Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...
fredag 20 februari 2009
Folkkampanjen: Media kk tema olycka 14 feb 2009
1980 gick jag själv i gymnasiet och var en övertygad kärnkraftsmotståndare. Jag deltog i glödande paneldebatter på skolan, gick i protestmarcher och klädde mig från topp till tå med skrikigt gula Nej Tack knappar. Kärnkraftsolyckan i Harrisburg i USA 1979 fanns färskt i minnet och skräcken för att något sådant skulle hända här hemma var påtaglig hos både politiker och Svenssons. Oklarheterna om sluförvaring av utbränt kärnbränsle gjorde mig bara mer övertygad om att kärnkraft
13 Feb 2009 19:31:56 CET (The bejconpire)
LO:s kärnkraftsstöd tragiskt och beklagligt
2009-02-13 07:00 ELLA ANDERSSON Tipsa en kompis Det har flutit mycket vatten under broarna sedan förra kärnkraftdebatten. Åtskilliga är de forskningrapporter och framsteg som gjorts ifråga om mindre farliga för oss människor och vår planets vidkommande mera hälsosamma, miljövänliga alternativ. Där finns ju en oändlig utvecklingspotential speciellt med tanke på
13 Feb 2009 07:14:52 CET (Värmlands Folkblad)
Folkkampanjen: Media kk tema olycka 13 feb 2009
Det är verkligen med sorg jag lämnar Centerpartiet. Den uppgörelse som har gjorts inom alliansen strider mot de grundläggande värderingar jag har haft som centerpartist alltsedan jag blev medlem i CUF 1982. Kärnkraft är ingen "ren" energikälla. Inte om man tar hänsyn till hela kedjan, från brytning av uran till slutförvaring. Kärnkraft är inget vi "kan leva med", däremot något vi centerpartister kanske måste leva med när majoriteten i riksdagen föredrar
13 Feb 2009 04:50:05 CET (Svenska Dagbladet)
Med teknik från 60-talet
Litet senare skickas en signal till ventilen att den ska stängas. Men den krånglande ventilen stängs aldrig och vattenånga läcker ut genom det öppna systemet. Personalen märker inget och flödet fortsätter oavbrutet under drygt två timmar innan läckaget upptäcks. Under tiden stiger temperaturen mycket snabbt och vid 2 850 graders värme börjar uranhärden smälta och rinna ned på reaktortankens botten. Olyckan i Harrisburg var den första, och fram till i dag, den enda i sitt slag i en
13 Feb 2009 00:05:19 CET (Fokus)
Känns ju tryggt, jättetryggt...
På tal om politisk härdsmälta och partipiskor kan jag ändå passa på att berätta vilken glädje det igår kväll var att få dela middagsbord med en öppen, rak och ärlig centerpartist. Nä, han har inte ändrat uppfattning och kommer inte heller att göra det. Påtryckningarna är hårda
12 Feb 2009 22:11:55 CET (S-Info)
Kärnkraft splittrar arbetarrörelsen
Demoskops senaste opinionsundersökning visar att 70 procent av svenska folket - och 68 procent av socialdemokraterna - anser att kärnkraft ska vara en del av en långsiktig energiförsörjning. Vill LO:s industrifack ha en ny folkomröstning nu när opinionen ser ut att går er väg? - Nej, bevare mig väl.
12 Feb 2009 13:51:20 CET (LO-Tidningen)
Vi blir vår egen undergång
Oavsett hur säkert man anser något vara, så kan det ske olyckor och av egen erfarenhet så vet vi att de kan bli förödande. Kolla på alla skador som en "liten radioaktiv läcka" ställt till med. Fortfarande i dag ser vi konsekvenserna från kärnkraftolyckan som skedde för flera år sedan. Inget försvinner, det bara flyttar på sig. Varför inte satsa på de flödande naturresurserna, vindkraft och på att bygga ut näten med solceller?
12 Feb 2009 10:52:04 CET (Hallands Nyheter)
Stackars Centerpartister!
Centerpartiet var motståndare till kärnkraften. Det lilla företagets chef, Maud Olofsson, påstår sig också vara emot kärnkraft. Nu har hon gått med på att nya reaktorer får byggas!
12 Feb 2009 08:27:45 CET (Allehanda.se)
torsdag 12 februari 2009
Energiutvecklingen mer framgångsrik utan kärnkraft
"Energiutvecklingen mer framgångsrik utan kärnkraft"
2009-02-12 13:33
Idag klockan 14.30 tar näringsminister Maud Olofsson emot oppositionen på Näringsdepartementet för att diskutera den energiöverenskommelse som alliansledarna presenterade förra veckan.
Även Greenpeace kommer att finnas på plats för att påminna om att det finns alternativ som gör miljöfarlig, riskfylld kärnkraft fullständigt onödig och överflödig.
- Det är inte ens en framtidsfråga - de enorma möjligheter förnybar energiteknik och energieffektivitet ger löfte om står redo att ta över redan idag, säger Martina Krüger, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace.
Effektiviseringar och förnybar energiteknik kan försörja energibehov och gynna ekonomin - i Sverige, i Norden och Globalt.
- En grön energiutveckling är klimatsmart, jobbgenererande, leveranssäker, och dessutom sparar den en massa pengar åt företag och samhällen. Varför ska dyr, miljöfarlig, tidsödande kärnkraft få stjäla tid och resurser när möjligheterna finns i vår hand?, undrar Krüger.
Greenpeace riktar sitt budskap till energiministern likväl som oppositionen: vi behöver inte kärnkraften för att lyckas med klimat och jobb.
Lösningen? Greenpeace visar ett möjligt scenario HÄR
Kontakta Greenpeace:Martina Krüger, ansvarig för energi- och klimatfrågor, 070550 2913Jesper Liveröd, pressekreterare, 070 340 54 14
Kärnkraftverk - en bra affär?
2009-02-12 12:14
JAK Medlemsbank ifrågasätter diskonteringsräntan
Inför stora investeringsbeslut görs underlag i ord och siffror. Siffrorna presenteras i en kalkyl med diskonteringsränta som visar om investeringen är ekonomiskt lönsam eller hur den skulle te sig jämfört med alternativa investeringar. Resultatet i kalkylen blir att inkomster och utgifter som ligger nära i tiden är mer värda än de som ligger långt fram i tiden.
- Därför prioriteras investeringar där man kan ta hem inkomsterna snabbt eller där man kan skjuta på kostnaderna, något som JAK Medlemsbank ställer sig kritisk till, säger Ann-Marie Svensson, medlemschef på JAK Medlemsbank.
I kalkylen tar man hänsyn till alla inkomster och utgifter under att antal år framåt. Man använder diskonteringsränta för att vikta inkomster och utgifter framåt i tiden. Man uppskattar en genomsnittlig marknadsränta och inflation och får på så sätt fram den diskonteringsränta man ska använda. Förutsättningen är att det alltid går att förränta pengar och att man alltid får betala ränta för att låna pengar.
Resonemanget som ligger till grund är att framtida generationer kommer att vara rikare än den nuvarande pga av den ekonomiska tillväxten och förmågan att förränta pengar. Därför kan nuvarande generation ta för sig av nyttan utan några ekonomiska betänkligheter för kommande generationer. Det går också bra att lämna kostnader till dem, eftersom de kommer att vara rikare än oss.
- Detta är ett resonemang som JAK Medlemsbank ställer sig kritisk till, säger Ann-Marie Svensson. Kommande generationer kommer att få sämre överlevnadsmöjligheter om nuvarande generation inte tänker om. Vi borde naturligtvis satsa på sådana investeringar som även ger kommande generationer nytta eller rentav överlevnadsmöjligheter. Det mest moraliska är att ta kostnaderna nu och skapa nytta för framtiden.
- Pröva att sätta diskonteringsräntan till 0 % eller t o m negativ så får vi investeringsbeslut som är bättre för kommande generationer. Om man verkligen tar hänsyn till de kostnader som kärnkraften orsakar 100 000-tals år framåt blir det knappast några satsningar på kärnkraft.
Fakta diskontering
Om man väljer en diskonteringsränta på 5 % kommer en kostnad på 100 miljoner kronor om 50 år endast vara värd 9 miljoner kronor i kalkylen. Om diskonteringsräntan är 10 % blir det endast 1 miljoner kronor. Alla kostnader efter 50 år får i princip inget värde alls i kalkylen. Om en investering bidrar till kostnader i 100 000-tals år är detta inget som märks i en investeringskalkyl.
Fakta om JAK Medlemsbank
JAK Medlemsbank verkar för ett samhälle med ekonomiska spelregler som inte skapar klyftor mellan människor eller regioner. JAK Medlemsbank är en kooperativ bank som visar att det går att driva en bankverksamhet som inte bygger på räntor.
JAK Medlemsbanks uppgift är att sprida information om räntefri ekonomi och räntans skadeverkningar på samhället samt att driva bankverksamhet på räntefri grund. Banken ägs av sina medlemmar och medlemsantalet uppgår till 36.000. Inlåningen är för närvarande 930 milj. kr och utlåningen 905 milj.kr.
Mer information
om JAK Medlemsbank på http://www.jak.se/
Kontaktpersoner:
Medlemschef JAK Medlemsbank
Ann-Marie Svensson, tfn 0500-46 45 51, 070-685 63 11, mailto:ann-marie.svensson@jak.se
Ordförande i JAK Medlemsbank
KarinMalin Ekström, tfn 070-393 00 65, karinmalin.ekstrom@fc.jak.se
Regeringens PR-trick...
Åsa Westlund (s):
Regeringens PR-trick lurar väljarna
Westlund (s): Regeringens nya energipaket är en bluff / 2009-02-12 Debatt: Regeringens satsning på hållbara energikällor är inget nytt och fantastiskt utan har redan beslutats av EU. Den 40 procentiga utsläppsminskningen rör dessutom bara mindre del av alla svenska utsläpp. Det enda nya är att regeringen tyvärr dammar av kärnkraften. Jag tror att väljarna kommer att genomskåda det. Det skriver EU-politiker Åsa Westlund (s) i replik till Per Schlingmann (m) och Anna Kinberg Batra.
