onsdag 3 juni 2009

Handelskammaren tycker det är glädjande

Glädjande besked om Forsmark
2009-06-03 15:31
Stockholms Handelskammare välkomnar SKB:s beslut att förlägga det kommande svenska slutförvaret till Forsmark, då detta visat sig vara det säkraste alternativet.
- Detta är mycket positivt för både Östhammars kommun och hela regionen, framhåller Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare. Det innebär nya jobb, nya företag och nya affärsmöjligheter i en del av vår region som väl behöver en injektion. Dagens beslut skapar positiv tro på framtiden och på kärnkraften som en avgörande framtidsfaktor för svensk energiförsörjning.
- För näringslivet i länet innebär detta både stora möjligheter och utmaningar, säger regionchef Mats Lindquist på Handelskammaren i Uppsala. Dock krävs det nu att staten och länen i de kommande infrastrukturplanerna svarar upp mot de krav detta reser, bl a genom upprustning av väg 288 och 76, framhåller Mats Lindquist.
För regionen innebär beslutet investeringar i storleksordningen 20 miljarder. Handelskammaren kommer aktivt att medverka i näringslivsutvecklingen kring det framtida slutförvaret.
Om Stockholms HandelskammareStockholms Handelskammare är en obunden näringslivsorganisation bestående av företag i Stockholms och Uppsala län. Handelskammaren grundades 1902 och har till uppgift att underlätta handel och utbyte och verka för ett bättre företagsklimat i regionen. Handelskammaren har 2400 medlemsföretag som i sin tur har en halv miljon anställda. Läs mer om Stockholms Handelskammare på http://www.chamber.se/

Miljöpartiet de gröna
MP: Ett forcerat beslut om kärnavfallsförvaring
2009-06-03 16:12
Miljöpartiets Peter Eriksson och Per Bolund varnar för att SKB forcerat fram ett beslut trots osäkerheter i förvarsmetoden. Idag blev det klart att SKB valt Östhammars kommun som plats för slutförvaret av det svenska kärnavfallet.- Det är beklagligt att SKB forcerar fram ett beslut när det fortfarande finns stora osäkerheter kring metoden man valt, säger Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet. Nya forskarrön visar till exempel att korrosionen på kopparkapslarna är större än man tidigare räknat med.Per Bolund, energipolitisk talesperson, har idag besökt SKB:s anläggning i Oskarshamn där kärnavfallslagringen har utvecklats.- Processen för att välja ut platsen som avfallet ska lagras på har varit bedrövlig. Istället för att välja ut Sveriges säkraste plats har man genom köpslående köpt över invånarna i en kärnkraftskommun, säger Per Bolund. Plats och metod måste utformas och beslutas tillsammans.FÖR VIDARE INFORMATION:Marie Utter, språkrörssekreterare för Peter Eriksson, 0703-72 73 23Maria Gardfjell, pressekreterare, 070-301 19 64Per Bolund, riksdagsledamot och energipolitisk talesperson, 070-580 00 19