söndag 8 februari 2009

Maud Olofssons politiska hyckleri...

Flerkommentarer från SLU-are på www.smabrukaren.se

Maud Olofssons politiska hyckleri känner inga gränser
För oss som har våra rötter i SLU, Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, vardet en bedrövelsens dag när Maud Olofsson kapitulerade för major Björklundoch kärnkraftsindustrin. För nu står det klart att centern inte längreförvaltar partiets arv. Det har varit uppenbart länge att partiet skäms försitt ursprung, Bondeförbundet, och i stället vänder sig till städernasväljare. Omedveten om att ättlingar till småbrukarna i städerna har enkänsla för sitt ursprung och vill se en levande landsbygd.
Under Maud Olofsson tid som partiledare har det blivit alldeles uppenbartatt hon helst vill glömma att det är folket på landsbygden och Sverigessmåbönder som en gång bildade partiet i strid med herrgårdshögern. Centernvar länge småfolkets parti som hade mer gemensamt med arbetarna än med dehögre skikten i samhället.
Vid centerkonferensen på Gotland var Maud riktigt hög och talade om den"Gyllene porten till förnybar energi". Det var ett närmast extatiskttungomålstal. När inte det hjälpte föll hon i bästa amerikanskavaltalsstrategi i tårar över sitt eget tal och "då bröt applåderna ut"enligt Gotlands Tidningar. Ja det är nog många trogna centerpartister somfäller en tår, men förstås av helt annan anledning, över Mauds historiskasvek.
Medierna har genom den listiga uppläggningen med en konferens för centernskommunfolk i direkt anslutning till alliansens energiuppgörelse getts enalldeles felaktig bild av stämningen inom partiet. De som åker på dessakonferenser är främst ideologiskt urlakade kommunalråd som inte på någotsätt är representativa för centerns väljare. Ofta i konflikt med sinaväljare lokalt då de gör praktiskt taget vilka kompromisser som helst föratt sitta kvar vid köttgrytorna. De allra flesta backar upp allt som kommerfrån partiledningen, rädda för en intern debatt som kan skada partiet ochdärmed äventyra partistöd och deras välavlönade kommunala uppdrag.Jag kritiserar ofta medierna för sin sammanväxt med fack, politiker ochstorbolag. Inger Arenanders lördagsintervju med Maud Olofsson utgör etthoppfullt undantag. Olofsson blev avklädd in på bara kroppen när Arenanderkonstaterade att centerledaren för sin reträtt endast fått en procent meralternativa energikällor än vad EU kräver. Och detta i utbyte mot tio nyakärnreaktorer.
När det gäller Maud Olofsson finns tydligen inga gränser för politiskthyckleri. Som när hon tårögd säger att hon bytt uppfattning om kärnkraftenför sina barn och barnbarns skull. Tänkte hon ändå bakom den glittrigafasaden, innerst inne, på att de måste ta hand om det radioaktiva avfallet, den förgiftade svenska fjällvärlden efter kommande uranbrytning eller detusentals strålskadade barnen efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Vardet kanske därför hon föll i gråt. Eller är Maud Olofsson så förblindad avden politiska makten att hon helt har tappat huvudet.
Rune Lanestrand
Redaktör för tidskriften Småbrukaren SLU, CUF:s föregångare.