Den moderatstyrda regeringens främste spinndoktor Per Schlingmann och riksdagsledamoten Anna Kinberg Batra tar ut svängarna i sin artikel här på Europaportalen (090211). Det är tråkigt att den moderata retoriken tappat kontakt med verklighet och sanning. Inga nya målTill att börja med måste man vara klar över att det moderatstyrda kärnkraftsutspelet från förra veckan var ett framgångsrikt pr-trick. Schlingmann och Batra framhärdar lojalt när de skryter över regeringens satsning på hållbara energikällor. Problemet är att dessa mål redan beslutats om av EU. Sverige har redan åtagit sig att genomföra dem innan uppgörelsen presenterades. Det enda nya i det moderatstyrda kärnkraftsutspelet är att regeringen dammar av kärnkraften. Men eftersom kärnkraften är impopulär hos många, inte minst bland centerpartistiska väljare, valde regeringen att presentera de bindande EU-målen som sina egna. Plötsligt framställdes det som att Maud Olofsson vunnit stora investeringar i förnyelsebar energi i utbyte mot att hon gav med sig i kärnkraftsfrågan. I själva verket borde kärnkraftskritikerna i centerpartiet och andra miljövänner i de borgerliga leden att känna sig lurade. Fel om utsläppSchlingman och Batra har också fel när de säger att Sverige nu ska minska sina totala utsläpp med 40 procent. Om de själva hade läst regeringens överenskommelse innan de skrev debattartikeln så hade de sett att målet rör de sektorer som inte täcks i systemet med handel med utsläppsrätter. Det handlar om en minoritet av utsläppen och den totala minskningen blir långt lägre än 40 procent, i synnerhet om man ser till de svenska utsläppsminskningar som regeringen vill skjuta över till fattiga utvecklingsländer. Det vore dock bra om Schlingmann och Batra menade allvar. En total minskning om 40 procent är i själva verket det vi socialdemokrater drivit hela tiden. I så fall kan säkert det bli en bra utgångspunkt för de blocköverskridande samtalen. Moderata bunkergänget
Slutligen till talet om att Sverige under det moderata styret tar på sig ledartröjan för att föra i hamn de internationella klimatförhandlingarna. Detta är en unik uppfattning för det moderata bunkergänget. Sverige har under den nuvarande regeringen i Europa gjort sig känt för att driva på för att merparten av EU:s utsläppsminskningar ska genomföras utanför EU. Det riskerar både att underminera de internationella klimatförhandlingarna och hålla tillbaka utveckling av grön miljö- och energiteknik i Sverige. Det är upprörande att regeringen skadade Sveriges anseende i klimatfrågan. Mer offensiv politikVi socialdemokrater vill investera mer offensivt i gröna och hållbara energikällor, när regeringen väljer att lägga krutet på kärnkraften. Vi tror att väljarna kommer att genomskåda den moderata politiken. Åsa Westlund, Europaparlamentariker (s)
Folkkampanjen: Media 12 februari 2009
En liten chic grupp, Stureplanscentern, hejar på. Under tiden kan jag påpeka lite sanningar som kanske gått de unga förbi. Redan 1961 exploderade en reaktor i USA, vilken senare följdes av Harrisburg som var så nära en härdsmälta man kan komma. I Tjernobyl kämpar man fortfarande mot en härdsmälta eftersom den sk sarkofagen hela tiden spricker. Fast det är klart, sånt här händer ju inte i Sverige förstås.
12 Feb 2009 06:41:29 CET (Eskilstuna-Kuriren)
Avvecklingen ligger fast i Tyskland och Spanien
- Det kommer inte att bli några nya kärnkraftsanläggningar, sade han enligt Público. De åtta anläggningar som Spanien har kommer att köras under sin livslängd men inga nya kommer att startas. Den nuvarande socialistiska regeringen har stängt två kärnkraftverk och diskuterar just nu om driftstiden för anläggningen Santa María Garoña i Burgos ska förlängas. Spanien hade förra året problem med anläggningen Ascó, i Tarragona. Ett läckage som hade pågått sedan i november 2007 upptäcktes först i mars 2008.
11 Feb 2009 16:58:20 CET (Arbetaren)
Mona Sahlins återtåg
Aktivister ser inte bara den tekniska lösningen. För dem bär ståndpunkter stark identitet, moralisk kraft och stora själsdjup, även när de tillkom genom historiska tillfälligheter. Kärnkraften har inbjudit till sådana programmatiska dimensioner. Samtidigt är energifrågan sällsynt dåligt lämpad för politikens logik och tidsrytm. Den kräver långa planeringshorisonter, medan politiken verkar i mandatperioder.
11 Feb 2009 09:28:40 CET (Dagens Nyheter)
Ledare: Mera kärnkraft? Nej tack!
Hur man än vänder och vrider på denna sak, så innebär därmed Maud Olofssons påstådda storsatsning på förnyelsebar energi i själva verket en uppbromsning av en försiktigt inledd energiomställning. Detta är alls inte underligt. Varje satsning på kärnkraft innebär dels att alternativa, förnyelsebara energiformer, som vindkraft, hamnar på undantag och dels att nödvändiga och fullt möjliga energibesparingar blir mindre angelägna, rentav olönsamma. För skall de stora kraftbolagen satsa på nya
11 Feb 2009 08:48:19 CET (Proletären)
Tillbaks till agentöversikt
Konsumenterna får betala
Nya reaktorer skulle visserligen ge mer energi per reaktor och därmed utöka elenergin som kommer från kärnkraften. Finns det då någon koppling till att Sverige skulle avveckla några andra kraftverk som kol eller olja? Med kärnkraft kommer en utbyggnad av alternativa energikraftverk att bromsas in, eller i värsta fall avstanna helt.
12 Feb 2009 06:44:34 CET (Eskilstuna-Kuriren)
Stora hotet mot livet
centern säger ja till mera kärnkraft ..." Det allt överhängande hotet är vår västerländska livsstil och vår konsumism!
12 Feb 2009 06:13:33 CET (Norrbottens-Kuriren)
Metall och S talar tyst om kärnkraften
- Vi i IF Metall har kvar vår grunduppfattning. Vi ser att kärnkraften också behövs i en framtida mix. Däremot är det nu en ny politisk verklighet, en ny politisk karta, efter allianspartiernas överenskommelse. Då behöver inte vi avgöra den frågan exakt i morgon eller ens nästa år, säger IF Metalls ordförande Stefan
12 Feb 2009 06:09:40 CET (Sveriges Radio - Ekot (old))
Denna artikel har publicerats av ytterligare 2källor.
Kraften finns i Norrbotten
När vi nu äntligen löst upp de kärnkraftsknutar som förlamat energidebatten i Sverige så länge finns det möjlighet för Norrbottens basindustri att lägga en besvärlig fråga bakom sig och koncentrera sig på de utmaningar de har att möta. Människor verksamma i den viktiga basindustrin kan nu ges
12 Feb 2009 06:08:30 CET (Piteå-Tidningen)
Skäll på Maud räcker inte
Det kommer att bli mycket spännande att se hur Mona Sahlin kommer att agera. Socialdemokraterna är nämligen splittrade i energifrågan. En del vill fortsätta avveckla kärnkraften, medan andra vill bygga ut den. Att göra alla nöjda är inte lätt. Till detta kommer att många av kärnkraftsförespråkarna tillhör Mona Sahlins fiender, främst fackföreningarna.
12 Feb 2009 06:01:02 CET (Norrtelje Tidning)
Avveckla kärnkraften
Alliansens energipolitik är att lägga ner gamla reaktorer och bygga nya. Det skulle innebära att all forskning och aktivitet att få fram förnyad energi inte skulle vara ekonomiskt bärkraftig mot kärnkraften. Är det så Alliansen vill ha det?
12 Feb 2009 03:16:40 CET (Folkbladet)
Bluffpoker om kärnkraften
och Mona Sahlin som har bytt politik - även om man skulle kunna tro det om man läser våra vanligaste borgerliga tidningar - utan det är Centerpartiets Maud Olofsson. Det är hon som har lämnat sitt partis kärnkraftsmotstånd och öppnat för ny kärnkraft. Det är hon som ensidigt har förkastat tidigare blocköverskridande överenskommelser, i strid med Centerpartiets gamla samarbetstraditioner. Det är Maud Olofsson som har brutit det osynliga kontraktet med väljarna efter folkomröstningen 1981, något
12 Feb 2009 03:12:30 CET (Dagens Arena)
Alliansens oärliga genidrag visar sig
När alla oroas över överkonsumtionen av energi och dess följder går alliansen ut och förespråkar nya kärnkraftverk och därmed mer energianvändning. Det måste väl vara elsparande och ofarligare kraftproduktion som skall eftersträvas. Vi minns alla med avsmak hur Reinfeldt gottade sig i efterspelet av tsunamin för att framställa s som regeringsodugliga.
12 Feb 2009 02:27:21 CET (Länstidningen Östersund)
Kärnkraft är inte lösningen
Det är bara att instämma. För aktörerna bakom Krafttag.nu är siktet främst inställt på ny kärnkraft, en linje som oroande nog verkar vinna gehör på sina håll i regeringen. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tycks ha sällat sig till skaran och Folkpartiet har tidigare sagt att man inte bara vill bana väg för nya kärnkraftverk utan också
12 Feb 2009 02:08:19 CET (Hudiksvalls Tidning)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 3källor.
För rättvisa, miljö och trygghet
från den blå som nu regerar Sverige. Inför valet 2006 lovade exempelvis Kristdemokraterna och Moderaterna sänkt bensinskatt Folkpartiet lovade att nivån i sjukförsäkringen skulle återställas under valperioden och centerpartiet gick till val på att kärnkraften skulle avvecklas. I dag vet vi att de högtidliga vallöftena svikits. I kompromisser som är nödvändiga för att hålla ihop de fyra allianspartierna.
12 Feb 2009 01:47:07 CET (Hälsinge Kuriren)
Kärnkraften den nya heta valfrågan
Kristdemokraterna vill tillåta att nya kärnkraftreaktorer byggs i Sverige, men vill samtidigt ha ett tak för hur många reaktorer som samtidigt ska ha drifttillstånd. Folkpartiets ledare Jan Björklund anklagar Socialdemokraterna för att styra in Sverige i ett beroende av rysk gas. Centern har gjort ett
12 Feb 2009 01:05:32 CET (Hemmets van)
"Hellre arbetslös än uranbrytning som ger många jobb"
Det är bara på att titta hur det ser ut i södra Sverige där man bröt uran på 60-talet. Där läcker det fortfarande ut i naturen. Förra veckan gick de fyra borgerliga partiledarna ut med att upphäva förbudet mot nybyggnad av kärnkraften i Sverige. - Jag är kritisk till att centern gått med på det, men man har ju också fått igenom andra krav på förnybar energi och det är ju bra. Men för den sakens skull är jag inte för uranbrytning, säger Dan-Olov Westberg.
12 Feb 2009 00:35:12 CET (Länstidningen Östersund)
Tillsätt en ny energikommission
I grunden finns emellertid enighet om vikten av att satsa på förnybara energikällor och energieffektivisering. En sådan satsning bör det vara möjligt att omgående enas om. Det som ställer till det är kärnkraften, trots att det egentligen finns en riksdagsmajoritet som inte vill öppna för ny kärnkraft. Hur ska man då lösa upp den hotande blockeringen mot en långsiktig energipolitik i Sverige? Den tidigare centerriksdagsmannen Pär Granstedt föreslår att en ny
12 Feb 2009 00:25:31 CET (Dagen.se)
Dra inte hela Centerpartiet över en kam, Grundberg
att bli marknaden som kommer att avgöra om de gamla reaktorerna kommer att ersättas av nya. Centerpartiet har i förhandlingarna lyckats få med att inga statliga medel ska satsas vid en upprustning eller ersättning av de befintliga reaktorerna. Kärnkraftsindustrin får alltså bära sina egna kostnader. Därför tror jag att risken för nya kärnkraftverk är väldigt liten. Så se den nya energiuppgörelsen som ett sätt att gå vidare mot en energipolitik som inte riskerar elförsörjning i framtiden.
12 Feb 2009 00:20:48 CET (Västerbottens Folkblad)
Finns det cement nog?
att övertyga väljarna om hållfastheten i samarbetet krävs mer av partiledarna än att le ikapp med solen vid arrangerade fototillfällen. En realpolitisk konsensus måste mejslas fram på områden där differensen är stor; från MP:s krav på avveckling av kärnkraften inom 10-12 år och V:s yrkanden på en mer generös asyl- och flyktingpolitik och envist markerade krav på utträde ur EU till försvarspolitiken över till värdefrågor kopplade till familje- och skolpolitiken. Hur varmt Sahlin än talar om samarbetet så
12 Feb 2009 00:20:23 CET (Gefle Dagblad)
Fortsatt arbete mot uranbrytning
Även satsningen på att byta bensin och diesel mot alternativa bränslen som exempelvis biogas och etanol är glädjande. Här har Centerpartiet nått stora framgångar i förhandlingarna. Vi är däremot fortsatt lika kritiska till kärnkraft. Riskerna med denna energiform är oacceptabla, från brytning till slutförvaring och kärnkraften bör därför fasas ut så snart som möjligt. Själva är och förblir vi övertygade motståndare till kärnkraft.
