Debatt
Kärnkraften förstör miljön
Publicerad 090727 10:28. Uppdaterad 090727 10:50.
Oskarshamn har enligt tidningsrubrikerna finbesök i hamnen och det borde i sig vara en angenäm visit, till glädje för kommunens invånare.
Nu handlar det tyvärr om ett fartyg som hanterar atomsopor och som reser längs östkusten med extremt farligt avfall.
I skenet av detta vill kommunalrådet i Oskarshamn sola sig i dess glans tillsammans med arrangemang som stadsvandringar eller föreläsningar som inte handlar om kärnkraft ett enda dugg.
EU:s atomattachéer är här för att lära om framgångsrika informationskampanjer, men likväl går det inte att blunda för kärnkraftens problematik.
Kärnkraften är en dyr energikälla, man måste se till hela processen med uranbrytningen, det flytande radioaktiva avfallet på de platser man bryter och vattenmängderna som måste till och som de uranköpande företagen inte tar ansvar för.
Kärnkraften är inte säker, det vittnar den senaste olyckan i Krümmel Tyskland om, där problem med turbinkortslutning har stoppat driften för ägaren Vattenfall. Innan dess var det en brand i det kärnkraftverket som stängde verksamheten.
Enligt HELCOM MORS, Helsingforskommissionens internationella arbetsgrupp är Östersjön det mest radioaktivt förorenade havet i hela världen!
Avfallsfrågan är långtifrån löst - Forsmark är på intet sätt den bästa platsen, var och en måste fråga sig varför man har lyckats pricka in den bästa platsen bredvid ett befintligt kärnkraftverk?
Och ska Östersjön fortsätta fungera som mottagare av radioaktiva utsläpp?
Lika lite kan vi blunda för att kärnkraft och kärnvapen bidrar till risker i världen, med produktion av smutsiga bomber och risk för attacker mot kärnkraftverk på oroliga platser i världen.
Dessutom är ett samhälle som Sverige mycket sårbart med en så stor del av sin energiproduktion som vilar på kärnkraften.
Just nu riktas Europas blickar mot Sverige och vårt ordförandeskap i EU.
Här har vi möjligheten att göra skillnad.
Vi borde inte framhärda kärnkraften som välfärdssamhällets motor, utan istället vara föregångare och förebilder när det gäller förnyelsebara och miljövänliga energier.
Vi borde vara föregångare när det gäller effektiviseringar, omställning till grön energi och gröna arbetstillfällen.
Slutsatsen måste vara att det inte längre kan vara billigt att gräva upp, utvinna och föröda den planet vi lever på. Det kan inte vara så att vi kan fortsätta förstöra klimatet för våra kommande generationer
Vi må ha fått besök här i Oskarshamn, men vi väntar fortfarande på finare och mer hållbart besök. Det borde Peter Wretlund också göra och ta initiativ till.
Elisabeth Wanneby (MP)Oskarshamn, lokalt språkrör
Akko Karlsson (MP)Västervik, regionalt språkrör, partistyrelsen
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...