fredag 30 oktober 2009

Nytt svenskt kärnkraftsverk...?!

Vattenfall vill bygga nytt svenskt kärnkraftverk
Uppdaterad 2009-10-30 08:48
Vattenfall vill tillsammans med Industrikraft bygga minst en ny kärnreaktor. Företagens planer blir offentliga i dag, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.Enligt ett samarbetsavtal studerar de vilket energislag som är mest kostnadseffektivt. Men målet för Industrikraft när det bildades var just att bygga kärnkraft åt svensk basindustri, som står bakom företaget.
di.se
Företagen ska enligt Ekot presentera sitt avtal vid en presskonferens under fredagen.Industrikraft är ett samarbete mellan fem av Sveriges mest elslukande bolag: Holmen, SCA, Boliden, Stora Enso och Eka Chemicals.Redan i dag är statliga Vattenfall helt eller delvis ägare av flera kärnkraftverk, bland annat de svenska - ihop med Eon och Fortum - men också i Tyskland.Vattenfall vill på morgonen inte kommentera uppgifterna om planerna på en ny kärnkraftsreaktor. Bolaget hänvisar till en presskonferens som ska hållas på förmiddagen."Det är spekulationer. Vi har bjudit in till ett pressmöte i dag klockan 11.30 där ett samarbetsavtal mellan Vattenfall och delar av svensk basindustri ska presenteras", säger pressekreterare Anna Lejestrand till TT.


Sverige får nytt kärnkraftverk
Vattenfall och Industrikraft ska bygga ihop
Ett nytt kärnkraftverk kommer att byggas i Sverige.
I dag offentliggör Vattenfall och Industrikraft planerna, uppger Sveriges Radio Ekoredaktion.
I februari i år kom den borgerliga regeringen överrens om att avskaffa förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk. Det innebär att de reaktorer som finns i dag kan ersättas av nya.
Och redan nu offentliggörs planerna på en helt ny kärnkraftsanläggning, uppger Ekot.
Bakom planerna står Vattenfall och bolaget Industrikraft AB.
Kostar 60 miljarder
Var den nya anläggningen ska ligga är inte klart. Enligt Ekot kommer det att avslöjas på en presskonferens senare i dag.
Det är inte heller känt när den kommer att tas i bruk. Men enligt regeringsbeslutet från i februari får de nya reaktorerna inte börja användas förrän 2020, då de gamla tas ur bruk.
Kostnaden för den nya reaktorn beräknas ligga mellan 40 och 60 miljarder kronor.
Vattenfall vill på morgonen inte kommentera uppgifterna om planerna på en ny kärnkraftsreaktor. Bolaget hänvisar till presskonferensen som ska hållas på förmiddagen.
– Det är spekulationer. Vi har bjudit in till ett pressmöte i dag klockan 11.30 där ett samarbetsavtal mellan Vattenfall och delar av svensk basindustri ska presenteras, säger pressekreterare Anna Lejestrand till TT
Fler reaktorer kan byggas
Sammanlagt får tio nya kärnkraftsaggregat byggas på platser i Sverige. Tanken är att de nya anläggningarna ska vara mer effektiva än de gamla.
Statliga Vattenfall är redan i dag delägare i flera kärnkraftverk, bland annat Ringhals och Forsmark.
Bolaget Industrikraft ägs av Holmen, SCA, Boliden, Stora Enso och Eka Chemicals och startades förra sommaren med målet att bygga ny kränkraft åt industrin.