12 Feb 2009 00:19:04 CET (Östersunds-Posten)
replik: Vi har inte övergett motståndet till kärnkraft
Politiken syftar alltså till att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Det är viktigt att ha med sig då man diskuterar regeringens energi- och klimatöverenskommelse. Centerpartiet har inte ändrat uppfattning om kärnkraften, vi har inte övergett vårt motstånd. Men vad som inte framgår av Kågesons artikel ( GP 7/2) och argumentation är att vi säkerställt att inte en enda statlig krona ska satsas på kärnkraften. Det är en viktig del i överenskommelsen och något mycket
12 Feb 2009 00:19:04 CET (Göteborgs-Posten)
Kärnkraften oerhört dyr
Under de senaste decennierna har det byggts få kärnkraftsverk, av strikt ekonomiska skäl. Det är nämligen svårt att få lönsamhet och utan statligt stöd blir det ingen kärnkraft någonstans i världen. Det tar ungefär tio år att bygga ett kärnkraftsverk och under tiden ökar ofta byggkostnaderna utanför ramarna
11 Feb 2009 23:51:58 CET (Proletären)
Från avveckling till utbyggnad
Den svenska borgerliga regeringsalliansens beslut förra veckan att upphäva lagen som förbundit landet att avveckla kärnkraften, innebär att Sverige nu öppet bekänner sig till den energipolitik de i praktiken tillämpat. Alliansregeringens uppgörelse, kallad Den Stora Kompromissen, innebär en utbyggnad av vindkraften, strängare utsläppskrav och fortsatt kärnkraft. Politiskt
11 Feb 2009 23:06:29 CET (Vasabladet)
Gävle ska bli känt för kärnkraft
I ett utspel vill nu riksdagsledamoten Hans Backman (FP) från Hofors att Gävle med omnejd ska satsa på kärnkraften, i vågorna efter förra veckans besked om att regeringen nu har öppnat för nybyggnation av kärnkraftverk. Hans förslag är att Högskolan i Gävle ska ha en utbildning som förser kärnkraftsindustrin med ingenjörer. - En utbildning på högskolan kan även
11 Feb 2009 19:36:13 CET (Arbetarbladet)
Som man frågar får man svar
Alla seriösa opinionsmätningsinstitut vet att man måste vara noggrann med hur man ställer frågorna eftersom formuleringen kan påverka resultatet. Den senaste veckans stora politiska nyhet är att Centern gjort en kovändning om kärnkraften och att 7 av 10 svenskar numera sägs vara för den. Om man studerar den mätningen lite noggrannare, visar det sig dock att det är något lurt med frågan. Enligt TT såg frågan ut så här:
11 Feb 2009 19:07:51 CET (Miljöpartiet)
Avveckla med förnuft
Med denna dubbla satsning funnes inget behov av att bygga nya kärnkraftverk för att klara Sveriges energiförsörjning. Att det ändå är en del i Alliansens energiuppgörelse ter sig därför främst som en eftergift åt det kärnkraftsfetischistiska folkpartiet. Alla argument från folkomröstningen 1980 är i stort sett giltiga
11 Feb 2009 17:20:46 CET (Arbetaren)
Avvecklingen ligger fast i Tyskland och Spanien
- Det kommer inte att bli några nya kärnkraftsanläggningar, sade han enligt Público. De åtta anläggningar som Spanien har kommer att köras under sin livslängd men inga nya kommer att startas. Den nuvarande socialistiska regeringen har stängt två kärnkraftverk och diskuterar just nu om driftstiden för anläggningen Santa María Garoña i Burgos ska förlängas. Spanien hade förra året problem med anläggningen Ascó, i Tarragona. Ett läckage som hade pågått sedan i november 2007 upptäcktes först i mars 2008.
11 Feb 2009 16:58:20 CET (Arbetaren)
Kärnkraftsbeslut leder till energiöverskott
Den överenskommelse som alliansen i förra veckan träffade kring energipolitiken innebär att förbudet mot nybyggnad av kärnkraft upphävs, efter 30 år med siktet inställt på avveckling. Centerpartiet, som tillhörde den kärnkraftskritiska Linje 3 i samband med 1980 års folkomröstning, har nu gett upp sitt motstånd vilket innebär att nybyggnation av kärnkraftverk kommer att
11 Feb 2009 16:57:56 CET (Arbetaren)
Namninsamling mot kärnkraft
Namninsamlingen kräver att regeringen håller sitt vallöfte att inte upphäva förbudet mot att uppföra nya kärnkraftsreaktorer när den borde fokusera på den utveckling för energieffektivisering och förnybara energikällor som precis börjat ta fart i samhället.
11 Feb 2009 16:28:04 CET (Svenska Naturskyddsföreningen)
Bröstmjölk istället för blogg
Maud Olofsson vill bygga kärnkraftverk för sina babies. Och för babiesarnas babies. Tage Danielsson förklarar sannolikheten kring det här med att kärnkraften ska vara bra:
11 Feb 2009 14:57:42 CET (Maryam Yazdanfar)
Kärnkraftsutbildning till Högskolan i Gävle
Hans Backman säger till Gävledala att han som ledamot i högskolans styrelse kommer att verka för en ny ingenjörsutbildning med inriktning på arbete vid de svenska kärnkraftsverken. Detta med anledning av regeringens överenskommelse nyligen, som innebär att fler kärnkraftsverk kan komma att byggas i Sverige, vilket Hans Backman hoppas på.
11 Feb 2009 14:20:42 CET (SVT-Nyheter)
Radioaktiva skodon
Här får radioaktiva skyddskläder, utbytta delar från kärnkraftverken och filter från reaktorbassängerna sin sista vila. Inpackade i plåt och betong. Men vår guide var så glad och kvittrande och verkade inte bekymrad över sin arbetsplats eventuella hälsorisker.
11 Feb 2009 13:43:50 CET (Fokus)
Norberg nytänkare på energiområdet?
cirka 30 öre per producerad kilowattimma. Det är tack vare dessa bidrag som det byggs ny vindkraft. Investeringskostnaderna för vindkraften är visserligen mycket höga, men när ett vindkraftverk väl är byggt har det låga driftkostnader jämfört med kärnkraften. Det finns därför ingen motsättning mellan att satsa hårt på vindkraften de närmaste femton åren och att öppna för att kunna byta ut våra gamla kärnkraftverk mot nya säkrare och mer effektiva någon gång på 2020-talet. Låt oss därför kliva upp från
11 Feb 2009 12:04:15 CET (Socialdemokraterna Södertälje)
Obegriplig rödgrön millimeterrättvisa
nu skulle ha ångrat oss och vill avskärma oss". Ja, och överlämna dem i händerna på Ryssland med sin gas. Den bleka förklaringen måste vara att Mona Sahlin vill blidka de industrivänner inom LO som anser att hon borde ha gjort upp med alliansen om kärnkraften. Genom protektionistisk retorik försöker Sahlin övertyga dem om att Sveriges elförsörjning är tryggad även med en rödgrön regering. Protektionism är en farlig väg att gå, men tyvärr syns här och där tendenser att lockas av dess trångsynta
11 Feb 2009 11:38:48 CET (Östgöta Correspondenten)
Interpellation 2008/09:325
uran är mycket miljöförstörande. Försök att bryta uran i Sverige har genomförts i Ranstad i Västergötland, i Pleurajokk i Lappland och Lilljuthatten i Jämtland . Men vi har hittills kunnat säga nej till brytning i stor skala med hänvisning till att kärnkraften är en parantes i Sverige och ska fasas ut allt efter de blir uttjänta och förnyelsebar energi kan tillföras. Nu aktualiseras frågan på nytt eftersom den borgerliga regeringen gett klartecken till 10 nya kärnkraftverk Sverige importerar uran från
11 Feb 2009 11:06:23 CET (Sveriges Riksdag)
Europas fossila el
relativt lite fossil el. Till exempel kommer endast en tiondel av Frankrikeselproduktion från förbränning av fossila bränslen och Litauen ligger strax efter med lite drygt 20 procent fossil el. Gemensamt för dessa länder är att de alla har en stor kärnkraftsproduktion. Ett land som sagt blankt nej tillkärnkraft är Danmark. Där har man istället satsat stort på vindkraft.
11 Feb 2009 09:37:39 CET (Ekonomifakta)
Myter om kärnkraft
1) "Hälften av Sveriges energiförsörjning kommer från kärnkraft". Kärnkraft bidrar endast med knappt 13 procent till Sveriges energiförsörjning. Olja bidrar med cirka 40 procent, biobränslen med cirka 24 procent och vattenkraft med drygt 13 procent.
11 Feb 2009 09:31:06 CET (Hallandsposten)
Rödgrönt energiförslag valvinnare?
av den gradvisa avregleringen, och även på grund av att det statliga Vattenfall har velat leka affär i Europa med den svenska befolkningens pengar. Det har fått till följd att "vi" nu äger en hel bunt kolkraftverk i Tyskland, och även utdömda kärnkraftsverk. Men det har också fått som resultat att Vattenfalls styrelse och direktörer numera ligger i internationell toppklass när det gäller både löner och bonusar. Sveriges befolkning har fått finansiera detta med en mer än tiofaldig ökning av elräkningen.
11 Feb 2009 09:19:06 CET (Jinges Web och Fotoblogg)
Nu blir vindkraften onödig
Vi anser att Ekenstens ruin kommer för nära vindparken, och frågan är ju om området är utforskat av arkeologer. Detta har varit en forntida boplats. Alliansregeringen vill ju att vi ska starta nya kärnkraftverk. Det skulle bli billigare att skrota Oxhult-Kåphultsparken idag, då är det ju inte så många fundament att forsla bort. Som jag förstår det skulle vindkraften vara alldeles för dyr att använda jämfört med kärnkraften.
11 Feb 2009 09:18:34 CET (Hallandsposten)
Vem gav Maud rätt att ändra partiets åsikt?
Det gör Sverige till ett militärt mål ifall en väpnad konflikt skulle uppstå. Diversifiering är inte bara ett måste ur miljösynpunkt utan även ur ett strategiskt försvarsbehov. Kärnkraften måste bort och ersättas med miljövänliga energiformer. Vilka dessa är kan bara en kraftig satsning på forskning ge svar på. I dessa dagar när finanskrisen härjar just på grund av felaktiga satsningar och friheter från oansvariga regeringar i många
11 Feb 2009 09:14:55 CET (Allehanda.se)
Jan-Olof Bengtsson: Avveckling eller utveckling
utlämnade och beroende av Putins humör och trycket i hans gasledningar för att få värme. Så mycket för solidaritet. Kanske handlarSahlins utspel om en nordisk energiunion för att få bort uppmärksamheten från regeringens överraskande uppgörelse om kärnkraften, tack vare centern och Maud Olofsson. Uppgörelsen debatteras i riksdagen i morgon där oppositionen är inbjuden att delta för att skapa brett samförstånd. Å andra sidan vill väl regeringen innerst inne inte ha någon gränsöverskridande lösning utan
11 Feb 2009 08:52:39 CET (Kvällsposten)
Ledare: Mera kärnkraft? Nej tack!
