onsdag 8 juli 2009

"Vattenfall har en oacceptabel säkerhetskultur"

"Vattenfall har en oacceptabel säkerhetskultur"
2009-07-08 16:07
Greenpeace Martina Krüger om SSMs beslut att Ringhals ska sättas under särskild tillsyn:
- Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) utsaga går inte att misstolka: Vattenfall har en oacceptabel säkerhetskultur, och verksamheten måste överses.
- Att Vattenfall inte har kontroll över säkerheten på sina kärnkraftverk, vare sig det är i Sverige eller utomlands, är uppenbart. Att det måste till antingen säkerhetsincidenter eller skarpa reprimander från SSM för att Vattenfall ska agera, visar på företagets opålitlighet.
- Särskilda åtgärder från SSM kommer alltså inte en dag för tidigt. Detta är ännu ett tecken för att det är hög tid att avveckla den ständigt risk- och olycksförföljda kärnkraften och satsa på förnybar energi. Kärnkraften är varken en säker, billig eller pålitlig energikälla.
Så sent som i lördags kortslöt en transformator vid kärnkraftverket i tyska Krümmel, en repris på det som hände för två år sedan. Även då drabbades en transformator av en kortslutning. I dagarna meddelade SSM alltså att man kommer sätta kärnkraftverket Ringhals under "särskild tillsyn" som en följd av det 60-tal incidenter som drabbat verket sedan årsskiftet.
Martina Krüger är ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace i Norden


Näringsdepartementet begär redogörelse av Vattenfall angående kärnsäkerheten
2009-07-08 16:39
Näringsdepartementet har idag begärt en särskild redovisning av arbetet med kärnsäkerhet vid Vattenfall AB. Detta mot bakgrund av statligt ägda Vattenfalls problem med driften av kärnreaktorerna i Tyskland samt den kritik som Strålsäkerhetsmyndigheten riktar mot säkerhetskulturen vid kärnkraftsverket Ringhals.

- Ägaren ser allvarligt på de återkommande problemen med säkerhetskulturen vid Vattenfalls anläggningar. Vi förutsätter att Vattenfall ger högsta prioritet åt att återupprätta säkerhetskulturen vid sina kärnkraftsverk, säger statssekreterare Ola Alterå.
- Ägaren klargjorde senast vid vårens bolagsstämma att en av de viktigaste förväntningarna på bolaget nu är att stärka förtroendet för varumärket Vattenfall. De senaste dagarnas händelser skadar tyvärr förtroendet för bolaget både i Sverige och Tyskland, säger Ola Alterå.
Näringsdepartementet har också tagit kontakt med den tyska federala regeringen för att få dess bild av situationen kring de tyska reaktorerna.