onsdag 8 juli 2009

Stora säkerhetsproblem på Ringhals

I dag TT och SvD:
Stora säkerhetsproblem på Ringhals
Publicerad: 7 juli 2009, 18.51.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) överväger att sätta kärnkraftverket i Ringhals under särskild tillsyn. Verket har rapporterat en stor mängd incidenter under en tid, bland dem två mycket allvarliga. Den senaste händelsen på den allvarligaste nivån, kategori 1, var att en automatisk säkerhetsfunktion inte trädde i funktion när reaktor 1 åter sattes i drift i januari. Felet upptäcktes när reaktorn ställdes av för revision i mitten av mars.
- Det är en funktion som automatiskt stänger ventiler och liknande så att radioaktivitet inte ska lämna inneslutningen om det händer en olycka, till exempel om ett rör går sönder. Det finns också ett manuellt system för detta, men har man ett automatiskt system ska det naturligtvis vara aktiverat, säger Mattias Sköld, pressansvarig på SSM, till TT.
I slutet av 2008 inträffade en incident med styrstavarna i en reaktor, som också klassades i kategori 1. Styrstavar används för att reglera aktiviteten i reaktorn, och kan bland annat användas för att göra ett snabbstopp.
Totalt har ett 60-tal händelser eller säkerhetsincidenter av kategori 1 och 2 rapporterats från Ringhals under 2009. Händelserna graderas av SSM på en tregradig skala.Beslut om särskild tillsyn fattas av myndighetens generaldirektör, och är mycket ovanligt.
- Det enda fallet jag känner till i den svenska kärnkraftens historia är Forsmark, där den särskilda tillsynen hävdes för några månader sedan, säger Mattias Sköld.
- Särskild tillsyn innebär att SSM ställer högre krav på redovisningar och utredningar, så att alla typer av säkerhetskontroll förstärks, förklarar Sköld.Myndigheten tar dock inte över något operativt ansvar på kärnkraftverket.
Det eventuella beslutet om särskild tillsyn meddelas sannolikt i samband med att SSM ger tillstånd för återstart av reaktor 1 på Ringhals, vilket kan bli mycket snart. Den särskilda tillsynen skulle dock gälla hela kärnkraftverket.
Det har också hänt flera gånger under året att personer på Ringhals ertappats med alkohol eller narkotika i blodet. Dessa händelser ingår dock inte i SSM:s klassning av säkerhetsincidenter.
- Det är formellt inget vi ska kontrollera. Men det är självklart enligt de allmänna förutsättningarna att man ska vara nykter, säger Mattias Sköld, pressansvarig på SSM, till TT.
Kärnkraftverket i Ringhals, norr om Varberg, har fyra reaktorer och är enligt verkets egen hemsida "Nordens största elfabrik". Vattenfall ägs till 70 procent av statliga Vattenfall och till 30 procent av Eon.
- Det är ju inte positivt för Ringhals om vi sätts under särskild tillsyn, säger Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, till TT.
Larsen vill dock tona ner en stor del av de händelser som Strålsäkerhetsmyndigheten klassat som säkerhetsincidenter av "normalgraden", kategori 2.
- Det kan vara en pump som inte startar på första försöket, säger Gösta Larsen.Kärnkraftverket i Forsmark sattes under särskild tillsyn av Statens kärnkraftsinspektion (SKI) 2006, sedan två av fyra reservgeneratorer slagits ut efter kortslutning i ett ställverk. Dessutom fungerade inte viktig säkerhetsutrustning som den skulle. SKI riktade hård kritik mot säkerhetskulturen på Forsmark. Den särskilda tillsynen upphävdes i april i år.
SKI och Statens strålskyddsinstitut (SSI) slogs ihop till den nya Strålsäkerhetsmyndigheten den 1 juli 2008.