lördag 20 juni 2009

Solveig Ternströms förbjudna tal


Ur ett mail från Solveig Ternström:

Dagen innan voteringen den16juni var det debatt i kammaren om energi och klimat. Jag hade då bestämt att jag skulle gå upp i kammaren tillsammans med Eva Selin och vi skulle båda ha varsitt anförande om kärnkraften.
På morgonen samma dag blev jag utsatt för påtryckningar och en mycket ful utpressning - jag vill inte gå närmare in på detaljer men resultatet blev att jag avstod.

TALET JAG INTE FICK HÅLLA.

Herr Talman
Svenska folket sa Nej till Kärnkraft i en dramatisk folkomröstning 1980. Vi sa nej till Kärnkraft som senare resulterade i en Lag den s.kAVVECKLINGSLAGEN eller STOPPLAGEN! Inga fler kärnkraftverk skullebyggas utöver de 12 reaktorer som fanns och de skulle avvecklas till 2010 Vi skulle satsa på Alternativ; SOL, VIND, VATTEN ochEFFEKTIVISERING. Svenska folket ansåg att kärnkraften var livshotande. Den kunde snabbt förvandlas till KÄRNVAPEN. Den kunde utplåna hela jorden. Göra jorden till ett inferno. Smitta ner och döda med radioaktivitet somdet tar tusentals år att klinga av.
Idag är det den 15 juni 2009. Det är snart 30 år sedan vi hade folkomröstning. Det är inte så lång tid men för människan är det en ansenlig tid. Många har åldrats, många har gått i graven och många nya människorhar fötts och vuxit upp. Vi har gått in i en ny tid nu säger man och nu har vi fått nyavärderingar. De flesta här i riksdagen var barn och tonåringar närkärnkraften debatterades. Och för er och alla andra ute i samhället är det väldigt länge sen – och människan har ju så lätt att glömma.
Att förtränga. Att vänja sig. ” Dom står ju trots allt där dom därkärnkraftverken i Forsmark, Oskarshamn och Ringhals – det har ju inte hänt nåt… dom ser ju så beskedliga ut… man får väl vänja sig. Ja, janågra incidenter - men det var väl inte så farligt man kan väl inte vara rädd för allting nu heller!
Tjernobyl!? Ja men det var ju iUkraina… det var ju så länge sen … det var 1986 - jaså ja stenåldern! Så säger en del yngre människor som har helt andra politiska problem idag Och ändå finns det många unga idag som också är djupt bekymrade överkärnkraftspridningen i världen…
Jag träffade nyligen en grupp högstadieelever som förundrade sig över att de vuxna inte diskuterade mer kärnkraft idag. ”Det är ju så tyst! Det borde bli en nyfolkomröstning. Vi har väl en demokrati!”
Det finns 440 kärnkraftreaktorer idag. På många håll vill manbygga fler. Bl.a i Kina.Efter ett personligt besök av Hans Blix och efter WMDC:s rapport om massförstörelsevapen antog STOCKHOLM FN FÖRENING i anslutning till sitt årsmöte den 22febr (2007) ett uttalande i vilket man betonaratt; kärnvapenhotet är en mer akut fara för mänsklighetens överlevnad än de kommande klimatförändringarna. Flera andra tunga rapportertalar i samma riktning.
Kärnkraft och kärnvapen – de siamesiska tvillingarna. Minsta mängden som behövs för en plutoniumbomb ryms i en cocacolaburk och ”den kritiska massan” ligger mellan 4 och 7 kilo.
Idag finns cirka 1900 ton plutonium i världen varav 90% i reaktorer och andra civila förråd. Detta kan ge hundratusentals atombomber. Man varnar för terrorister.” Utrustningen som behövs skulle inte bli särskilt mer komplicerad än den som redan används av kriminellagrupper vid heroinframställning ”
Förutom de stora ofattbara olycksriskerna och spridning av kärnvapenfinns ATOMSOPORNA. Kärnbränsleavfallet som växer lavinartat! Dessa atomsopor som måste förvaras i kopparkapslar som inte håller måttetenligt oberoende forskare. Dessa kopparkapslar är omslutna av bentonitlera och dessa måste sänkas ner djupt i berggrunden och isoleras från omgivningen i tusentals år. DETTA AVFALLSPROBLEM ÄR INTE LÖST!
Avfallsrådet varnar bl.a för den inte helt säkra bentonitleran. Risken finns att den skulle kunna spricka och det strålningsintensiva avfallet skulle kunna rinna ut i grundvattnet. Nu i år 2009 vill regeringen bryta upp Svenska Folkets Stopplag. Man vill riva upp den lag som i demokratisk ordning röstades fram. Nu är det snart möjligt att bygga 10 nya kärnkraftverk
Kärnkraftsindustrin ligger i startgroparna. I Oskarshamn planerar EOn att bygga världens största kärnkraftverk.
” Vi är mycketintresserade och seriösa i våra planer” säger Per LindellVD för E ON Kärnkraft.
Det är en stor klyfta mellan kärnkraftmotståndare och kärnkraftanhängare.
En gång under ett besök på Oskarshamns kärnkraftverk möttes vi och skulle försöka reda ut vari skillnaden bestod. Båda parter kom fram till att kärnkraftanhängarna byggde vidare på en lång spännande teknisk utveckling som man konsekvent måste följa. RISKERNA FICK MAN TA! (lite strålning måste väl en karl tåla, som någon yttrade lite skämtsamt)
Kärnkraftmotståndarna däremot inriktade sig på framtiden och barnen, barnbarnen och de kommande generationerna och kunde INTE ACCEPTERARISKERNA! Den ideologiska klyftan var bråddjup!
Herr Talman
Jag var kärnkraftmotståndare 1980. Jag är kärnkraftmotståndare 2009 Jag kan därför inte stödja utskottets förslag till riksdagsbeslut dv s punkt 5.
Tack herr Talman

(Denna min framställning kunde jag inte framföra p.g.a påtryckningar)

Solveig Ternström den 17 juni 2009