lördag 13 juni 2009

Radioaktivt utsläpp i Västerås!

12:35 lördag 13 juni 2009Radioaktivt utsläpp på WestinghouseEtt radioaktivt utsläpp inträffade på morgonen inne i kärnbränslefabriken Westinghouses lokaler i Västerås.Utsläppet stannade inne i Westinghouses lokaler och enligt SOS Alarm var det aldrig någon fara för allmänheten.
Utsläpp på Westinghouse
Det var ämnet uranhexafluorid som läckte ut, orsaken till läckaget var troligen en defekt rörledning, enligt Johan Hallén, VD på Westinghouse Sverige.– Det var bara ett utsläpp inne i lokalerna, det har inte varit något utsläpp till omgivningen och det här läckaget som var i form av gas har hanterats i vårt ventilationssystem, säger Johan Hallén.– Var det risk att någon skulle komma till skada?– Nej, det var inte risk att någon skulle komma till skada, för alla våra säkerhetssystem och larmsystem fungerade som avsett, och våra säkerhetsrutiner, hur vår personal hanterade det här.
– Vilka värden på radioaktivitet har ni uppmätt vid det här utsläppet?
– Vi håller på och sammanställer våra mätdata så vi har inga uppgifter om uppmätta värden ännu.
– Hur pass allvarligt ser du på det här utsläppet?
– Det är olyckligt att vi haft ett mindre läckage men det har aldrig varit en allvarlig situation på så vis att det har aldrig varit någon risk för utsläpp till omgivningen och inte heller någon risk för påverkan på personal, säger Johan Hallén.Patrik Åström
Monica:
Det är märkligt det där med radioaktiva utsläpp. De är alltid under gränsvärdet. Det är aldrig någon fara för allmänheten. Sedan spelar det liksom ingen roll vad som har hänt.
Det är ju konstigt att myndigheterna aldrig berättar att radioaktivit ackmuleras. Inte minst i våra kroppar. Den försvinner liksom inte. Det byggs bara på. Så mycket för gränsvärdena. Men det berättar de inte, som sagt. Då skulle ju folk kunna börja tänka till...