Westinghouse genomför förändringar
publ igår
Westinghouse kommer inom kort att redovisa nya individberäkningar av stråldoser till Strålsäkerhetsmyndigheten. Dessa visar lägre värden, hävdar företaget.
Experten: Strålning från uran ökar risken för att få cancer
Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken
Kärnbränsle
Strålningsmätning
Westinghouse
I Westinghouse årliga redovisningar till Strålskyddsmyndigheten har man oftast haft betryggande marginaler. Att stråldoserna nu tycks vara betydligt större än man tidigare trott, beror på att analyserna av de brett upplagda urinprovtagningar man började med i slutet av 2008 gör det möjligt att påvisa även mycket små mängder uran.
Säkerhetschefen Berndt Holmqvist säger att personalen inte andas in eller sväljer ner mer urandamm än tidigare.
- Det är ingen försämring av strålskyddsmiljön, snarare tvärtom. Vi har kommit till nya insikter. Mätmetoderna har blivit noggrannare och mer korrekta.
Strålskyddsföreståndaren Hans Mellander fyller i:
- När man mäter uran i urin handlar det om mycket låga koncentrationer. Vi talar om mikrogram per liter. Det är inte mycket.
Med tanke på att man upptäcker lägre halter, borde ni ha börjat med bred undersökningar med urinprov tidigare?
- Ja, det är klart att det hade varit bra att ha den här metoden lite tidigare. Då hade vi kunnat vidta åtgärder på ett effektivare sätt. När vi gör något vill vi se effekter av åtgärden, säger Hans Mellander.
Strålskyddsmyndigheten kräver att Westinghouse redovisar exakta stråldoser senast den 1 februari. Innan dess vill inte företaget gå ut med några siffror.
- Beräkningarna vi håller på med nu visar att doserna kommer att ligga lägre än vi trodde från början, säger Berndt Holmqvist.
Hur exakt kommer ni att kunna fastställa stråldosen?
- Ja, det är komplext. I och med att vi jobbar med människor och utsöndring och modeller av hur uran uppträder i kroppen så finns det väldigt stora osäkerheter i sådana här beräkningar, säger Hans Mellander.
Ett absolut gränsvärde och en väldigt stor osäkerhet. Hur löser ni det?
- Vi vet inte hur stor osäkerheten är. Den kan slå uppåt och nedåt. Normalt sett i strålskyddssammanhang försöker man vara konservativ. Vi lägger in marginaler, säger Hans Mellander.
Westinghouse har under 2008 och 2009 förbättrat fabriken i Västerås. Man har kapslat in dammande maskiner. Fikarum som ligger nära öppna strålkällor flyttas. Strålskyddsarbetet utökas med mer personal. Lunglaboratoriet får ny utrustning.


Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken
Westinghouse genomför förändringar
Kärnbränsle
Uranhexafluorid
Westinghouse
Olyckan skedde den 21 januari när en anställd skulle ta hand om en behållare som skickats från Westinghouse kärnbränslefabrik till Urencos anläggning i Gronau i Tyskland, där man anrikar uran.
I går, torsdag, berättade Westinghouse i ett pressmeddelande att den otvättade behållaren kom från Västerås.
Enligt bolagets VD Jonas Hallén har man gjort ett misstag.
—Behållaren skulle aldrig skickats iväg härifrån utan att ha varit ordentligt tvättad, säger han till Radio Västmanland.
Westinghouse skickar regelbundet tomma urancylindrar till Urenco. I det aktuella fallet var behållaren inte invändigt rengjord när den transporterades i väg, trots att den var märkt så.
I stället innehöll den en liten mängd uranhexafluorid som i kontakt med fukt bryts ned och bildar flurovätesyra.
Ämnet anses vara mycket giftigt och starkt frätande och kan i kroppen slå ut viktiga organ som hjärta, lever, njurar eller nerver.
Jonas Hallén uppger dock att mannens tillstånd är gott enligt de läkare som behandlar honom.
Bolaget har nu startat en internutredning och uppger att man kommer att vidta åtgärder för att undvika liknande händelser framöver.

Nya beräkningar av personalens stråldoser vid Westinghouse kärnbränslefabrik visar att en stor grupp anställda fortfarande har högre stråldoser än väntat. Enligt bolaget ligger dessa dock under gällande gränsvärden.
Oacceptabelt hög strålning i svenska kärnbränslefabriken
Westinghouse genomför förändringar
Experten: Strålning från uran ökar risken för att få cancer
Olycka med kärnbränslebehållare
Kärnbränslefabrik
Westinghouse
Efter att man undersökt personalen med nya metoder 2009 upptäckte bolaget sent i höstas att omkring 100 anställda hade flera gånger högre strålvärden än man tidigare antagit.
Tretton av de anställda i uranverkstäderna närmade sig snittgränsvärdet på 20 millisievert, lika mycket som ett ytterst fåtal personer inom kärnkraftsindustrin får i sig varje år..
Strålsäkerhetsmyndigheten krävde då att Westinghouse redovisade exakta värden. Detta för varje individ som jobbar med öppen hantering av kärnbränsle.
Bolagets redovisning lämnades in sent på måndasgeftermidagen. Den visar att gränsvärdena för stråldoser per år inte överskrids.
Samtidigt har ett stort antal anställda har fortfarande flera gånger högre strålvärden än vad man tidigare uppmätt.
Värdena är högre än 1 millisievert per år. Ett värde som man tidigare antagit representerat en genomsnittlig dos från inandning av uranpartiklar.
Enligt den färska redovisningen är:
* Medeldosen för 176 personer 2,1 millisievert, alltså dubbelt så mycket som tidigare uppmätts med hjälp av lungmätningar.
* Maxdosen för de anställda 12, 9 millisievert.
* För 36 anställda är dosen högre än 5 millisievert. Det kan jämföras med en röntgenundersökning som ger cirka 0, 1 millisievert.
Till detta kommer, skriver Westinghouse, att de anställda varje år utsätts för strålning via huden ( externa doser) på i medeltal 1 millisievert och max fem millisievert.
Bolaget uppger emellertid att den beräkningsmetodik man använder för att se hur uranet omsätts i kroppen är svår.
”Beräkningarna är behäftade med osäkerheter”, skriver bolaget.
De nya strålvärdena upptäcktes sedan bolaget infört breda undersökningar av uranhalten i de anställdas urin. Detta sedan man i många år försökt att uppskatta intaget av urandamm via lungmätningar.
Bolaget har nu vidtagit en rad åtgärder för att exempelvis minimera halten urandamm i luften .
Man bedömer också att uranspridningen i lokalerna minskat . Samtidigt har detta inte helt gått att påvisa med hjälp av den tekniska övervakningsutrustningen.