tisdag 10 februari 2009

Billigast stänga av?


Britta Kahanpää:
Maud säger att kärnkraften ska betala alla kostnader, även säkerheten och olyckor. Kärnkraftverken tar nu ej fullt ansvar för en olycka.
Samt när slutförvaret är tillslutet, tar samhället över kostnaderna. Mitt förslag är att samhället måste äga något, som ger eviga inkomster t.ex. vattenkraftverk, så vi har pengar till reperationer i evig tid. + att kärnkraftindustrin måste betala en jättedyr försäkringspremie till staten varje är, eftersom inga försäkringsbolag vill försäkra ett kärnkraftverk.
Avgiften måste sättas som en produktionsskatt på den el som kärnkraftverket producerar. Det gör att produktionskostnaden = personalkostn+ uranbränsle+skatt, blir större. De säljer sin el till börsen.
Om produktionskostnaden överstiger vad de får betalt från börsen, kan inte ägarna driva kärnkraftverken vidare. ( Mp+v+s tog bort den rörliga skatten 2001 och räddade kärnkraftverken från konkurs. S lurade miljöpartisterna. De fick en ökad skatt på 0.5 öre/kWh och trodde att det skulle göra det svårare att driva kärnkraften.
Men i och med att skatten förändrades till en reaktorsskatt = en fastighetsskatt (som inte betalas när kärnkraftverken står stilla) som alltså lades till kapitalkostnaderna, som ägarna betalar och drar av från sina övriga vinster (från t.ex- vattenkraft).
Själva produktionskostnaderna vill ej kärnkraftägarna betala. Då är det billigare att stänga av kärnkraftverket.