torsdag 28 januari 2010

Miss av Westinghouse orsakade olycka...

14:12 torsdag 28 januari 2010
Miss av Westinghouse orsakade olycka
En kärnbränslebehållare från Westingshouse i Västerås har orsakat en olycka vid en anläggning i Tyskland. En man andades in urangas ur en behållare som skulle ha varit rengjord men som fortfarande innehöll det radioaktiva ämnet uranhexaflorid.
Enligt Westinghouse vd Johan Hallén har företaget gjort ett allvarligt misstag;
--Ja, det här är ett misstag vi har begått. Behållaren skulle aldrig ha skeppats iväg härifrån utan att ha varit ordentligt tvättad, säger han till P4 Västmanland.
Det var den 21 januari som en man andades in radioaktiv urangas från en kärnbränslebehållare som kom från Westinghouse anläggning i Västerås.
Urangas bildas av uranhexafluorid och den ämnet blir frätande i kontakt med vatten.
Behållaren skulle ha varit rengjord och tom när den kom från Västerås och var också märkt så. Men när mannen öppnade behållaren trängde en gaspuff ut, berättar Johan Hallén;
--Men enligt de läkare som har behandlat honom så är hans tillstånd mycket gott, säger han.
Johan Hallén har suttit i möte om det inträffade hela förmiddagen, med personal och chefer.Nu gäller det att se till att ett sånt här misstag inte händer igen. Information till personalen är viktig men också att ha tydliga och säkra arbetsrutiner;
--Så att man har tydliga kontroller mellan olika arbetssteg. Då kan man förvissa sig om att det som ska vara slutfört verkligen är slutfört innan nästa steg i form av en transport eller annat, säger Johan Hallén.
Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se