Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning
Nya rön om kopparkorrosion hindrar export av slutförvarsmetod för högaktivt kärnavfall
2009-07-02 12:36
Kärnkraftsindustrins kärnavfallsbolag SKB har tagit fram en metod för slutförvar för högaktivt kärnavfall. Den så kallade KBS-metoden bygger på att konstgjorda barriärer av koppar och lera ska isolera avfallet från människa och miljö i hundratusentals år. Forskare på KTH har visat att kopparkapseln som ska hindra radioaktiva läckage kan korrodera sönder på hundratals eller tusentals år i stället för att hålla i hundratusentals år som industrin hävdar. Problemet är särskilt akut i berg med mycket vatten.
I alla länder är det svårt att hitta en plats för ett slutförvar där det finns en lokal acceptans. Men möjligheten är större där det redan finns ett kärnkraftverk. KBS-metoden har sålts in internationellt för export som en slutförvarsmetod som är relativt oberoende av bergets egenskaper och därmed kan användas överallt. Detta har lockat Finland att redan planerar redan att använda metoden och Storbritannien är intresserad. Men i bägge fallen skulle slutförvaret ligga i ett vått berg.
- "Kärnavfallsbolaget försöker sälja KBS-metoden internationellt som en metod som är platsoberoende, men så är inte fallet", säger Johan Swahn, kanslichef på MKG.Nyligen har SKB valt att ansöka om att få bygga ett svenskt slutförvar vid Forsmarks kärnkraftverk. Även om detta berg är relativt torrt riskeras även där den långsiktiga säkerheten av problemen med kopparkorrosion.
På fredag den 3 juli kl 10.30 håller MKG ett seminarium i Almedalen på Gotland om slutförvarsfrågan ombord på SKB:s fartyg Sigyn. Seminariet genomförs tillsammans med Naturskyddsföreningen som på seminariet även presenterar en ny rapport om atomansvarighet.
För mer information kontakta:
Lisa Hedin, 070-482 31 20
Johan Swahn, 070-467 37 31
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...