Hur man än vänder och vrider på denna sak, så innebär därmed Maud Olofssons påstådda storsatsning på förnyelsebar energi i själva verket en uppbromsning av en försiktigt inledd energiomställning. Detta är alls inte underligt. Varje satsning på kärnkraft innebär dels att alternativa, förnyelsebara energiformer, som vindkraft, hamnar på undantag och dels att nödvändiga och fullt möjliga energibesparingar blir mindre angelägna, rentav olönsamma. För skall de stora kraftbolagen satsa på nya
11 Feb 2009 08:48:19 CET (Proletären)
Bombmisstänkt åtalas för doping
Polisen upptäckte dopningsmedel i mannens bil i samband med att han greps misstänkt för sabotageförsök mot kärnkraftverket i våras, Misstankarna om att ha försökt sabotera kärnkraftverket lades senare ned.
11 Feb 2009 08:46:39 CET (Sveriges Radio)
Enighet är överskattat
Högerblocket tycks ju övertygat om att de kommer att vinna väljare på att ge tummen upp för kärnkraft medan vänsterblocket säger nej. Inte minst som industrins fackliga företrädare gillar förslaget om att göra Sverige ännu mer beroende av kärnkraft - och då svenskarna också verkar ha köpt tanken på kärnkraft som både billigt och miljövänligt. Ändå
11 Feb 2009 08:42:50 CET (Allehanda.se)
SEKO och Elektrikerförbundet tror inte att kärnkraften är huvudlösningen
Nätverket uppfattas alltmer som en lobbyorganisation för enbart kärnkraft. SEKO och Elektrikerförbundet har ett bredare perspektiv i vilket kärnkraften självfallet är en del men inte huvudlösningen för Sveriges framtida energiförsörjning."
11 Feb 2009 08:38:28 CET (S-Info)
(m): Kärnkraft och förnybar energi är framtiden
Även i vår omedelbara närhet kan många fler länder göra betydligt mer. Och det finns inga ursäkter för att inte sätta igång redan nu. Behövs mer kärnkraft Inom EU står klimatvänlig kärnkraft och förnyelsebara energikällor för en alldeles för liten andel av energiproduktionen. Istället är EU är på många håll fortfarande hopplöst beroende av fossila bränslen.
11 Feb 2009 08:24:39 CET (Europaportalen.se)
C har gett upp sina ideal
Det är inte bara pinsamt att centern försöker spela på sitt falska miljöengagemang samtidigt som man ger klartecken till att bygga nya kärnkraftverk. Man försöker dessutom visa hur duktiga man är genom att satsa 300 miljoner på forskning av förnyelsebar energi. Jämför gärna den summan med vår EU-avgift.
11 Feb 2009 08:20:21 CET (Barometern)
Uppgörelsen ingen garanti
Sedan kan man fråga sig vad regeringens alliansuppgörelse står för. Den ger inga garantier för en snabb tillförsel av billig energi till basindustrin. Att bygga nya kärnkraftverk tar lång tid. Någon ska dessutom vara beredd att stå för en kostnadskrävande investering. Resultatet blir dyr el som dessutom kopplas samman med ett europeiskt eldistributionssystem där priserna är svåra att påverka.
11 Feb 2009 08:08:00 CET (Dalarnas Tidningar)
Signerat David Nyström: Alfvén, Fälldin och Bohlin (11/2)
Kanske hade Volvo och Saab i dag varit världsledande tillverkare av elbilar. Men - hade svensk kärnteknik haft dagens höga säkerhetsstandard? Thorbjörn Fälldins engagerade motstånd mot kärnkraften kan sägas ha bäddat för den uppgörelse som hans parti ingick i förra veckan, vilken ju innebär att kärnkraften tvärtemot att avvecklas, som Fälldin strävade efter, i stället blir kvar i Sverige för överskådlig tid. Fälldin drev fram dagens rigorösa
11 Feb 2009 07:49:06 CET (Västerbottens-Kuriren)
Jytte Guteland: "Regeringen ger efter för kärnkraftslobbyistserna"
Centerpartiets ledare uttrycker till och med att "vi får leva med kärnkraften ett tag till" vilket är lika häpnadsväckande som om Socialdemokraternas partiledare skulle säga att "vi får leva med lite svartkontrakt". SSU uppmanar därför Sveriges riksdagsledamöter att rädda regeringen från att genomdriva ett stort misstag och i
11 Feb 2009 07:47:32 CET (Nerikes Allehanda)
onsdag 11 februari 2009
Demonstrationer på nytt...
”Om vi inte passar oss kan en riktigt allvarlig olycka hända”
Grön Ungdom valde att förlägga manifestationen till Skövde efter debatten om att borra efter uran i Skaraborg.
Centerns svängning i kärnkraftsfrågan kommer att väcka debatt, tror Joakim Larsson, en av deltagarna.
Bar ansiktsmaskerFlera av deltagarna hade ansiktsmasker och skyddsoveraller på sig.
– Det är för att på ett tydligt sätt symbolisera vad det värsta med kärnkraft är. Om vi inte passar oss kan en riktigt allvarlig olycka hända. Det är alltid den mänskliga faktorn som felar hur säker tekniken än är, säger Elias Ytterbring.
”Dålig arbetsmiljö”Ytterbring menar att det finns många negativa konsekvenser av att använda kärnkraft, bland annat var man ska göra av avfallet. Och Joakim Larsson håller med.
– Den största risken är ju att det blir en dålig arbetsmiljö för de som arbetar med uranbrytning. Det blir också bestående skador på miljon, säger Joakim Larsson.
Brev om Tjernobyl...
Jag uppskattar att någon sett detta. Själv har jag varit där 4 gånger, första gången 1994.
Har jobbat med ideellt hjälparbete hela tiden. Arbetatpå många platser med anknytning till de olika strålningszonerna. Känner enfamilj som miste en anhörig som var med vid släckningsarbetet i Tjernobylkatastrofen.
Jag har förmedlat stora mängder skor och kläder i området och har på såsätt hört många berättelser och livsöden som påverkats av problemen somkärnkraften inneburit. Fortsätt att förmedla ditt budskap! Vem skall en gång ta hand om allt kärnavfall och alla smittade byggnader?
HälsningarBengt Pettersson
Paul Rimmerfors i Dala-Demokraten
Paul Rimmerfors reaktioner mot kärnkraftsuppgörelsen ska ses mot bakgrund av hans arbete mot en svensk atombomb, mot kärnkraft och för fred. 1964 höll han ungdomens hyllningstal när Martin Luther King fick Nobels fredspris.
Paul Rimmerfors kämpade i slutet på 1950-talet mot svensk atombomb. Han blev suppleant i folkpartiets ungdomsförbunds styrelse efter att under en kongress ha debatterat i fyra timmar mot atombombsanhängaren Per Ahlmark (senare vice statsminister). Vid den efterföljande omröstningen vann Ahlmarks uppfattning med 40 mot 9 ombud.
Mot kärnkraft
- Jag fick uppleva att Olof Palmes jasså-idé Linje 2, mitt emellan ja och nej, segrade med 0,7 procent över det tydliga avvecklingsalternativet Linje 3. Hans Blix fanns i ledningen för Linje 2. Centern och kristdemokraterna tillhörde Linje 3 och båda har nu aktivt bytt åsikt och förordar fortsatt svenskt beroende av kärnkraften, trots 30-åriga löften om satsning på alternativa energiformer istället, ett stort svek i sig, menar Rimmerfors.
Folkkampanjen: Media 11 februari 2009
Likväl har vi de senaste åren sett anmärkningsvärda säkerhetsbrister på de svenska kärnkraftverken. Tack och lov fanns flera säkerhetssystem och så kanske det var lite tur också. Men tänk om det blir ett rejält radioaktivt utsläpp från kärnkraftverket i Oskarshamn. Tre mil runt Oskarshamn blir folk sjuka och måste evakueras. Har vi otur med vinden kanske Gotland måste utrymmas.
11 Feb 2009 04:06:31 CET (Helagotland)
Tre steg - förännu säkrare kärnkraftverk
- Vi har stegvis gått från andra generationens kärnkraftsteknik till tredje generationen och är på väg mot den fjärde generationen. Säkerheten är helt annorlunda med dagens teknik, säger Janne Wallenius. Han lyfter fram tre avgörande förbättringar som höjt säkerheten och minskat risken för radioaktiva utsläpp.
11 Feb 2009 03:17:59 CET (Ny Teknik)
"Ny kärnkraft ökar kärnvapenrisk"
Den viktigaste anledningen till att kärnkraften måste fasas ut är dess koppling till möjligheten att framställa kärnvapen. Det enda effektiva sättet att på lång sikt minska denna risk är att göra den civila kärnkraftsteknologin ekonomiskt ointressant. Det skriver Lennart Olsson, professor och
11 Feb 2009 00:38:03 CET (Sydsvenska Dagbladet)
Låt inte marknaden styra energifrågan
Är det "marknadens" profitbehov som ska bestämma hur vårt lands inriktning i energifrågan ska se ut??? Omdömeslöst! Dessutom är det ju rent svammel att inte "skattepengar" ska subventionera kärnkraften - Vattenfall är delägare i kärnkraften och Vattenfall ägs av svenska staten ... och dessutom - OM det skulle hända en kärnkraftsolycka torde svenska staten vara tvungen att betala eftersom konsekvenserna blir så oerhört kostsamma så det finns inga
11 Feb 2009 00:23:55 CET (Västerbottens Folkblad)
Mera kärnkraft? Nej tack! v. 7
Hur man än vänder och vrider på denna sak, så innebär därmed Maud Olofssons påstådda storsatsning på förnyelsebar energi i själva verket en uppbromsning av en försiktigt inledd energiomställning. Detta är alls inte underligt. Varje satsning på kärnkraft innebär dels att alternativa, förnyelsebara energiformer, som vindkraft, hamnar på undantag och dels att nödvändiga och fullt möjliga energibesparingar blir mindre angelägna, rentav olönsamma. För skall de stora kraftbolagen satsa på nya
10 Feb 2009 16:56:48 CET (Kommunistiska Partiet)
Nu får vi huka oss - för nu laddar de om
are med flera. Före detta försäkringstjänstemannen Göran Hägglund talar vackert om de stora energibehoven, som han vill lösa. Men hittar han någon som vill försäkra oss mot en eventuell kärnkraftsolycka? Knappast. Svikaren Maud Olofsson öppnar alla dörrar men tror inte, att någon ska använda friheten att bygga ut kärnkraften.
10 Feb 2009 12:01:03 CET (Socialdemokraterna Södertälje)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 2källor.
Professor i reaktorfysik positiv till kärnkraften
- Det finns en majoritet för det inom socialdemokratin, om S-ledningen lyssnar på sina sympatisörer. Han ser två skäl till att den svenska opionen om kärnkraft tycks svänga. - Dels har vi haft kärnkraft i 25 år och det har gått bra, dels beror det på klimatfrågan. Först någon gång på 2020-talet kan det bli aktuellt att byta ut några av de äldsta svenska reaktorerna.
