Tvättstugan på Ringhals släpper ut radioaktivt vatten. Nu är ett antal föreningar i Väröbacka på krigsstigen.
– De måste installera ett reningsverk, kräver Vivianne Behm, ordförande i Gloppe stugägarförening.
Förra veckan hamnade Ringhals på löpsedlarna sedan Statens Strålskyddsmyndighet konstaterat flera brister i säkerhetsarbetet.Sedan 2002 driver Vivianne Behm, Gun Einarsson och ett antal andra föreningar en kamp mot att kärnkraftverket ska tvingas att skaffa ett reningsverk till tvättstugan.
– Där tvättas skyddskläder som det finns radioaktivitet i. Det vattnet spolas sedan ut i Kattegatt utan att passera någon rening, säger Behm.
Hur allvarligt är det här, enligt din mening?
– Det förstår ju vem som helst att det inte är bra. Det finns ett tiotal badplatser i området. Även om man säger att det är lågaktivt avfall, så är det naturligtvis illa. Forsmark har en membranfiltrering på sin anläggning, som renar tvättvattnet. Ringhals borde ta lärdom av detta, de har ju kompetensen.
Har ni sett några effekter av det utsläppen?
– Nja, de som fiskar har sett lödder från tvättmedlet. Ute på udden är det fullt med skum.När det uppdagats att Ringhals kanske har dålig koll på säkerheten, gör det er extra oroliga?– Jo, det är det naturligtvis även om detta inte är något nytt, säger Vivianne Behm.
Redan 1998 anmodade Länsstyrelsen Ringhals att bygga en reningsanläggning.
– Men kostnaden på 25 miljoner har tydligen avskräckt. Fast ser man på vilka summor det företaget bollar med varje år, så borde inte detta vara någon stor grej.
Vivianne Behm har varit ordförande i Gloppe stugägarförening i 24 år. Detta blir hennes sista strid. På kommande årsmötet avgår hon. 1990 stoppade hon ett gaskraftverk i Väröbacka och blev Årets Hallänning.
– Nu hoppas vi få rätt i Miljööverdomstolen. Första frågan är att vi åter vill bli sakägare. Det var vi tidigare, men Miljö-domstolen tog bort oss som sakägare. Om inte vi är det, som berörs mest av alla, vem ska då vara sakägare i den här striden? frågar sig Vivianne Behm.Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, anser att det inte finns någon anledning till oro:
– Vi har en miljödom som vi följer. Dessutom har vi två år till på oss för att minska utsläppsnivåerna ytterligare.
De är rädda för bland annat radioaktivt avfall, hur ser du på det?
– Myndigheterna skriver att det är marginellt försumbart och det tycker jag man får lita på. Vi släpper ut en tusendedel av det vi får. Av det utgör en hundradel det som når havet. I havet finns redan ganska mycket uran, så det vi släpper ut märks inte. Vi har dessutom nyligen bytt till ett bättre tvättmedel, säger Gösta Larsen.
Text & Foto
Tobias Sandblom