onsdag 6 januari 2010

Folkkampanjen: Stöd för vetorätt mot reaktorer

SR P4 Halland
14:50 måndag 4 januari 2010
Stöd för vetorätt mot reaktorer
Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen är kritisk till det förslag till ny kärntekniklag som presenterades i en statlig utredning i höstas.
Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen har nu yttrat sig om den statliga utredning som bland annat föreslår att det ska bli möjligt att starta nya kärnkraftsreaktorer på Ringhals, Forsmark och i Oskarshamn.
Folkkampanjen protesterar mot idén att de kommuner som har kärnkraftverk inte längre ska kunna säga nej till nya reaktorer.
Varbergs kommunledning sa nyligen samma sak i sitt yttrande. Så här sa kommunalrådet Gösta Bergenheim då:
– Vi tycker att man från kommunens sida ska ha möjlighet att säga nej till den här typen av anläggning. Trots allt är det en verksamhet som är kringgärdad med mycket laddning och den har stor betydelse för ortens befolkning i väldigt många avseenden.
Länsstyrelsen i Halland yttrar sig nu också om utredningen och slår fast att man inte vill förlora sitt inflytande över verksamheten på Ringhals.
Länsstyrelsen tycker att det är fel att samla all tillsyn över kärnkraftverken hos den centrala statliga Strålsäkerhetsmyndigheten.
Länsstyrelsen vill fortsätta att själv ha hand om frågor som rör kylvatten, kemikalier, avlopp och annat som ligger utanför själva reaktorsäkerheten och strålningen på Ringhals.