10 Feb 2009 10:36:54 CET (TTELA.se)
Känslor & kärnkraft
Gör ägarna av kärnkraftverk, och andra potentiellt farliga industrianläggningar, på lika villkor fullt ansvariga för effekterna av olyckor, och kräv att de är fullt försäkrade, så att det blir försäkringsbolagen i stället för politikerna som slutligen gör riskbedömningarna. Om
10 Feb 2009 09:11:58 CET (Aftonbladet)
Kärnkraft ingen räddning
Att bygga kärnkraft tar tid. Lång tid. De kärnkraftverk som redan har planerats kan stå klara tidigast år 2020, och då måste utsläppen redan ha minskat med 40 procent om vi ska klara att begränsa jordens uppvärmning till mindre än två grader och undvika en storskalig
11 Feb 2009 06:11:08 CET (Norrbottens-Kuriren)
Den allt dyrare kärnkraften räddar inte klimatet
Var ska alliansen ta pengar ifrån den här gången? Vi ställer oss mycket kritiska till Centerpartiets "både ha kakan och äta upp den". Varför bygga kortlivade kärnkraftverk samtidigt vi gör en kraftig investering i förnyelsebar energi såsom solenergi, vindkraft och vattenkraft? Varför inte satsa all energi på helt ren energi? En vanlig bedömning av seriösa analytiker är att de ungefärliga kostnaderna för ny kärnkraft
11 Feb 2009 06:07:41 CET (Norrländska Socialdemokraten)
Frustrerande kraftlös
skulle också oppositionen, tagna på sängen av att alliansen lyckats komma överens i en så knivig fråga, leverera en uppgörelse. Det tog två dagar av förhandling i Bommersvik, sedan kunde de rödgröna meddela vad alla redan visste: de vill avveckla kärnkraften. Särskilt glad var Maria Wetterstrand (MP): "Det har varit en väldigt positiv stämning med mycket skratt", sade hon. Men alla de anställda inom Norrbottens energikrävande basindustri som hoppats på en mer konstruktiv socialdemokratisk energi- och
11 Feb 2009 06:07:17 CET (Norrbottens-Kuriren)
Med politiken i centrum
Frågor som behöver kloka och långsiktiga svar. Ett svar är redan givet. Kärnkraften tillhör inte framtiden. Den tillhör i stället det förnybara. Det finns en bred samsyn kring vikten av trygghet i förändring, när lågkonjunkturen hotar jobben.
11 Feb 2009 06:06:30 CET (Karlskoga Kuriren)
Kärnkraften gynnar jobben
klimatförstörelse och att minimera riskerna för skadlig påverka på vår miljö i dag och för framtiden. All energiproduktion påverkar människor på något sätt, men avsaknaden av den samma påverkar i regel än värre! När vi nu äntligen löst upp de kärnkraftsknutar som förlamat energidebatten i Sverige så länge finns det möjlighet för Norrbottens basindustri att lägga en besvärlig fråga bakom sig och koncentrera sig på de utmaningar de har att möta. Människor verksamma i den viktiga basindustrin kan nu ges
11 Feb 2009 06:06:07 CET (Norrländska Socialdemokraten)
Spillvärmen från Forsmark ska tas bättre till vara
Forsmark har testats för att få nytt tillstånd för sin verksamhet. I samband med det har miljödomstolen satt upp vissa villkor. Exempelvis har en åtgärdsplan för hur arbetet med att ta till vara på spillvärmen inom kärnkraftverket nyligen upprättats och lämnats in till tillsynsmyndigheten länsstyrelsen. - Vi kan ställa krav på hur det ska gå till rent konkret. Just nu inväntar vi beslut från Svensk Kärnbränslehantering om var slutförvaringen ska ske, säger länsstyrelsens
11 Feb 2009 06:03:47 CET (Upsala Nya Tidning)
Osäker kraft
Vi har genom en folkomröstning beslutat att lägga ner vårt kärnkraftprogram. Detta har redan försenats av olika anledningar så det verkar som om våra nuvarande styrande politiker kommer att bortse från resultatet av denna omröstning. Gå inte in i denna fälla, kärnkraften har ingen framtid.
11 Feb 2009 05:19:40 CET (Södermanlands Nyheter)
Kan Sahlin rädda Olofsson ur kärnkraftsfällan?
Maud Olofsson har inte lärt av Thorbjörn Fälldins misstag. Efter valet 1976 trodde sig Fälldin genom villkorslagen kunna stoppa fortsatt laddning av kärnkraftverk. Lagen ställde krav på slutförvaring av avfall som Fälldin menade att bolagen aldrig skulle kunna uppfylla. Men eftersom han var ensam om sin tolkning blev det som majoriteten ville.
11 Feb 2009 04:50:29 CET (Svenska Dagbladet)
Sahlins nationalism
Sahlin vill att regeringen ska stoppa planerna på att bygga en elkabel till Baltikum, eftersom det kan leda till ett högre energipris i Sverige. Det är inte helt lätt att följa med i svängarna. Sahlins energipolitiska idéer verkar styras mer av partitaktiska överväganden än av egna övertygelser.
11 Feb 2009 04:06:31 CET (Helagotland)
Skäl till rädslan
Drivkraften för min åsikt om kärnkraften är att jag anser den vara den farligaste energikällan som människan kommit på. Hittills. Därför vill jag avveckla denna, som jag och många med mig ser det, livsfarliga energikälla.
11 Feb 2009 04:06:31 CET (Helagotland)
Här är industrins nya drömreaktor
de största kraftverken. Med tanke på den skyhöga investeringen öppnar Håkan Buskhe armarna för andra energiintressenter. -Vi är öppna för samarbete, säger Håkan Buskhe, som redan diskuterar en ny reaktor med Mats Gustavsson, vd för det nya svenska kärnkraftsbolaget Industrikraft i Sverige AB. Företaget drogs igång av Holmen, Boliden, Stora Enso, SCA och Eka Chemicals i december. - Vårt mål är att bygga ett nytt kärnkraftverk åt basindustrin, säger Mats Gustavsson.
11 Feb 2009 03:20:16 CET (Ny Teknik)
Jan Björklund: Vi ska inte ha fler reaktorer - men större
Sverige ska ha max tio reaktorer också framöver. Det meddelade folkpartiledaren Jan Björklund i förra veckan när energiuppgörelsen mellan alliansparti-erna blev klar. Samtidigt sa han att de nya kärnkraftverken får ha större kapacitet. Uppgörelsen utgår alltså från antalet reaktorer och innehåller inget känt tak för effekthöjningar. Ny Teknik har räknat ut medelvärdet av effekten från de nuvarande tio reaktorerna, utifrån uppgifter på kärnkraftsbolagens
11 Feb 2009 03:19:53 CET (Ny Teknik)
Tre steg - för ännu säkrare kärnkraftverk
- Vi har stegvis gått från andra generationens kärnkraftsteknik till tredje generationen och är på väg mot den fjärde generationen. Säkerheten är helt annorlunda med dagens teknik, säger Janne Wallenius. Han lyfter fram tre avgörande förbättringar som höjt säkerheten och minskat risken för radioaktiva utsläpp.
11 Feb 2009 03:17:59 CET (Ny Teknik)
Tre små ord
Ledare "Nyinvesteringar bör ske i vind, våg- och vattenkraft, samt kraftvärme i den utsträckning det inte stör industrins råvaruförsörjning. Kärnkraften bör inte avvecklas i förtid utan uppgraderingar av dagens tio reaktorer bör kunna ske för att både öka säkerhet och elförsörjning. Givet de klimatpolitiska målen bör framtida investering i ny kärnkraft (när befintliga reaktorer måste avvecklas) inte
11 Feb 2009 03:03:18 CET (Folkbladet)
Skådespel à la Maud
Inte mer långtgående än en marginell höjning av de krav EU redan ställt på Sverige. Den andra sidan har pratat ihop sig. Till och med Miljöpartiet verkar nu berett att släppa alla tankar på en tokavveckling av kärnkraften och istället acceptera en långsam avveckling i takt med vad landets samlade elbehov tillåter och en snabb utveckling av de förnyelsebara källorna. Alltså i stort sett den position som Centerpartiet stod för innan man lät makt gå före övertygelse. De
11 Feb 2009 01:51:38 CET (Nyheterna)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 2källor.
Den gamla linjen var inte framgångsrik
mellan de borgerliga partierna är tillända och vi har fått ett beslut som innebär en mycket stor satsning på förnyelsebara energikällor. Vi får en energipolitik som är världsledande, som tar klimatfrågan på allvar samtidigt som det blir tydligt att kärnkraften inte är framtidens lösning. Från att idag ha en elproduktion baserad på vattenkraft och kärnkraft slås fast att vi måste ett tredje ben nämligen nya förnyelsebara energikällor. Vissa kräver att Centerns partistämma ska få säga sitt om kompromissen
11 Feb 2009 01:30:31 CET (Hudiksvalls Tidning)
Kärnkraft dubbelt så dyr som vindkraft (11/2)
Den är dessutom minst tre år försenad enligt franska företaget Areva, som ansvarar för bygget. Partnern, tyska Siemens, har nu beslutat att dra sig ur bygget på grund av förseningskostnader på drygt 25 miljarder kronor. Det är en myt att kärnkraften är koldioxidfri Det framgår av en aktuell studie vid det välrenommerade Stanford-Universitetet i USA, publicerad nyligen i Energy & Environmental Science, 40 sidor, 117 vetenskapliga referenser, " Review of solutions to global warming, air pollution
11 Feb 2009 01:18:35 CET (Västerbottens-Kuriren)
Behöver vi verkligen mer el?
Nu har även Centerpartiet rättat in sig i ledet. Deras budskap går inte att ta miste på, det döljs endast under ett tunt lager grön fernissa. Sverige behöver kärnkraft. Helst ska det vara mer än idag men åtminstone lika mycket. Någon avveckling vill de inte veta av.
11 Feb 2009 01:17:31 CET (Ljusdals-Posten)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 2källor.
Den finns en gräns för kompromisser
skull! Det lär inte räcka med att hennes barnbarn utan även deras ättlingar - och alla våra - ska handha atomsoporna i hundratusentals år. I lunchekot intervjuas Vattenfalls vd, Lars G Josefsson, som konstaterar: vi har mycket god erfarenhet av kärnkraft. Ja, då säger han naturligtvis samtidigt att urangruvearbetarna i Uzbekistan och Namibia har mycket god erfarenhet av sitt gruvarbete, allt annat är ologiskt. I radions Ring P1 hörs en tvärsäker man påstå att: kärnkraften är väl inte så farlig så
11 Feb 2009 01:13:20 CET (Hudiksvalls Tidning)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 3källor.
En överspelad uppgörelse
och hållbar värld är rubrikerna. Skatterna nämnas alltså inte som en särskilt prioriterad fråga, trots att skattepolitiken utgör själva fundamentet i ett välfärdssamhälle. Det kan väl inte vara så att skatterna är lika känsliga för trion som kärnkraften? Miljöpartiet har ju inte direkt gjort sig känt som ett progressivt skatteparti utan har i stället anammat det mesta av borgerligt skattetänk. Eftersom de borgerliga redan svängt av från den stora skatteuppgörelsen 1991 har S+MP+V möjlighet att ta
11 Feb 2009 00:41:25 CET (Västerbottens Folkblad)
Baltikums sak inte Sahlins
inför energisamtalen med regeringspartierna att planerna på nya elkablar till Europa, till EU, bör skrinläggas. De måste ha spännande diskussioner på det socialdemokratiska partihögkvarteret i dessa dagar. Partisekreteraren Håkan Juholt, från kärnkraftsstaden Oskarshamn, var nämligen socialdemokraternas företrädare i försvarsberedningen. Det är hans överenskommelse som Mona Sahlin nu underminerar. Poängvärt är att vänstern och miljöpartiet också skrev under försvarsberedningens rapport, väl medvetna om
11 Feb 2009 00:38:50 CET (Smålandsposten)
"Ny kärnkraft ökar kärnvapenrisk"
Den viktigaste anledningen till att kärnkraften måste fasas ut är dess koppling till möjligheten att framställa kärnvapen. Det enda effektiva sättet att på lång sikt minska denna risk är att göra den civila kärnkraftsteknologin ekonomiskt ointressant. Det skriver Lennart Olsson, professor och
11 Feb 2009 00:38:03 CET (Sydsvenska Dagbladet)
Låt inte marknaden styra energifrågan
Är det "marknadens" profitbehov som ska bestämma hur vårt lands inriktning i energifrågan ska se ut??? Omdömeslöst! Dessutom är det ju rent svammel att inte "skattepengar" ska subventionera kärnkraften - Vattenfall är delägare i kärnkraften och Vattenfall ägs av svenska staten ... och dessutom - OM det skulle hända en kärnkraftsolycka torde svenska staten vara tvungen att betala eftersom konsekvenserna blir så oerhört kostsamma så det finns inga
11 Feb 2009 00:23:55 CET (Västerbottens Folkblad)
Snacka klimat med Reinfeldt
Många har väntat på besked om regeringens klimatpolitik. De fick inte svar på sina frågor i alliansens uppgörelse. Oavsett vad man tycker om kärnkraften så kommer inte nya reaktorer att ersätta några fossila bränslen före år 2020. Så var är regeringens åtgärder för att verkligen göra något åt växthuseffekten? Regeringen vill klara en minskning på två miljoner ton koldioxid genom höjda miljöskatter.
