onsdag 17 juni 2009

Fem revolutionära seniorer störde ordningen i Sveriges Riksdag. Greps av insatsstyrka om sju uniformerade poliser.

16 juni 2009

Lasse Karlsson
Kärnkraftsvotering slutade med polisingripande i Sveriges Riksdag
Kvart i tre gick vi in genom allmänhetens entré i riksdagshuset. Vi kroppvisiterades, fick ryggsäckarna röntgade och uppmanades att ta av oss jackorna och lägga dem i förvaringsskåpen. Därvid blottades våra vackra soltröjor.
I väntan på voteringenVänliga vakter anvisade oss plats på åhörarläktaren. Allt som allt var vi sju stycken varav fem med soltröjor.



Klockan tre började voteringarna. Så småningom blev det dags för besluten om energipolitiken. På punkten om kärnkraften gällde det att antingen rösta nej och lägga sin röst på oppositionens Reservation 6 (det vill säga yrkandet på att behålla Avvecklingslagen och Kärntekniklagens förbud mot uppförandet av nya kärnkraftverk) eller rösta ja och lägga sin röst på Näringsutskottets förslag att avslå reservationen.
Så här blev det
Voteringen
Utskottet stöddes av 87 m, 25 c, 25 fp, 18 kd och reservationen av 112 s, 1 c, 18 v, 17 mp. En ledamot, Solveig Ternström (centerpartist), var alltså "olydig" och röstade mot sitt parti.
Vad betyder nu detta för en framtida kärnkraftutbyggnad? Ingenting! Avvecklingslagen är kvar och förbudet mot nya kärnkraftverk i kärntekniklagen är också kvar.
Regeringen vill visserligen avskaffa både avvecklingslagen och förbudet i kärntekniklagen men det tänker dom återkomma till senare.
Detta är bakgrunden till att de båda centerpartistiska kärnkraftmotståndarna Sven Bergström och Eva Selin Lindgren ansåg sig kunna rösta för utskottets förslag. De har utvecklat detta i ett pressmeddelande som finns här.
När voteringen var klar reste vi oss och var på väg att lämna åhörarläktaren. Vakterna uppmanade oss då att sitta ner. Strax efteråt tillsades vi att lämna åhörarläktaren och fördes in i ett särskilt rum. En av vakterna meddelade att vi hade begått ett lagbrott i form av olaglig opinionsyttring.
- Polislagen 13. Men vi ska vara snälla och ni får lov att lämna huset.
Strax efteråt kom kontraorder från Riksdagens säkerhetschef. Vi skulle hållas kvar. Polis hade tillkallats.

I väntan på polisen
Det dröjde innan polisen kom men när dom kom var dom sju stycken i full mundering.

Nu var vi omhändertagna. Våra personuppgifter antecknades och var och en av oss fick genomgå ett förhör. Erkände vi brottet? Det slutade med att vi alla delgavs misstanke om störande av allmän förrättning. Till sist släpptes vi och klockan fem var vi tillbaka i friheten utanför Riksdagshuset.
Hur ska man se på en sådan här händelse? Vi reagerade väldigt olika. En del av oss tyckte det var mycket obehagligt. Själv hade jag svårt att ta det riktigt på allvar. Jag har viss förståelse för min vän som nyss mejlade:
- Om det du varit med om i eftermiddag utspelat sig i Grönköping hade antagligen Veckobladet kommit ut med extranummer och tidningens vänsterkryss haft rubriken "Rådigt ingripande av hr polis Paulus Bergström".
Dagens Nyheter, däremot, såg ut så här i sitt vänsterkryss fram på kvällen
Jag har dåligt samvete för den där artikeln ( och för Aftonbladets) eftersom det var jag som stod för tipset och eftersom Ewa Larsson blev så utsatt och helt förståeligt tog illa vid sig. Samtidigt var det förstås viktigt att det som hänt kom till allmänhetens kännedom.
Att det aldrig kan bli som man tänkt sig!

Ursäkta uttrycket seniorer. Det syftar inte på åldern. /Monica

DN
Miljöpartist gripen - i riksdagen
Publicerat i dag. 19:11
Ledamoten i polisstyrelsen i Stockholm och före detta riksdagsledamoten, Ewa Larsson, greps på tisdagen för ofredande alternativt förargelseväckande beteende – i riksdagen.

Hon var i riksdagen för att skåda omröstningen i kärnkraftsfrågan. I hela sitt liv har Ewa Larsson verkat för avveckling, nu skulle ledamöterna rösta för att öka effekten i befintliga verk.
- Vi ville se resultatet, jag tror att blockgränserna bröts, säger hon till DN.se.
För att se bättre reste sig hon och vännerna – som kom från Gröna Qvinnor där Ewa Larsson är ordförande – upp i bänkraderna. När de sedan skulle gå kom väktarna och sade åt dem att sätta sig.
- Vi blev förvirrade men gick och satte oss. Sedan kom de och sa att vi kunde gå. Då kom polisen, säger hon.
Enligt Björn Engström vid länskommunikationscentralen greps sammanlagt fem personer för störande av förrättning. De förhördes på plats, anmälan upprättades och de fem släpptes direkt.
Ewa Larsson säger sig inte förstå vem de ska ha ofredat – ”det var väl ingen som ens visste att vi var där” – men påpekar att de faktiskt var sju personer i gruppen.
- Alla greps. Men det är nästan så att jag vill be skattebetalarna om ursäkt. Jag skäms. Vi hade absolut inte för avsikt att begå någon kriminell handling.
Men varför kom då polisen?
- Ja, det undrar jag också. Det är därför jag vill be om ursäkt. Jag vet att polisen har mycket att göra.
Ja, för du är ju faktiskt ledamot i polisstyrelsen.
- Jag måste säga att jag personligen är väldigt förvånad över att vår närvaro inte var tillåten. Och att det skulle ha varit kriminellt … vi hade ju ingen banderoll, vi skrek inte, applåderade inte. Jag är fortfarande … jag ruskar på huvudet när jag pratar med dig.
Lika förvånad som hon är över polisens närvaro, lika upprörd är hon över beslutet rörande kärnkraften.
- För oss var det viktigt att se på omröstningen i ett oerhört sorgligt och ledsamt beslut. Vi ville se hur många som röstade för och emot. Men att polisen kom – det var inte så vi hade tänkt sluta denna dag. Det var en obehaglig upplevelse, vi kunde inte i vår vildaste fantasi se det framför oss.
Händelsen kommer nu att utredas vidare. Åklagare fattar beslut om eventuell fortsättning.
Jenny Stiernstedt
Mikael Bondesson

Hej!

Idag fick jag (och säkerligen övriga sex misstänkta) brev från City åklagarkammare i Stockholm med "Underrättelse om beslut". Jag citerar:
"Kammaråklagare Gunnar Fjaestad har fattat följande beslut. Frågor om beslutet kan ställas till denne.Störande av förrättning - 2009-06-16.Förundersökningen läggs ned.Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.23 kapitlet 4§ andra stycket rättegångsbalken"

Åklagaren skriver visserligen inte "Välkommen åter till riksdagens åhörarläktare!" men hans beslut måste väl ses som ett auktoritativt besked om att vi har lag och rätt på vår sida när vi dyker upp nästa gång.

Den som undrar vad detta handlar om kan kolla på Kärnkraftsvotering slutade med polisingripande i Sveriges Riksdag

http://larsingemar.blogspot.com/2009/06/karnkraftsvotering-slutade-med.html