lördag 30 januari 2010

Centerspricka kan fälla kärnkraftsfrågan

Centerspricka kan fälla kärnkraftsfrågan
Publicerad 28 januari 2010 - 19:23Uppdaterad 28 januari 2010 - 21:37
Kärnkraftsuppgörelsen förra året mellan de borgerliga partierna omsätts nu i praktisk politik med de konkreta lagförslag som krävs för att öppna upp för fortsatt kärnkraft. Enligt vad Rapport erfar lämnas en lagrådsremiss inom kort över till lagrådet. En proposition ska sedan läggas på riksdagens bord den 22 mars.
-Alliansen levererar. Vi lägger nu en gammal avvecklingspolitik bakom oss. Vi har tre tydliga ben: förnybar energi, kärnkraft och vattenkraft i ett land som behöver mycket energi. Sverige är ett vidsträckt land med ett kallt klimat som behöver mycket energi, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
Ledamöter mot uppgörelsenMen frågan är om kärnkraftsuppgörelsen håller. I Aktuellt kritiseras den hårt av flera centerpartistiska riksdagsledamöter. Fyra riksdagsledamöter är helt emot uppgörelsen. Fullföljer de denna linje i en omröstning i riksdagen riskerar regeringen att förlora sin majoritet.
Det borgerliga blocket har 178 ledamöter, det rödgröna 171. Röstar fyra borgerliga ledamöter för avslag tillsammans med de rödgröna får de sammanlagt 175 röster mot regeringens 174. Bland de centerpartister som är emot kärnkraftsuppgörelsen finns bland andra Solveig Ternström och Sven Bergström.
Tio nya reaktorerDen kommande lagrådsremissen innehåller flera förslag till lagändringar, bland annat att förbudet från 1984 mot nybyggnad av kärnkraft ska avskaffas. Dessutom föreslås att lagen från 1997 om kärnkraftsaveckling rivs upp och att tillstånd ska kunna ges för att bygga maximalt tio nya reaktorer på de platser där kärnkraftverk redan i dag är lokaliserade. När dessa reaktorer är för gamla och behöver bytas ut ska här alltså kunna byggas nya.
Ett viktigt skäl till att Centerpartiet gick med på att behålla kärnkraften även i framtiden var att uppgörelsen med de övriga borgerliga partierna också innehöll satsningar på alternativa energikällor, krav som centern länge har drivit.
Politisk rysareMen kritiken internt i Centerpartiet mot partiledningens sätt att driva igenom den här uppgörelsen har varit hård och utgör nu ett reellt hot mot det lagförslag regeringen snart lägger fram. Risken för regeringen är att kärnkraftsfrågan blir en politisk rysare av samma storlek som när FRA-lagen skulle röstas igenom riksdagen sommaren 2008.
De kritiska riksdagsledamöterna kommer nu att utsättas för ett hårt internt tryck för att rätta in sig i partiledet. Frågan är om de klarar av att stå emot detta.
Mats Knutson

Hej!För er som missade Aktuellt- och Rapport-inslagen under torsdagen så finns här några länkar (det blir säkert mer i media i morgon).
http://playrapport.se/video/1866247 (intervju med kritiska c-partister, Rapport)http://svt.se/2.22620/1.1866007/ternstrom_stoppad_i_karnkraftsdebatten (både text och Rapportinslag)
http://svt.se/2.22620/1.1866146/centerspricka_kan_falla_karnkraftsfragan (bakgrund, text)Nu gäller det att stödja dessa modiga politiker så att de stannar kvar i riksdagen mandatperioden ut och röstar enligt sin övertygelse! Om de ska orka med den interna mobbningen så behöver de mycket stöd utifrån. Jag förstår om de funderar på att lämna partiet och riksdagen, men då skulle de bara ersättas av nästa på listan och då skulle Maud vinna! Lämna gärna Centern (det skulle jag också ha gjort i ett sådant läge), men härda ut till valet eller åtminstone till efter omröstningen i mars! Aldrig, aldrig får vi ge upp och det är nu det gäller, minst lika mycket som för 30 år sedan! Nu finns alternativen, starkare än någonsin förr.Malin