fredag 17 juli 2009

Åland vill inte ha slutförvaring vid Östersjön

Alla borde säga ifrån - som Ålandstidningen idag!
Mvh - Per Hegelund

Ålands landskapsregering: INGA SLUTFÖRVAR vid Östersjön!
http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=17796&iPage=7
Publicerad 16.7.2009 12:45

Åland vill inte ha slutförvaring vid Östersjön
Den ökade radioaktiviteten i Östersjön måste utredas innan man bygger nya kärnkraftsanläggningar kring kusten.
Så skriver landskapsregeringen i sitt utlåtande om slutförvaring vid Olkiluoto.
ENERGI Det formella brevet från landskapsregeringen till arbets- och näringsministeriet angående slutförvaring av kärnbränsle i Olkiluoto lämnades in i förra veckan. Svaret är ungefär det samma som gavs med anledning av Fennovoimas ansökan om att bygga ett nytt kärnkraftverk i Lovisa: Att man helst inte ser att kärnkraftsanläggningar placeras vid Östersjön. I brevet står det att man vill att man först ska utreda radioaktiviteten i Östersjön i dag och att man motsätter sig det faktum att Åland riskerar få två anläggningar för slutförvaring i närheten, i och med att även Sverige planerar lägga slutförvaringen vid Forsmarks kärnkraftverk.

Osäkra kopparrör
Man skriver också att man vill att man särskilt tar i beaktande de nya forskningsrönen om kopparrören som används vid djupförvaring. "Detta innebär att kopparkapslarna inte kan förväntas erbjuda det skydd som man tidigare antagit", skriver landskapsregeringen.
Man skriver också att man ifrågasätter om kärnavfallet ska transporteras sjövägen. Detta eftersom trafiken på Östersjön då kommer att öka - och då också olyckorna. "Mot Östersjöns känsliga marina miljö så ifrågasätter landskapsregeringen om sjötransporter av kärnavfall över huvud taget är lämpligt".
Matilda Andersson
matilda.andersson@alandstidningen.ax