torsdag 12 februari 2009

Kärnkraftverk - en bra affär?

Kärnkraftverk - en bra affär?
2009-02-12 12:14
JAK Medlemsbank ifrågasätter diskonteringsräntan
Inför stora investeringsbeslut görs underlag i ord och siffror. Siffrorna presenteras i en kalkyl med diskonteringsränta som visar om investeringen är ekonomiskt lönsam eller hur den skulle te sig jämfört med alternativa investeringar. Resultatet i kalkylen blir att inkomster och utgifter som ligger nära i tiden är mer värda än de som ligger långt fram i tiden.
- Därför prioriteras investeringar där man kan ta hem inkomsterna snabbt eller där man kan skjuta på kostnaderna, något som JAK Medlemsbank ställer sig kritisk till, säger Ann-Marie Svensson, medlemschef på JAK Medlemsbank.
I kalkylen tar man hänsyn till alla inkomster och utgifter under att antal år framåt. Man använder diskonteringsränta för att vikta inkomster och utgifter framåt i tiden. Man uppskattar en genomsnittlig marknadsränta och inflation och får på så sätt fram den diskonteringsränta man ska använda. Förutsättningen är att det alltid går att förränta pengar och att man alltid får betala ränta för att låna pengar.
Resonemanget som ligger till grund är att framtida generationer kommer att vara rikare än den nuvarande pga av den ekonomiska tillväxten och förmågan att förränta pengar. Därför kan nuvarande generation ta för sig av nyttan utan några ekonomiska betänkligheter för kommande generationer. Det går också bra att lämna kostnader till dem, eftersom de kommer att vara rikare än oss.
- Detta är ett resonemang som JAK Medlemsbank ställer sig kritisk till, säger Ann-Marie Svensson. Kommande generationer kommer att få sämre överlevnadsmöjligheter om nuvarande generation inte tänker om. Vi borde naturligtvis satsa på sådana investeringar som även ger kommande generationer nytta eller rentav överlevnadsmöjligheter. Det mest moraliska är att ta kostnaderna nu och skapa nytta för framtiden.
- Pröva att sätta diskonteringsräntan till 0 % eller t o m negativ så får vi investeringsbeslut som är bättre för kommande generationer. Om man verkligen tar hänsyn till de kostnader som kärnkraften orsakar 100 000-tals år framåt blir det knappast några satsningar på kärnkraft.
Fakta diskontering
Om man väljer en diskonteringsränta på 5 % kommer en kostnad på 100 miljoner kronor om 50 år endast vara värd 9 miljoner kronor i kalkylen. Om diskonteringsräntan är 10 % blir det endast 1 miljoner kronor. Alla kostnader efter 50 år får i princip inget värde alls i kalkylen. Om en investering bidrar till kostnader i 100 000-tals år är detta inget som märks i en investeringskalkyl.
Fakta om JAK Medlemsbank
JAK Medlemsbank verkar för ett samhälle med ekonomiska spelregler som inte skapar klyftor mellan människor eller regioner. JAK Medlemsbank är en kooperativ bank som visar att det går att driva en bankverksamhet som inte bygger på räntor.
JAK Medlemsbanks uppgift är att sprida information om räntefri ekonomi och räntans skadeverkningar på samhället samt att driva bankverksamhet på räntefri grund. Banken ägs av sina medlemmar och medlemsantalet uppgår till 36.000. Inlåningen är för närvarande 930 milj. kr och utlåningen 905 milj.kr.
Mer information
om JAK Medlemsbank på http://www.jak.se/
Kontaktpersoner:
Medlemschef JAK Medlemsbank
Ann-Marie Svensson, tfn 0500-46 45 51, 070-685 63 11, mailto:ann-marie.svensson@jak.se
Ordförande i JAK Medlemsbank
KarinMalin Ekström, tfn 070-393 00 65, karinmalin.ekstrom@fc.jak.se