Vattenfall
Förtroendet för Vattenfall i botten
Chef avgår efter problem i kärnkraftverk
Vattenfalls teknik fick tummen ned
Vattenfallchefen tror ej på Saharael
Tysk förvåning över Maud Olofsson
En gång i tiden präglades förhållandet mellan Vattenfall och Tyskland av största harmoni. Förbundskanslern Angela Merkel tog första spadtaget för Vattenfalls koldioxidsnåla provanläggning i Schwarze Pumpe. Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson var i sin tur Merkels klimatrådgivare inför G 8-mötet för två år sedan.
Nu är förhållandet betydligt frostigare. Den nya kortslutningen vid kärnkraftverket Krümmel utanför Hamburg är förstås den överskuggande händelsen. Socialdemokraterna har fått en valfråga till skänks, Angela Merkels kärnkraftsvänliga kristdemokrater har trängts in i ett hörn. Vattenfalls tyska image har återigen fått sig en knäck.
Nyligen sköt dessutom Angela Merkel och kristdemokraterna upp den lagstiftning som krävs för att koldioxid ska kunna lagras underjordiskt. Vattenfall kallade till presskonferens för att protestera.
Mer i det fördolda har Vattenfall dragit Tyskland inför ICSID, ett internationellt organ i Washington som skapats för att bilägga konflikter om investeringar.
Etablerade industriländer som Tyskland brukar inte hamna hos ICSID. Ärendet Vattenfall mot Tyskland är nu mål 121 på ICSID-listan, det ligger mellan konflikter som rör Jemen respektive Guatemala.
Dispyten handlar om kolkraftverket Moorburg i Hamburg som Vattenfall började projektera 2004, påhejade av de styrande kristdemokraterna.
Efter valet 2008 hamnade kristdemokraterna i en koalition med De gröna, Moorburg drabbades av restriktioner och Vattenfall anser att det kostat företaget cirka 15 miljarder svenska kronor.
Beslutet att dra Tyskland inför ICSID fattades utan att ägaren, det vill den svenska regeringen, var inkopplad.
På torsdagen kommer Ola Alterå till Berlin för att träffa sin tyska kollega. Alterå är statssekreterare åt näringsministern Maud Olofsson och han är på Europaturné med anledning av det svenska ordförandeskapet. I Berlin står också Vattenfall på dagordningen, av förklarliga skäl.
Jan Lewenhagen
DN
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...