söndag 5 juli 2009

Thorild Dahlbren: Ta kärnkraftens nackdelar på allvar

Ta kärnkraftens nackdelar på allvar
I en tidning fanns den 13 juni en rubrik: "Säkerheten hemligstämplas när Oskarshamn ökar effekten".
Reaktorn Oskarshamn 2, som togs i kommersiell drift 1975, skall få sin effekt ökad med 30 procent, från cirka 600 megawatt till cirka 800 megawatt. Effektökningar genomförs i många kärnreaktorer i världen, men hittills har de i regel legat under 10 procent.
Och Sverige har ju ett riksdagsbeslut från 1980 om kärnkraftsavveckling till 2010. Avvecklingen inleddes som bekant genom att man först tog sex nya reaktorer i drift, men 1985 godkände riksdagen den dåvarande regeringens proposition om att kärnkraften skulle vara avvecklad senast år 2010.
Effekthöjning hos en reaktor innebär bland mycket annat
Behov av mera uran och alltså mera uranbrytning i Sverige eller någon annanstans
Ökat slitage hos reaktorn - och Oskarshamn 2 är ju mer än 30 år gammal
Behov av starkare pumpkraft för nödkylning - och missöden med nödkylning har ju inträffat
Större mängd kärnavfall och alltså behov av ökat utrymme för slutförvaret.
Strålskyddsmyndigheten har pekat på ytterligare risker för säkerheten vid effektökning. Man har gjort försök att uppskatta sannolikheten för en härdsmälta. Men de beräkningarna är hemligstämplade.
Beslutsfattare, tag kärnkraftens nackdelar på allvar. Satsa på energieffektivisering och förnyelsebar energikällor. Enligt Energimagasinet nr 4/2009 har det skett en snabb ökning av effekten från solceller och vindkraft. Fortsätt med dessa energikällor och med vågkraft och geoenergi (jordvärme, bergvärme med mera).
Unvik förstörelse genom nya urangruvor och osäkra kärnkraftsanläggningar.
Thorild Dahlgren