onsdag 28 oktober 2009

Miljödomstolen godkänner effekthöjning av O2

OKG
Miljödomstolen godkänner effekthöjning av O2
2009-10-28 10:45
Tidigare i veckan meddelade miljödomstolen i Växjö att man godkänner OKGs ansökan om en effekthöjning av Oskarshamn 2. Effekthöjningen beräknas vara genomförd 2011 och är en av tre etapper i O2s moderniseringsprocess. - Det är givetvis glädjande att vi erhållit ett positivt besked och något som innebär att vi har kommit en god bit på väg i att fullborda moderniseringsarbetet. Nu ska vi fortsätta vår medvetna strävan efter att slutföra projektet på ett tillfredsställande sätt, säger VD Lars Thuring. För att säkerställa 60 års livslängd på samtliga av företagets anläggningar genomförs nu ett omfattande moderniseringsprogram på Oskarshamn 2, där en ytterligare höjning av säkerheten, åtgärder för att öka tillgängligheten och effekthöjningsarbetet ingår. Målsättningen med de säkerhetshöjande åtgärderna är framförallt att förbereda anläggningens utförande för att lättare kunna leva upp till nya och ökade säkerhetskrav på svenska kärnkraftsanläggningar. Det handlar också om att förstärka de redan befintliga säkerhetsfunktionerna. För att kunna öka tillgängligheten och verkningsgraden, krävs ett utbyte av flera stora komponenter. Mot bakgrund av detta genomfördes under årets revisionsavställning, installation av tre nya lågtrycksturbiner och ett nytt haveriavluftningssystem för reaktortanken. Målet med den sista etappen i moderniseringsprocessen, effekthöjningen, är att öka den termiska effekten från 1 800 MW till 2 300 MW. Detta innefattar bland annat att uppgradera kapaciteten på säkerhets- och driftsystem, samt installation av en helt ny högtrycksturbin.
För OKGs vidkommande gäller det att även i fortsättningen leva upp till den kravbild som stipulerats i den övergripande miljödomen, men också att tillmötesgå de villkor som beskrivs i deldomen gällande effekthöjningen. Det sistnämnda innebär främst att beakta verksamhetens eventuella påverkan på kustvattenområdet i anslutning till anläggningen.
Hur stor den slutgiltiga effekthöjningen blir avgörs senare via ett beslut från Strålsäkerhetsmyndigheten som baseras på vidare analyser och underlag från OKG. En effekthöjning kräver också ett slutligt godkännande av regeringen. Ytterligare information lämnas av: Lars ThuringVD Tel: 0491 - 78 78 40