måndag 6 juli 2009

Farliga båttransporter på Östersjön

Kärnkraftsindustrins expansionsplaner kan skapa mer farlig skeppstrafik
2009-07-06 09:22


Visby, fredag 3 juli 2009 -
Vid 13.30 tiden idag kolliderade två fartyg i Öresund, norska Sundstraum och Kapitan Lus från Malta. Det Maltesiska fartyget var lastat med 182 ton radioaktivt råuranium på väg från St Petersburg i Ryssland till Le Havre i Frankrike.
- Det var bara en tidsfråga innan vi fick en ny olycka. Rysslands oljeexpansion har redan inneburit en kraftig ökning av antalet farliga transporter på Östersjön. Kärnkraftsindustrins önskan att bygga ut kärnkraften skulle förvärra problemen ytterligare, säger Staffan Danielsson, Greenpeace havskampanj.
Den här gången hade invånarna runt Öresund tur. Det råuranium som rapporteras finnas ombord på det olycksdrabbade fartyget är inte särskilt radioaktivt eller farligt, men efter ett år i ett kärnkraftverk är denna form av uran flera miljoner gånger farligare.
- Greenpeace har länge arbetat för säkrare skeppstrafik och på senare år har det gjorts en del framsteg. Men det effektivaste sättet att minska risken för skeppsolyckor med radioaktivt gods eller olja är att skynda på den nödvändiga omställningen till förnybar energi, säger Martina Krüger, Greenpeace energi- och klimatkampanj.
För mer information kontakta:Jan Isakson, pressekreterare Greenpeace, 070 608 74 83 (Almedalen, Gotland)