Replik: ”Om inte annat är kärnkraft en usel affärsidé”
Publicerat 2009-12-29 00:50
Miljöpartiet de Gröna: Kärnkraften är oekonomisk, miljöfarlig och osolidarisk mot framtida
Företrädare för industrin samt några S-politiker och fackliga representanter kräver på DN Debatt den 15/12 en storskalig satsning på nya kärnkraftsbyggen i Sverige. Detta samtidigt som man kan konstatera att kärnkraft är en usel affärsidé om man ser rent ekonomiskt på saken.
Om marknadsekonomi och normala bedömningar av lönsamhet får råda – då blir det ingen mer kärnkraft i Västeuropa. Marknads- och finansanalytiker i engelska Citigroup Global Markets (rådgivare för investerare) har analyserat förutsättningarna för ny kärnkraft. Man menar att konstruktionskostnader och risken för driftsavbrott för ny kärnkraft är så höga att de kan få det mest solida bolag att gå omkull.
Enda möjligheten att få kärnkraft lönsam för investerarna är om staten subventionerar kärnkraftsbyggena eller går in och håller uppe elpriserna. Med andra ord – om vi medborgare betalar antingen på skattsedeln eller på elräkningen.
En reaktor av den nya generationen har en byggkostnad på mer än 5,5 miljarder euro (57 miljarder kronor) och man beräknar att den kommer att öka ytterligare. Ett näraliggande exempel som bekräftar detta är Olkiluoto i Finland där kostnaderna ökat från beräknade 3 miljarder euro till 5,5 miljarder i dagsläget. Kärnkraftverket är tre år försenat och fortfarande inte färdigt. Fler exempel finns i Frankrike, Kina och USA med flera länder.
DN-debattörerna skriver att engelska regeringen beslutat bygga 10 nya kärnreaktorer. Citigroup Global Markets har analyserat hur högt elpriset skulle behöva vara för att ny kärnkraft skulle vara ekonomiskt lönsam i Storbritannien. Endast under 20 månader av 115 har elpriset under de senaste tio åren legat så högt att kärnkraften skulle löna sig för bolagen.
På grund av att de fasta kostnaderna är så höga tål kärnkraftsekonomin inte omfattande driftsstopp. Men som bekant står verken ofta stilla. I november stod fem av tio reaktorer i Sverige stilla. Kärnkraften är allt igenom en dålig affär. För den som inte bryr sig om att avfallsfrågan inte är löst, att uranbrytningen orsakar enorma miljöproblem och att kärnkraften bidrar till risken för spridning av kärnvapen – då kanske i alla fall de ekonomiska argumenten biter?
Kärnkraften är enligt de engelska marknadsanalytikerna en så kallad corporate killer, den kan få de bästa bolag att gå omkull. Därför är det märkligt att svenska storbolag är så angelägna om att investera i kärnkraft. Eller räknar de helt kallt med att vi skattebetalare och konsumenter ska stå för fiolerna? Visst kan vi enas om kärnkraften – att den är oekonomisk, miljöfarlig och osolidarisk mot framtida generationer.
Carl SchlyterEU-parlamentariker för Miljöpartiet de GrönaKarin Svensson Smithriksdagsledamot (MP)Per Bolundriksdagsledamot (MP)
Detta är en sida om kvinnosjukhuset Änglagård i den efter Tjernobylkatastrofen radioaktivt nedsmutsade staden Novozybkov i Ryssland. Det har renoverats som ett rikssvenskt Lionsprojekt med Monica Antonsson och Anders Rönnholm som projektledare.
Sidor
- Startsida
- Hjälpresan 1997
- Resa i Zonen 1997
- Hjälpresan till Novozybkov juli 2000
- Sponsorerna
- Resan till Tjernobyl juli 2000
- Resan till motståndsrörelsen i Schweiz sept 2000
- Resan till Kiev och Tjernobyl 2001
- Resan oktober 2002
- Resan januari 2004
- Resan maj 2004
- Resan sept 2004
- Resan november 2005
- Resan 2006 invigning
- Resa i Zonen 2005
- När världspresidenten kom till riksmötet i Piteå
- Näste världspresident kom ända till Vallentuna
- Tidsaxel
- Resan 2005
- Änglagård
- Sven Nahlin
- Järnvägsstationen
- Historia
- Svyatsk - byn som inte finns...