11 Feb 2009 00:22:45 CET (Aftonbladet)
Till slut blir också S ett parti som alla andra
och inom socialdemokratin. I går tog de tre partierna chansen att markera en gemensam linje i energifrågan inför överläggningarna med regeringen senare i veckan. Men sanningen är ju att socialdemokratin är djupt och öppet splittrad just i frågan om kärnkraften - och det är intressant att inte heller gårdagen gav annat än hårda ord om alliansens uppgörelse om energipolitiken, men inget entydigt besked om att avvecklingslagen och förbudet mot nybyggnad i kärntekniklagen ska återinföras vid en valseger
11 Feb 2009 00:15:12 CET (Upsala Nya Tidning)
Högre elpriser med EU-nät för el
i sina farhågor, med en avreglerad elmarknad där de elproducerande bolagen kan sälja till högstbjudande så drivs elpriserna upp. De kampanjer som näringslivet, den elintensiva industrin och delar av fackföreningsrörelsen bedrivit för att få nya kärnkraftverk kan därmed visa sig bli ett självmål. Eltillgången blir större men eftersom marknadspriserna ute i Europa styr förlorar industrin den konkurrensfördel som de relativt låga svenska elpriserna inneburit. Rent principielltkan däremot Sverige inte
11 Feb 2009 00:14:10 CET (Skånska Dagbladet)
En unik överenskommelse
I över 30 år har energipolitiken skapat låsningar i svensk politik. Genom den unika överenskommelsen har regeringens 4 partier nu en samsyn. Genom att öppna för att ersätta dagens kärnkraftreaktorer med nya och samtidigt storsatsa på förnyelsebara energikällor tar Alliansen ansvar för klimatet, elförsörjningen och för jobb och välfärd även i framtiden. Kontrasten till Socialdemokraterna är tydligare än någonsin. Under årens lopp har vi hört
11 Feb 2009 00:12:59 CET (Västerviks-Tidningen)
Hur vill Jens Nilsson ha det?
Det vill säga att konsumenterna betalar en "extra skatt" på sin el och som sen staten delar ut bland annat till vindkraftägare. Utan dessa gröna certifikat är inte vindkraften lönsam idag! Man kan få intrycket att Jens Nilsson inte vill ha kärnkraft - är det så? Ett klart besked vore bra. Kärnkraften står i dag för en lika stor andel av elproduktionen som vattenkraften i landet.
11 Feb 2009 00:06:27 CET (Länstidningen Östersund)
Nu hackas det på Mona Sahlin i högerpressen - Hon uppfattas som hot mot regeringsmakten. Och så är det.
Pluggar med usla ekonomiska villkor eller är arbetslös sedan lång tid. Jag känner dem som sökt jobb i ett och ett halvt år. De bryr sig inte heller om hur många kärnkraftverk Maud Olofsson o Co vill bygga. De vill ha jobb. Vi ska naturligt vis uppfatta försöken att mosa Mona som ett bevis på att högeregeringen uppfattar henne som ett hot mot sitt regeringsinnehav.
11 Feb 2009 00:06:15 CET (S-Info)
S borde byta ut Sahlin
pannan! Beträffande kabeln mellan södra Sverige, eventuellt östra Blekinge och Litauen, för det är väl den hon har i tankarna, så är det ett förslag som EU stödjer. Om man tänker lite längre kanske den kabeln kan göra att Litauen faktiskt stänger kärnkraftverket i Ignalina och avstår från att bygga nytt. Vore det inte en lättnad för alla kärnkraftsmotståndare inom oppositionen? I morgon ska regeringen och oppositionen träffas för energisamtal.
11 Feb 2009 00:03:02 CET (Blekinge Läns Tidning)
Att begrunda i Ragunda
In med nya krafter! Ring ut det gamla. Hoppsan, vad snabbt C-märkta politiker i länet ändrade sig om kärnkraften. Kärnkraft kräver uran, vilket finns i Jämtlands län. Nästa reträtt från Centerns sida blir kanske att tillåta uranbrytning, med motiveringen att det är bättre att ta ur egen mark än att köpa utifrån.
10 Feb 2009 23:45:19 CET (Östersunds-Posten)
Det blåser också på vintern
samlar in och analyserar behövs för att bygga ut vindkraftskapaciteten i enlighet med målsättningarna i Finlands energi- och klimatstrategi. Tanken är att före 2020 öka kapaciteten till 2 000 megawatt. Det är lite mera än den kapacitet den nya kärnkraftsenheten som nu är under byggnad i Olkiluoto har. Finlands nuvarande vindkraftskapacitet är ändå långt från det målet, 140 megawatt. Gårdagens mellanrapport ger en möjlighet att komma i gång med planeringen av ny vindkraft snabbt.
10 Feb 2009 23:09:08 CET (Hufvudstadsbladet)
"Energi vår tids ödesfråga"
- Vi måste bygga en infrastruktur för energisäkerhet. Vi kan inte vara för beroende av Ryssland. Vi behöver diversitet; kol, olja, gas och, om ni frågar mig, kärnkraft. Jag har förstått att Finland jobbar intensivt med de här frågorna i nära samarbete med de baltiska länderna. Personligen vill jag också se Nabucco-gasledningen bli verklighet.
10 Feb 2009 23:05:33 CET (Hufvudstadsbladet)
Mona Sahlin går bort sig i energidebatten
Det Sahlin har lyckats bäst med är att ta till kraftiga övertoner om kärnkraftsdelen i regeringsuppgörelsen. Med påståenden som att det nu kommer att byggas nya kärnkraftverk i Sverige misstolkar de medvetet vad regeringen enats om. Regeringens överenskommelse tar bort förbudet mot att bygga nya verk.
10 Feb 2009 23:05:33 CET (Norra Skåne)
FP: S-politiken hotar jobb och klimat
driva en energipolitik som, om den genomfördes, skulle leda till högre utsläpp av växthusgaser samtidigt som svensk basindustri skulle få stora problem. Sahlins politik hotar både jobb och klimat. Socialdemokraternas energipolitik bygger på att kärnkraften ska fasas ut i den takt den kan ersättas med förnybara alternativ. I praktiken är det omöjligt att föra en sådan politik. Kärnkraften kommer att avveckla sig själv om inte nybyggnadsförbudet hävs och det i en snabbare takt än vi kan ersätta den med
10 Feb 2009 22:43:22 CET (Vestmanlands Läns Tidning)
Maud Olofsson säljer ut centerns själ
att de inte kan leva utan makthavarnas ryggdunkningar och uppskattning.. Som fårhundar jagar de med Lindqvist i täten in alla i den stora fållan i både alliansen och oppositionen. De här genompolitiska ytliga herrarna tycks bara se frågan om kärnkraften som ett politiskt sällskapsspel. När det är fråga om en energikälla som kan ödelägga stora delar av Europa vid ett "Tjernobyl"mitt i Europa. Och det är inte frågan om det händer utan när det händer.
10 Feb 2009 20:53:34 CET (Jönköping Nu)
Sabotagemisstänkt åtalas för nytt brott
Den 21 maj 2008 greps två Norrköpingsbor misstänkta för att ha planerat ett sabotage mot Oskarshamns kärnkraftverk där de båda jobbade. Misstankarna uppstod då mätutrustningen vid entrén till kärnkraftverket gav utslag om att det fanns spår av sprängämnen på den plastpåse som 54-åringen bar med sig men som tillhörde hans 44-årige arbetskamrat. Båda männen
10 Feb 2009 20:19:46 CET (Folkbladet)
Minskade utsläpp av växthusgaser
Under samma period minskade utsläppsmängen med 9,1 procent. Den största delen av minskningen beror på övergången från olja till biobränslen i produktionen av fjärrvärme. Svensktillverkad el kommer främst från vattenkraft och kärnkraft. Franziska Egger-Nilsson 060-197261 franziska.
10 Feb 2009 19:31:59 CET (Sundsvalls Tidning)
Kärnkraften måste diskuteras i ett större sammanhang för att världen skall överleva
Där finns det en militärbas. Och där finns det såväl atom- som kärnavfall som ligger helt öppet och rostar sönder. I Norra Finland vid Bottenviken diskuteras just nu ett nytt kärnkraftverk (ett stort sådant). En rad kärnkraftverk i öststaterna har gamla kärnreaktorer som bör bytas ut. I de flesta fall är det ekonomin som gör att man inte funnit lösningar på utbytena och saneringen av avfallet.
10 Feb 2009 19:09:29 CET (S-Info)
Här är hela listan
19. Urban Bäckström,vd Svenskt Näringsliv Är med och försöker få bort vår kärnkraftsnoja - sakta men säkert. 20. Mattias Klum,naturfotograf
10 Feb 2009 18:50:51 CET (Dagens Miljö)
Populisten föreslår
Vi skulle kunna få lägre energipriser om Sverige avskärmade sig från den kontinentala elmarknaden och i stället integrerade sin kraftmarknad i Norden. Sorry, Mona. Det är begripligt att du tycker att ökat samarbete med oljemiljardärstaten Norge vore bra - ven skulle inte tycka det?
10 Feb 2009 18:20:29 CET (Barometern)
Misstänkt för sabotage åtalad för dopningsbrott
I slutet av maj förra året var 54-åringen sysselsatt med underhållsarbeten i den avstängda reaktorn O2 vid kärnkraftverket i Oskarshamn. När mannen togs ut för en stickprovskontroll indikerade mätutrustning spår av sprängmedel på handtagen till en plastkasse han bar med sig. Fyndet åstadkom stor uppståndelse.
10 Feb 2009 17:12:30 CET (Norrköpings Tidningar)
Mera kärnkraft? Nej tack! v. 7
Hur man än vänder och vrider på denna sak, så innebär därmed Maud Olofssons påstådda storsatsning på förnyelsebar energi i själva verket en uppbromsning av en försiktigt inledd energiomställning. Detta är alls inte underligt. Varje satsning på kärnkraft innebär dels att alternativa, förnyelsebara energiformer, som vindkraft, hamnar på undantag och dels att nödvändiga och fullt möjliga energibesparingar blir mindre angelägna, rentav olönsamma. För skall de stora kraftbolagen satsa på nya
10 Feb 2009 16:56:48 CET (Kommunistiska Partiet)
Norrköpingsbo åtalas misstänkt för dopningsbrott
Polisen upptäckte dopningsmedel i mannens bil i samband med att han greps misstänkt för sabotageförsök mot kärnkraftverket i våras. Misstankarna om att ha försökt sabotera kärnkraftverket lades senare ned.
