tisdag 21 juli 2009

Vattenfall får kraftfull kritik

Vattenfall får kraftfull kritik
Publicerad: 21 juli 2009, 07.07

Stängda kärnkraftverk i Tyskland kostar Vattenfall 11 miljoner kronor om dagen. Samtidigt riktas allt större kritik mot kraftjätten. Både svenska Strålsäkerhetsmyndig­heten och tyska förbundskanslern Angela Merkel kräver förbättrade åtgär

Sedan statliga Vattenfall gjorde stora förvärv i Tyskland i början av 2000-talet har det mesta gått i baklås.
Problem med reaktorer i Tyskland har fått förbundskanslern Angela Merkel att rikta stark kritik mot företaget. Och tidigare denna månad beslutade den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, att granska säkerheten vid Ringhals som till 70 procent ägs av Vattenfall. Detta efter att ett antal incidenter inträffat.
Vattenfall äger tillsammans med tyska Eon kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel, några mil utanför Hamburg. Men Vattenfall har ensamt hela driftansvaret. Verken ingick i förvärvet av Hamburgische Electricitäts-Werke, HEW, för nio år sedan.
För två år sedan stoppades verken efter en transformatorbrand och inte förrän strax innan midsommar återupptogs verksamheten i verket Krümmel. Men inom loppet av ett par veckor stängdes verket igen, på grund av en ny transformatorbrand som orsakade strömavbrott i stora delar av Hamburg.
Vattenfall medgav att bolaget hade glömt att installera en särskild säkerhetssensor och bolaget var därför tvunget att kontrollera verkets 80000 bränslestavar, varav en var skadad. Krümmel kommer nu att förbli stängt till dess att en ny transformator levereras i april nästa år.
Och verket Brunsbüttel är fortfarande inte igång efter det första stoppet. Uteblivna intäkter för de båda stoppen motsvarar cirka 11 miljoner kronor om dagen, vilket hittills ger en total nota på drygt 8 miljarder kronor, främst för att Vattenfall nu måste köpa ersättningsström från andra bolag.
I söndagens nyhetsprogram i den tyska public service-kanalen ARD, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hon var mycket missnöjd med den nuvarande situationen och hur Vattenfall har skött reparationerna av kärnkraftverken.
Vattenfalls svenska pressavdelning vill inte kommentera Merkels uttalande och menar att det inte är någon stor sak i Tyskland, vilket det framställts som i Sverige. Men Vattenfall har blivit indraget i den tyska politiska debatten och förlorat mycket anseende på kort tid. Flera stora tyska tidningar skrev igår om Merkels uttalande. Kärnkraften i Tyskland är en het fråga inför valet i september. Socialdemokraterna vill avveckla all kärnkraft om tio år, medan regeringskoalitionen CDU/CSU, med Merkel i spetsen, vill att vissa reaktorer fortfarande ska vara i drift.
I samband med den första transformatorbranden 2007, bildade Vattenfall ett kärnsäkerhetsråd, Nuclear Safety Council. Rådet består bland annat av Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson, som är ordförande, och de externa experterna Hans Blix och Peter Hirt. Rådet arbetar med säkerhetsdirektiv och håller möten fyra eller fem gånger per år. Förra veckan hade rådet ett möte då det diskuterade de senaste händelserna men bolagets pressavdelning kan inte kommentera vad rådet kom fram till.
Linda Flood