10 Feb 2009 16:52:28 CET (Sveriges Radio)
Onödigt bygga ut kärnkraften - Niels Hebert
vi måste ha billig el till vår basindustri? är nonsens och speglar antingen okunskap eller är till för att vilseföra opinionen. Oavsett hur många kärnkraftverk Sverige bygger påverkar det inte elpriset. Priset bestäms på en börs utifrån det för tillfället dyraste produktionsslaget, i praktiken kolkondenskraftverk. Basindustrin kan knappast bygga egna kärnkraftverk för att få ?
10 Feb 2009 16:37:20 CET (Miljöpartiet)
Avveckla kärnkraften
Miljöpartiet står fast vid att kärnkraften ska avvecklas. Centerns svek riskerar att minska investeringarna i förnybar energi och en hållbar utveckling. Miljöpartiet menar att förnyelsebar energi och energieffektivisering är en bättre och mer klimatvänlig lösning på elförsörjningen.
10 Feb 2009 16:36:09 CET (Miljöpartiet)
Elöverskott ger utrymme för att stänga gamla kärnkraftverk
Deras budskap går inte att ta miste på, det döljs endast under ett tunt lager grön fernissa. Sverige behöver kärnkraft. Helst ska det vara mer än idag men åtminstone lika mycket. Någon avveckling vill de inte veta av.
10 Feb 2009 16:35:45 CET (Miljöpartiet)
Mer kärnkraftsel ger inte billigare energi.
Vi är inte imponerade över kvalitén på budskapet. "Vi kanske skulle ha en lag som krävde att riksdagsmännen tänkte istället" och "Vi står inför en avindustrialisering", är citat som anger tonen i kampanjen. Man vill att vi bygger ut kärnkraften annars klarar vi inte elförsörjningen i framtiden. Av klimathänsyn måste vi investera i kärnkraften, det är budskapet från detta håll. Vi miljöpartister från länets sju kommuner anser att slutsatserna som basuneras ut är fel.
10 Feb 2009 16:35:45 CET (Miljöpartiet)
ARTIKEL
»Energifrågor berör oss alla« Av:Gusten Holm Bild: Caroline Holmgren, Linnea Jonsson, Mattias Bolander, Martina von Sabsay, Martin Västermark och Johan Dahdouh ingår i projektgruppen som arrangerar Energy crossroads Uppsala. Foto: Gusten Holm
10 Feb 2009 16:24:23 CET (Ergo)
Pajunen vill värma med kärnkraft
Enligt Pajunen skulle utnyttjandet av kärnkraft hjälpa Helsingfors att förverkliga de klimatmål man ställt upp för staden. Pajunen säger att det bli aktuellt att utnyttja värmen från kärnkraftverken under förutsättning att ett nytt kärnkraftverk byggs tillräckligt nära Helsingfors. Fortum ansöker
10 Feb 2009 16:12:09 CET (YLE Internytt)
REINFELDT: ELEXPORT HÖJER EJ ELPRISET, GER JOBB I SVERIGE
Han sade att Sverige kan bli en exportör till länder med sämre förutsättningar. Det skulle vara särskilt viktigt för Lettland och Litauen. I Litauen ska kärnkraftverket i Ignalina stängas i december. Valet är då rysk gas eller svensk klimatvänlig el. Mona Sahlins utspel är populistiskt och står i kontrast till med vad hon själv drev som statsråd, sade statsministern.
10 Feb 2009 15:57:52 CET (Dagens Industri)
Manifestation mot kärnkraft
Centerns svängning i kärnkraftsfrågan kommer att väcka debatt, tror Joakim Larsson, en av deltagarna. -Det är ju en fråga som engagerar människor. Jag tror att när man satsar på kärnkraft så slår man ut möjligheten att satsa på vindkraft, säger han. Bar ansiktsmasker Flera av deltagarna hade ansiktsmasker och skyddsoveraller på sig.
10 Feb 2009 15:39:07 CET (Sveriges Radio)
Våga läsa fakta om kärnkraften och sluta blunda, den är inte framtidens lösning
se/natur-och-miljo/trafik-och-energi/karnkraft/ 2009-02-10, 14:26 Permalink Andra bloggar om: Kärnkraft
10 Feb 2009 14:32:12 CET (S-Info)
Risk för svenskt elöverskott utan export
egna elförsörjningen, och om vi inte exporterar sjunker priserna för den svenska industrin när vi producerar ett överskott. Sverige bygger just nu för en kraftigt ökad elproduktion inom bioenergi och vindkraft, men också genom en uppgradering av de kärnkraftverk som är igång. Sverige skulle alltså inom kort få en överproduktion av el. Men förutom rent praktiska svårigheter med att isolera Sveriges elproduktion finns det andra problem med Sahlins förslag.
10 Feb 2009 13:15:48 CET (Sveriges Radio - Ekot (old))
Denna artikel har publicerats av ytterligare 2källor.
I ett större parti kastas mer paj?
Den bredd som normalt tjänar ett stort parti väl blir plötsligt dess främsta akilleshäl. Det är då som pajerna plockas fram och kastning av desamma utbryter. I Arbetarbladet avfärdas fackförbunden Pappers och Metalls inställning till kärnkraften som blogg en produkt av lobbyism. Den Sahlin som s-ledarsidorna normalt vill kalla lyssnande uppmanas nu att stänga öronen helt. En av socialdemokratins frifräsande bloggare, Erik Laakso, besvarar Arbetarbladets polemik med en bloggpost under den
10 Feb 2009 13:15:48 CET (Svenska Dagbladet)
Och så blir det - Snöstorm
Busväder är nämligen alltid trevligt så länge folk och fä inte skadas. Nyss läste jag en kommentar som gick ut på att klimat- förändringarna var taktik från centerpartiet. Detta för att de skulle kunna ändra sig angående kärnkraften. Nog för att det finns folk med kognitiva problem inom centern, se bara Stureplanscentern, men det tror jag ändå är att tillskriva dem förmågor de saknar. När det gäller bränderna i Australien så finns det tydligen uppgifter som tyder på att flera
10 Feb 2009 12:27:00 CET (Jinges Web och Fotoblogg)
Hallå där Lars Jeppsson...
- Jag röstade på linje 1 när det begav sig (moderaternas linje vid folkomröstningen 1980). Då kan du inte ha varit aktiv i Centerpartiet? - Nej, det blev jag inte förrän vi flyttade till Tomelilla 2000.
10 Feb 2009 12:12:22 CET (Ystads Allehanda)
Ungdomens val - De rödgröna
I Sifos senaste mätning hade De rödgröna stort stöd bland unga:60 procent av de tillfrågade. Under 30 år stödjer oppositionen. Efter Centerns kärnkraftssvek blir De rödgröna sannolikt ett ännu mer självklart alternativ för de unga. Tord Oscarsson
10 Feb 2009 12:08:21 CET (S-Info)
Nu får vi huka oss - för nu laddar de om
are med flera. Före detta försäkringstjänstemannen Göran Hägglund talar vackert om de stora energibehoven, som han vill lösa. Men hittar han någon som vill försäkra oss mot en eventuell kärnkraftsolycka? Knappast. Svikaren Maud Olofsson öppnar alla dörrar men tror inte, att någon ska använda friheten att bygga ut kärnkraften.
10 Feb 2009 12:01:03 CET (Socialdemokraterna Södertälje)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 2källor.
Ny energipolitik byggd på förnybart
Men tyngdpunkten i överenskommelsen har faktiskt en annan inriktning, nämligen mot en långsiktigt hållbar försörjning där förnybar, miljöanpassad energi kommer att spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll. Det offensiva målet är att år 2020 ska Sverige använda hela 50 procent förnybar energi och att 2030 ha enbart fordon som inte behöver fossila bränslen som drivmedel. Detta är mer långtgående mål än något annat land i världen
10 Feb 2009 11:46:59 CET (Norra Västerbotten)
Peter J Olsson: Vinden blåser vart den vill
I princip det program som Göran Persson lanserade när det blev alltför uppenbart att 2010 som år för kärnkraftens avveckling var helt orealistiskt. Men även regeringens energiplan bygger på en massiv utbyggnad av bland annat vindkraft. Och man har öppnat för att ersätta dagens kärnkraftverk med nya verk när de tjänat ut; de kan dock ha en teknisk och ekonomisk
10 Feb 2009 11:34:02 CET (GT)
Denna artikel har publicerats av ytterligare 3källor.
Fel signaler från alliansen
Överallt i landet - och då inte minst i Västra Götaland - pågår intensiva forsknings-, utvecklings- och realistiska uppbyggnadsarbeten mot ett samhälle som ska ha ett hållbart och välfungerande energisystem. Och kärnkraften blir ingen parentes inför en nödvändig omställning! Om nya kärnkraftverk ska ersätta de gamla har vi kvar dessa under hela detta vårt århundrade. Dessutom - frågan är inte om det händer en olycka utan när!
10 Feb 2009 11:31:48 CET (Bohusläningen)
Kärnkraftspolitiken blir tvåblockssystemets första offer
Centerpartiet och Socialdemokraterna har under ett par decennier samarbetat om kärnkraften, i ett samförstånd som grundats i att båda partierna på olika sätt är ansvariga för att frågan blivit så politiskt känslig. Det var Centern som gjorde kärnkraftens risker till en del av sitt varumärke, det var Socialdemokraterna som ledde
10 Feb 2009 10:39:45 CET (Dagens Nyheter)
Grönt ljus till alternativen
Men tyngdpunkten i överenskommelsen har faktiskt en annan inriktning, nämligen mot en långsiktigt hållbar försörjning där förnybar, miljöanpassad energi kommer att spela en allt större roll och kärnkraften en allt mindre roll. Det offensiva målet är att år 2020 ska Sverige använda hela 50 procent förnybar energi och att 2030 ha enbart fordon som inte behöver fossila bränslen som drivmedel. Detta är mer långtgående mål än något annat land i världen
10 Feb 2009 10:15:59 CET (Östersunds-Posten)
Centern vill satsa på vindkraft
Jörgen Andersson, Ove Parkås och Jozef Eres var de tre Centerpartisterna från Lilla Edet som deltog i kommundagarna på Gotland i helgen. Dagen före hade den borgerliga alliansen enats om att slopa nybyggnadsstoppet för kärnkraft. - Centerpartiet har inte ändrat åsikt om kärnkraften, slår Jörgen Andersson fast. Då ett gammalt kärnkraftverk först måste skrotas utgår det inga statliga subventioner för att bygga något nytt verk.
10 Feb 2009 10:05:33 CET (TTELA.se)
"Biobränslet splittrar alliansen"
Svebio är positiv till flera punkter i alliansens uppgörelse, bland annat kring utfasningen av olja och till höjd ambition kring elcertifikaten. Däremot kritiserar Svebio alliansens positiva inställning till naturgas och att mer kärnkraft hotar utbyggnaden av miljövänlig förnybar elproduktion. Branschorganisationen Skogsindustrierna är genomgående positiv till uppgörelsen. Fakta: Energiuppgörelsen
10 Feb 2009 09:53:24 CET (Land Lantbruk)
OKG: Investerar tio miljarder på fyra år
500 personer och tillsammans med övrig personal som jobbar inom området kommer vi nu att ha 3 000 man, omtalar OKG:s VD Lars Thuring. Alla bostäder som tänkas kan från husvagnar till campingstugor har fått tas i bruk. En sjudande aktivitet alltså i kärnkraftsbranschen, som nu känner friska och optimistiska vindar tack vare alliansregeringens kärnkraftsöverenskommelse. NY REAKTOR O1:an är Sveriges första reaktor och det har talats om från en av OKG:s ägare, EON, att det är i Oskarshamn som man vill bygga en ny
10 Feb 2009 09:49:03 CET (Kalmar Läns Tidning)
Maud Olofssons politiska hyckleri känner inga gränser
Och detta i utbyte mot tio nya kärnreaktorer. När det gäller Maud Olofsson finns tydligen inga gränser för politiskt hyckleri. Som när hon tårögd säger att hon bytt uppfattning om kärnkraften för sina barn och barnbarns skull. Tänkte hon ändå bakom den glittriga fasaden, innerst inne, på att de måste ta hand om det radioaktiva avfallet, den förgiftade svenska fjällvärlden efter kommande uranbrytning eller de tusentals strålskadade barnen
10 Feb 2009 09:39:52 CET (Kollega)
Energin är bara början
Men först måste man lämna plats åt energipolitiken. Regeringens klara besked och det allmänna opinionsläget pressar närmast de röd-gröna till förhandlingsbordet på torsdag. Från Bommersvik sade sig de tre partierna vara eniga i att kärnkraften successivt ska ersättas med förnybar energi. Inte ens miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tänkte kräva någon stängd reaktor nästa mandatperiod, som oppositionen talade om i förra veckan. Energipolitiken tillhör landets viktigaste framtidsfrågor.
10 Feb 2009 09:39:52 CET (Borås Tidning)
Säljer ut centerns själ
att de inte kan leva utan makthavarnas ryggdunkningar och uppskattning.. Som fårhundar jagar de med Lindqvist i täten in alla i den stora fållan i både alliansen och oppositionen. De här genompolitiska ytliga herrarna tycks bara se frågan om kärnkraften som ett politiskt sällskapsspel. När det är fråga om en energikälla som kan ödelägga stora delar av Europa vid ett "tjernobyl"mitt i Europa. Och det är inte frågan om det händer utan när det händer.
10 Feb 2009 09:37:07 CET (Dala-Demokraten)
Lika som blåbär
Nu uttalar sig samtliga regeringspartier om sina nya visioner. När det blåser snålt i centerleden bygger man inte nya vindkraftverk utan satsar på utbyggnad av kärnkraften. Centern säljer inte bara ut sin själ, man säljer ut allt som tidigare varit heligt och inte möjligt att dagtinga om. Maud Olofsson lyser en liten atomkärna och blånekar till centerns kärnkraftsomvändning.
10 Feb 2009 09:32:58 CET (Borås Tidning)
Känslor & kärnkraft
Gör ägarna av kärnkraftverk, och andra potentiellt farliga industrianläggningar, på lika villkor fullt ansvariga för effekterna av olyckor, och kräv att de är fullt försäkrade, så att det blir försäkringsbolagen i stället för politikerna som slutligen gör riskbedömningarna. Om
10 Feb 2009 09:11:58 CET (Aftonbladet)
Alliansens linje ger energi för Sverige
viktig komponent i vår samlade strategi för att värna Sverige och skapa de bästa förutsättningarna att ta oss ur krisen. Genom att sätta tydliga mål och föreslå verkningsfulla åtgärder ger vi elförsörjningen ett tredje ben, utöver vattenkraft och kärnkraft, samtidigt som vi öppnar för att befintliga kärnreaktorer successivt ersätts när de når sin ekonomiska livslängd. Med vår samlade energipolitik ökar vi energiproduktionen och tryggar försörjningen av energi för företag och hushåll. Vi gör också
10 Feb 2009 08:45:49 CET (Norra Västerbotten)
Bra besked i energifrågan
Allianspartiernas överenskommelse innebär ett stort steg i kampen mot klimatförändringarna. Nybyggnadsförbudet för kärnkraft avskaffas och man öppnar för att befintliga reaktorer som fasas ut kan ersättas med modernare och ännu säkrare reaktorer med större effekt. Överenskommelsen innebär också en stor och offensiv satsning på förnyelsebara energikällor. Produktionen av
10 Feb 2009 08:44:27 CET (Hallands Nyheter)
Vindkraften tar in på kärnkraften
Utan subventioner kostar 1 kWh vindkraftsel från en stor landbaserad vinkdraftspark på 40 MW 47,3 öre att producera mot 27,1 öre för el från ett nybyggt kärnkraft på 1 600 MW vid en kalkylränta på 6 procent. Men räknar man in olika miljösubventioner för vindkraften kostar 1 kWh vindkraftsel från samma vindkraftspark bara 30,4 öre, samtidigt som kärnkraftselen stigit till 33 öre per kilowattimme efter att
10 Feb 2009 08:30:55 CET (Land Lantbruk)
Energiuppgörelse- en god investering i framtiden
svenska fordon ska bli oberoende av fossila bränslen I dag finns 438 kärnkraftsreaktorer igång i världen och de står endast för 17 procent av världens elkraft, övriga står de fossila bränslena för, fossila bränslen är olja, kol och naturgas. Enligt Greenpeace kommer 60 procent av de globala utsläppen från växthusgaser, det vill säga de
10 Feb 2009 08:29:21 CET (Barometern)
Debatt: Centern sviker våra barnbarn
Den skickar fel signaler och öppnar tidigare stängda dörrar kring frågan om uranbrytning i Sverige. Kärnkraften är en parentes och bör snarast avvecklas. Nu pågår runt om i Sverige en kraftsamling för att etablera framtidens hållbara energisystem baserade på sol, vind, hav, avfall och biobränslen. Kommuner, regioner, universiteten, organisationer och företag
10 Feb 2009 08:26:26 CET (GT)
Vad är demokrati?
Men man får nog lära om med tanke vad vi fick uppleva under föregående vecka ,gällande kärnkraftens vara eller inte vara.T rodde inte jag skulle få uppleva att vårt land skulle bli en diktatur! Tar dessa personer ansvar om det händer en olycka med kärnkraften?
10 Feb 2009 08:25:01 CET (Allehanda.se)
Centerpartiet lägger grunden för en hållbar energiomställning!
Som första land i världen presenterar Sverige en konkret strategi för att bryta beroendet av fossil energi. Det ökar konkurrenskraften, stärker försörjningstryggheten och möter klimathotet. Den svenska elförsörjningen bygger i dag i princip bara på kärnkraft och vattenkraft. Nu ska vi ha ett till ben, det nya förnyelsebara som vind och bioenergi, för att minska sårbarheten och beroendet. Centerpartiet har återigen varit med och skrivit ett nytt blad i svensk politisk historia.
10 Feb 2009 08:15:35 CET (Magazin24.se)
Nej till Sverigedemokraterna!
Centern, som under mer än 30 år har framstått som en garant för att kärnkraften kommer att avvecklas, ställer upp på en kompromiss som kan innebära att kärnkraften till med kan komma att uppleva en renässans. Moderaterna har alltid ända fram till det att Sten Tolgfors utsågs till försvarsminister uppfattats som en politisk
10 Feb 2009 08:14:56 CET (Hallandsposten)
Döda arbetare och död natur
Vi har haft kärnkraft i 30 år, och kan fortfarande inte ta vara på avfallet. Som alla vet är upparbetat uran livsfarligt. Vid en urangruva i Australien, har samtliga gruvarbetare dött i cancer och naturen runt gruvan är död för evigt.
10 Feb 2009 08:14:56 CET (Dalarnas Tidningar)
Kärnkraften kan spräcka Rättviks politiska allians
Har du återhämtat dig? - Nej, det lär jag inte göra i detta livet. Det är fullkomligt obegripligt hur erfarna politiker kan föredra beroendet av livsfarlig kärnkraft, utan någon lösning för slutförvaret, med riskerna vid uranbrytning, transporterna och terrorhoten, framför den nu accelererande användningen av förnybar energi i form av vind-, sol-, våg- och bioenergi. Alternativen lämnar inga gifter och ofattbara
10 Feb 2009 08:12:36 CET (Dala-Demokraten)
Kärnkraftslobbyn light condensed
Och eftersom det skrivs om energifrågan här på ledarsidan, kom det för några veckor sedan en inbjudan. Om att åka till Helsingfors och titta på ett kärnkraftverk i Olkiluoto där det byggs en tredje reaktor och lyssna på finska politiker och tjänstemän som är aktiva i energifrågan. Jag skulle tro. Att inbjudan handlar om att vi här på Arbetarbladets ledarsida tar avstånd från kärnkraften och förespråkar en
10 Feb 2009 08:10:36 CET (Arbetarbladet)
En bra början
Men det är de röda och gröna som tar ansvar också för den tid som följer efter högerns allians. Det går att skriva för evigheten. Utbyggd kärnkraft är att bygga sig en potemkinkuliss; bakom de vackra fraserna lyser ideernas ödslighet mot betraktaren. Men högern önskar göra kärnkraften till valfråga,i stället för jobben, a-kassan och det anständiga samhället. När varslen faller ut, nytt
10 Feb 2009 07:51:38 CET (Arbetarbladet)
LO-basen kritiserar alliansens energiutspel
Tror på lärlingsplatser Ett sätt att få in fler på arbetsmarknaden tror hon är att ge utökad praktik och lärlingsutbildning till fler ungdomar. Men den fråga LO:s ordförande får flest frågor om just nu är kärnkraften. I förra veckan slog regeringen på stora trumman med sin nya överenskommelse om energipolitiken. Partierna hade enats om att det får byggas nya kärnkraftsreaktorer och uppgörelsen fick stöd från flera håll, bland annat LO-förbunden IF Metall och
10 Feb 2009 07:24:49 CET (Arbetarbladet)
Nya vindar i energipolitiken
Det är inte att ta ansvar för framtiden. Det skapar inte de långsiktiga spelregler som behövs. Detta är en överenskommelse som krattar manegen för de förnyelsebara alternativen, men som överlåter kärnkraften åt de marknadsmässiga villkoren. Inom Centerpartiet har vi inte övergett vårt motstånd mot kärnkraften, men för oss är det avgörande att inte en enda statlig krona ska satsas direkt eller indirekt för att subventionera kärnkraften. Detta är mycket
10 Feb 2009 07:23:16 CET (Norra Västerbotten)
Vi missade historisk chans
Tipsa en kompis Energiuppgörelsen kritiseras i Tyskland som totalt kortsiktig politik - förutom att avfallet måste lagras i tiotusentals år. Henrik Brors i DN 6/2 frågar sig varför detta görs nu: "Det finns inget behov av nya kärnkraftverk inom överskådlig tid, och energiindustrin har börjat leva upp till politikernas mångåriga tal om att bygga ut förnyelsebar energi". Detta bekräftas av Christian Azar, professor på Chalmers och medlem i regeringens kommission för hållbar utveckling
10 Feb 2009 07:19:48 CET (Värmlands Folkblad)
Små chanser till samsyn
surt över att ha förlorat regeringsinnehavet. På torsdag kommer Mona Sahlin (S) och hennes vapendragare i Miljöpartiet och Vänstern till diskussioner om energipolitiken, inbjudna av vice statsminister Maud Olofsson (C). Regeringens uppgörelse om kärnkraften har försatt alliansen i en gynnsam sits. Det finns en samsyn i regeringen om hur energifrågan ska hanteras och hur den bör kopplas till klimatproblematiken. Regeringen har redan en plan och opinionsundersökningar tyder på att svensken blir allt
10 Feb 2009 07:04:58 CET (Dalarnas Tidningar)